Povežite se s nama

Međimurje

Koncert “Vrhovskog”: SGC Aton ispunili posjetitelji i divni zvuci božićnih pjesama!

Objavljeno:

- dana

Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ održao je treće nedjelje došašća, 16. prosinca, prigodni 20. Božićni koncert u Nedelišću.

Osnovan 1998. godine, Zbor nosi ime po glazbenom pedagogu, skladatelju i dirigentu Josipu Vrhovskom iz Črečana. Jubilarnu 20. godišnjicu djelovanja članovi Zbora zaokružili su veličanstvenim koncertom na kojem su se ovoga puta okupilo rekordnih 2500 ljubitelja glazbe.

Velikih dvadeset

U prekrasnim izvedbama božićnih i klasičnih pjesma vrijednim zborašima i orkestru pod ravnanjem dirigenta profesora Branimira Magdalenića pridružili su se i gosti: sopranistica Katarina Toplek, na gajdama Iva Ištvanović i Zvjezdan Draganić te sastav Četiri tenora. Uz Đanija Stipaničeva, Marka Pecotića i Vladu Garića, publici okupljenoj u SGC Aton u Nedelišću predstavio se tenor Filip Hozjak iz Preloga. Nastupila je i sopranistica Sarah Ferenčević, a Paula Šolc oduzela je dah akrobacijama na svili koje su se uklopile u svečani ugođaj koncerta.

Zbor trenutno broji pedesetak članova, a u posljednjih pet godina okupljaju i dječji zbor

Voditelji koncerta bili su Lejdi Oreb i Matko Buvač, a na kraju večeri načelnik Općine Nedelišće Darko Dania čestitao je Zboru na velikih 20 godina djelovanja te zahvalio na Božićnom koncertu, za koji je istaknuo da je bio najposebniji do sad. Koncertu su prisustvovali i saborski zastupnici Bernarda Topolko te Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Čakovca, kao i župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, načelnici međimurskih općina te predstavnici političkog, društvenog i gospodarskog života Međimurja.

– U ovih 20 godina djelovanja prošli smo brojne lijepe trenutke, izazove, primili brojne nagrade i priznanja te smo postali pravi ambasadori Nedelišća i Međimurja, ali i Hrvatske. Zbor trenutno broji 50 članova, u posljednjih pet godina okupljamo i dječji pjevački zbor, a svega toga ne bi bilo bez naših vrijednih članova, podupiratelja i profesora Branimira Magdalenića – istaknula je ravnateljica Zbora Ivanka Novak te čestitala svima sretan Božić i novu godinu uz mnogo lijepe glazbe. Zboru je poželjela još puno godina uspješnog rada.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje