Povežite se s nama

Međimurje

Koncert “Vrhovskog”: SGC Aton ispunili posjetitelji i divni zvuci božićnih pjesama!

Objavljeno:

- dana

Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ održao je treće nedjelje došašća, 16. prosinca, prigodni 20. Božićni koncert u Nedelišću.

Osnovan 1998. godine, Zbor nosi ime po glazbenom pedagogu, skladatelju i dirigentu Josipu Vrhovskom iz Črečana. Jubilarnu 20. godišnjicu djelovanja članovi Zbora zaokružili su veličanstvenim koncertom na kojem su se ovoga puta okupilo rekordnih 2500 ljubitelja glazbe.

Velikih dvadeset

U prekrasnim izvedbama božićnih i klasičnih pjesma vrijednim zborašima i orkestru pod ravnanjem dirigenta profesora Branimira Magdalenića pridružili su se i gosti: sopranistica Katarina Toplek, na gajdama Iva Ištvanović i Zvjezdan Draganić te sastav Četiri tenora. Uz Đanija Stipaničeva, Marka Pecotića i Vladu Garića, publici okupljenoj u SGC Aton u Nedelišću predstavio se tenor Filip Hozjak iz Preloga. Nastupila je i sopranistica Sarah Ferenčević, a Paula Šolc oduzela je dah akrobacijama na svili koje su se uklopile u svečani ugođaj koncerta.

Zbor trenutno broji pedesetak članova, a u posljednjih pet godina okupljaju i dječji zbor

Voditelji koncerta bili su Lejdi Oreb i Matko Buvač, a na kraju večeri načelnik Općine Nedelišće Darko Dania čestitao je Zboru na velikih 20 godina djelovanja te zahvalio na Božićnom koncertu, za koji je istaknuo da je bio najposebniji do sad. Koncertu su prisustvovali i saborski zastupnici Bernarda Topolko te Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Čakovca, kao i župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, načelnici međimurskih općina te predstavnici političkog, društvenog i gospodarskog života Međimurja.

– U ovih 20 godina djelovanja prošli smo brojne lijepe trenutke, izazove, primili brojne nagrade i priznanja te smo postali pravi ambasadori Nedelišća i Međimurja, ali i Hrvatske. Zbor trenutno broji 50 članova, u posljednjih pet godina okupljamo i dječji pjevački zbor, a svega toga ne bi bilo bez naših vrijednih članova, podupiratelja i profesora Branimira Magdalenića – istaknula je ravnateljica Zbora Ivanka Novak te čestitala svima sretan Božić i novu godinu uz mnogo lijepe glazbe. Zboru je poželjela još puno godina uspješnog rada.

Međimurje

Društvo Međimuraca u Zagrebu izabralo novo vodstvo, novi predsjednik Matija Kikelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Društvo Međimuraca u Zagrebu

U petak, 21. siječnja, u dvorani VMD Centra u Zagrebu održana je redovna izborna sjednica Skupštine Društva Međimuraca u Zagrebu.

Domaćin sjednice bio je dr. sc. Antun Mikec, član Društva te počasni građanin Međimurske županije.

– Kao Društvo uspjeli smo održati tradiciju održavanja najprepoznatljivijih događaja kao što su Međimurska večerja, Međimursko proščenje i Međimurski gospodarski forum. Pomladili smo tim, priključili neka nova lica i zadržali stara, prepoznatljiva lica te danas na izbornoj sjednici službeno krećemo u novi višegodišnji projekt brendiranja i još snažnijeg povezivanja uz nova i dodatna područja djelovanja Međimuraca u Zagrebu – u uvodnom obraćanju navela je Branka Prišlić, v. d. predsjednice Društva.

U idućem četverogodišnjem mandatu Društvo će voditi Matija Kikelj kao predsjednik Društva. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Branka Prišlić, dok su dopredsjednici Društva Blanka Tkalčić, Alan Mujezinović, Dino Oreški, Rebeka Mesarić Žapčić, Davorin Radošević i Neven Kočila.

Za glavnog tajnika Društva imenovan je Dario Varošanec. Ujedno, na sjednici su izabrani Izvršni odbor te Nadzorni odbor na čelu sa Petrom Feletarom.

Posebnu počast Društvo je iskazalo bivšim predsjednicima Društva: Milivoju Slavičeku, Jurju Kolariću, Antunu Trstenjaku, Danijelu Režeku te Miji Bergovcu, koji su proteklih desetljeća stvorili stabilne temelje današnjeg Društva Međimuraca u Zagrebu imenovanjem počasnim predsjednicima Društva.

Društvo je prepoznatljiva zajednica Međimuraca u Zagrebu koje je životni i karijerni put odveo u glavni grad, koje putem svojih aktivnosti na kulturnom, društvenom, znanstvenom i gospodarskom području, promovira vrijednosti međimurskog kraja s ciljem očuvanja tradicije uz okupljanje mnogobrojnog članstva.

Nakon sjednice, novoizabrano vodstvo održalo je prigodni domjenak u novim prostorijama Društva u ulici Florijana Andrašca 8 u Zagrebu.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pri vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog ponovno se našao pri vrhu jednog istraživanja, koje se odnosi na izdvajanja iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Krajem prošle godine FINA je objavila podatke o konsolidiranim proračunima gradova koji pokazuju da je lani za potpore poduzetnicima iz proračuna najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika.

Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković.

Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Grad Prelog tako se našao na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom.

Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna.

U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika.

S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu.

I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje