Povežite se s nama

Međimurje

Korona se razbuktala: u Međimurju 369 novih slučajeva, pozitivno gotovo 60 posto testiranih

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 616 uzoraka, od čega je evidentirano 366 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 59,4% od broja testiranih, priopćio je 4. studenoga županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok su brzim antigenskim testiranjem prijavljena 2 pozitivna nalaza.

– Međimurje bilježi najveći broj uzetih uzoraka u jednom danu i pozitivnih osoba od početka pandemije. Trend porasta brojki održava se na incidencije, pa 7-dnevna incidencija iznosi 767, a 14-dnevna incidencija iznosi 1343 pozitivna na 100.000 stanovnika – rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal na konferencija za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije, održanoj u četvrtak, 4. studenoga.

Dodala je da je u Međimurju potvrđena prisutnost delta varijante AY.4.2., koja je izuzetno virulentna i lako prenosiva.

– Iako je Međimurje županija koja ima postotak cijepljenih među najvećim u Hrvatskoj, iznad 60%, to još uvijek nije dovoljno da bismo spriječili širenje virusa kojem svjedočimo. Stoga nam je drago što je primjetan porast interesa za cijepljenje i nastojat ćemo maksimalno olakšati građanima dolazak na punktove – ističe Payerl-Pal.

U protekla 24 sata oporavilo se 97 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 938.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 76.019 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Višnja Smilović podsjetila je da se osobe koje dobe pozitivan nalaz moraju odmah izolirati na 10 dana, a ukućani koji nisu cijepljeni također moraju u samoizolaciju.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 50 pacijenta pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpušteno je 11 pacijenata, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji, nema preminulih osoba.

75 posto hospitaliziranih nije cijepljeno

– Klinička slika hospitaliziranih teža je od prošle godine, a ono što posebno zabrinjava je veći broj zaražene djece. Zato pozivamo da se cijepe građani i sva djeca starija od 12 godina. Mi u bolnici svakodnevno svjedočimo važnosti i učinkovitosti cijepljenja, jer je većina hospitaliziranih necijepljena. Upravo zbog necijepljenih i oboljelih trpe oni koji su cijepljeni, a trebaju određenu zdravstvenu uslugu – rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, dr. Igor Šegović.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić dodao je svi građani trebaju pridonijeti poboljšanju epidemiološke situacije kako bi se brojke što prije smanjile i kako bi se zaštitio zdravstveni sustav.

Apelu da se građani cijepe u što većem broju pridružili su se načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Branko Sušec i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

– 75% osoba hospitaliziranih u Županijskoj bolnici Čakovec nije cijepljeno. Stoga, iako samo cjepivo nije dovoljno da nas zašiti od zaraze, cjepivo štiti od težih posljedica COVID-a – rekli su.

Cijepljenje

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenoga od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenoga od 12 do 17 sati te 23. studenoga od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu, 20. studenoga 2021. godine u trijaži Županijske bolnice Čakovec održat će se cijepljenje za građane koji nisu u mogućnosti cijepiti se tijekom tjedna.

Međimurje

U Međimurju zadnjeg petka siječnja gotovo 700 novozaraženih, preminule su tri osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 940 uzoraka, od čega je evidentirano 695 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 73,9% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 445 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3684. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 104.302 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 51 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpuštena su 4 pacijenta, 6 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Preminule su tri osobe: muška osoba stara 83 godine te ženske osobe stare 91 godinu i 90 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Sutra, 29. siječnja cijepljenje će se održati na cijepnom punktu u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Andrea Biggi, šef Misije veleposlanstva Australije, sa suradnicima posjetio Međimurje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šef Misije veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj Andrea Biggi sa suradnicima posjetio je Međimursku županiju.

Posjet je započeo boravkom u Osnovnoj školi Donja Dubrava u kojoj su učenici pripremili zanimljiv edukativni program o Australiji, te su ga povodom Nacionalnog dana Australije predstavili članovima Veleposlanstva, kao zahvalu na donaciji australske mobilne učilice.

Šef Misije Biggi obišao je i Centar znanja Međimurske županije, gdje se susreo sa županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini, ravnateljicom Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandrom Polanec Marinović, ravnateljem Tehnološko-inovacijskog centra Ivanom Plačkom, direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom te predstavnicima Županijske komore i Obrtničke komore Čakovec koji su mu predstavili gospodarske, obrazovne, kulturne i prirodne potencijale Međimurja.

– Drago mi je da je moj posjet Međimurju u prigodi skorog obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije. Odnosi dviju zemalja su vrlo kvalitetni, a nadam se da će do kraja godine Australija imenovati novog veleposlanika u Hrvatskoj, kojemu ću prenijeti dojmove o svemu što radite i po čemu ste primjer dobre i uspješne prakse.

Razlozi zbog kojih je Međimurje prva županija koju posjećujem u svom mandatu je povezanost preko vaših sugrađana, a učenici u školi u Donjoj Dubravi su mi pričali o svojim rođacima koji žive i rade u Australiji. Drugi razlog je razgovor o gospodarskoj suradnji, prije svega o razmjeni znanja i iskustva u razvoju komunalne infrastrukture, zelenoj energiji i održivom gospodarstvu, a treći je razlog pogled u budućnost u kojoj ćemo još snažnije i kvalitetnije surađivati. Pozivam vas da se uz razne manifestacije koje organiziramo uključite u kreiranje Sporazuma o slobodnoj trgovini Australije i EU, kojim se stvaranju poslovne prilike na obostranu korist, a koje uključuju i Hrvatsku – istaknuo je Biggi.

Župan Matija Posavec zahvalio je angažmanu Veleposlanstva Australije u donaciji mobilnih učilica Osnovnoj školi Donja Dubrava, prisjećajući se posjeta bivše veleposlanice Ekonomskoj i trgovačkoj školi te ranijih dolazaka predstavnika Veleposlanstva.

– U suradnji dviju zemalja posebno treba naglasiti brojnu i istaknutu hrvatsku zajednicu u Australiji u kojoj veliki doprinos daju ljudi koji su tamo dolazili i iz Međimurja, ali i cijelog sjevera Hrvatske. Oni, sasvim sigurno, daju doprinos australskoj multikulturalnosti i gospodarskom razvoju te jačaju povezanost dviju zemalja. Međimursko gospodarstvo bilježi izvoz u Australiju, zbog čega postoji temelj još bolje gospodarske suradnje, pa i kroz povezivanje gradova u kojima žive naši iseljenici – rekao je Posavec, izražavajući nadu da će netko od međimurskih sportaša izboriti Olimpijske igre koje se 2032. godine održavaju u australskom Brisbaneu.

– Iako je udaljenost velika, grad Čakovec je pobratimljen sa sadašnjim gradom George’s River, nekadašnjim Hurstvilleom, u Australiji. Nastojat ćemo u vremenu pred nama njegovati te odnose uz povezivanje obrazovnih i kulturnih institucija te moguću razmjenu učenika ili predstavnika kulturno-umjetničkih društava koje bi, uvjerena sam, razveselile našu dijasporu u Australiji.

Gradsko vijeće donijelo je odluku o sklapanju Povelje o prijateljstvu, a sličnu je odluku donijela i druga strana te se nadamo da ćemo uskoro pokrenuti prve konkretne projekte – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Šef Misije Andrea Biggi obišao je povezane ustanove u Centru znanja, prvi znanstvenoistraživački centar u vlasništvu jedne županije u Hrvatskoj “Metalsku jezgru”, Tehnološko inovacijski centar sa start up poduzećima te istaknuo pozitivne dojmove o ulaganju u znanstvenu izvrsnost i povezivanju gospodarskog i obrazovnog sektora u Međimurju.

Bogata kulturna i povijesna baština Međimurja predstavljena je uz obilazak Starog grada Zrinskih u Čakovcu, “Riznice Međimurja” i posjetom Knjižnici i čitaonici “Nikola Zrinski”, čija je ravnateljica Ljiljana Križan primila donaciju Veleposlanstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje