Od jučer uzetih 148 uzoraka, 62 nalaza su pozitivna. U mikrobiološkom laboratoriju ZZJZ-a MŽ virus je potvrđen kod 3 osobe iz drugih županija te je potvrđen i 1 slučaj osobe pozitivne na COVID-19 virus u Zagrebu, a koja se zbog mjesta prebivališta statistički vodi pod Međimursku županiju.

Danas do 11 sati uzeto je 496 uzoraka, od čega je 198 nalaza negativno, a 298 je u obradi.

Aktivan je 231 slučaj pozitivnih na virus COVID-19: 17 osoba se oporavilo, za 20 osoba još traje epidemiološki nadzor, 61 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 134 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 15 osoba iz ustanove za starije i nemoćne osobe (korisnici i djelatnici) te 1 osoba s prebivalištem u Međimurskoj, a s boravištem u drugoj županiji.

Budući da je zabilježen je i prvi slučaj pozitivnih osoba u domu za starije i nemoćne osobe kod korisnika i djelatnika ustanove, u tijeku je testiranje svih zaposlenika i korisnika, a posjete su zabranjene.

Do sada je ukupno testirano 9816 osoba. Trenutno su 1004 osobe u samoizolaciji (pozitivni na virus COVID-19  i njihovi kontakti), no nisu još kontaktirani svi kontakti pozitivnih te nisu svi evidentirani u Centralnom repozitoriju.

Hospitalizirano je 14 osoba i nitko nije na respiratoru.

ZZJZ će od ponedjeljka 19. listopada 2020. započeti s procjepljivanjem protiv gripe. Ove godine osigurano je 13.400 doza cjepiva (22% više nego lani) i cijepljenje će biti provedeno najprije za korisnike i djelatnike domova za starije i nemoćne, potom osobe za koje je cjepivo besplatno i to isključivo kod odabranog liječnika obiteljske medicine ili pedijatra kojima je prvih 6400 doza dostavljeno. Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, mogu se cijepiti ako sami kupe cjepivo, za koje je također potreban privatni recept odabranog liječnika obiteljske medicine, a moguće je cijepljenje i u pojedinim ljekarnama. Redovito cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji je način zaštite te Stožer civilne zaštite poziva građane da se cijepe te na taj način preveniraju moguće komplikacije koje gripa može izazvati.

S obzirom na povećanje broja osoba pozitivnih na COVID-19 virus, Stožer CZ Međimurske županije apelira na dosljedno pridržavanje svih propisanih mjere, posebno nošenje zaštitnih ili medicinskih maski, fizičku distancu te izbjegavanje svih okupljanja s većim brojem ljudi. Budimo odgovorni i solidarni – pridržavanjem mjera štitimo sebe i sve s kojima smo u kontaktu.

Komentari

Komentara