Povežite se s nama

Međimurje

Krešimir Biškup: “Na pub quizu je najvažnija pozitivna atmosfera!”

Objavljeno:

- dana

Kvizanje u pabovima, bistroima i kafićima, ali i raznim kulturnim te društvenim ustanovama diljem Međimurja i Hrvatske postalo je omiljena razonoda za ljubitelje društvenih igara, dobre hrane i finog piva.

Naravno, svatko „bira svoj otrov“, no kombinacija brze hrane i craft piva najviše se povezuje s tradicijom uz koju su i nastale igre u pabovima.

Choose your poison

Prvi kontinuirano organizirani pub quiz u Međimurju vjerojatno je i najpoznatiji: okuplja i tridesetak ekipa! Pedeset pitanja raspoređeno je u dva dijela s pauzom, a kviz se održava u Čakovcu svakog četvrtka (u terminu tribine „Čakovec četvrtkom“ Centra za kulturu, mnogi kažu u šali). Dakako, radi se o pub quizu u Pivskoj kući „Stari hrast“. Osim što je iznimno zabavan, pub quiz u „Starom hrastu“ je poučan, a počesto i humanitarnoga karaktera. Tako će i ove sezone, posljednjeg četvrtka u mjesecu, 29. studenoga, u sklopu akcije „Movember“ ondje biti održan Humanitarni pub quiz, koji ekipa iz „Starog hrasta“ organizira u suradnji s Rotaract Clubom Međimurje.

Kako kažu u “Starom hrastu”, dosad su na kvizovima postavili više od 6000 pitanja!

Bit će ovo već treći takav kviz, a sredstva (i kotizacije) će se prikupljati za klubove Županijske lige protiv raka. Tijekom „Movembera“ muškarci puštaju brkove i bradu, čime se pokušava potaknuti svijest o problemima raka prostate i općenito o problemu raka, kao i važnosti prevencije te kontrole.

– Kvizove organiziramo već pune tri godine, dosad ih je održano 125. Održavaju se prilično redovito svakog četvrtka u poznatom terminu od 20 sati. Osobito mi je drago što na kvizovima primjećujem puno mladih ljudi, primjerice maturanata, jer na njima imaju prilike mnogo naučiti. Dosad smo postavili više od 6000 pitanja; naravno, neka od njih se ponavljaju, no unatoč tome radi se o velikoj količini informacija koje će ljudi mnogo lakše zapamtiti kad se prezentiraju u zabavnom kontekstu. Redovito se prijavljuju nove ekipe, neke stare ekipe su se spojile, rađaju se nova prijateljstva…Teško je izdvojiti neku od mnogih odličnih ekipa, no svakako ima onih koje gotovo pa nikad ne propuštaju kviz.

Tupi Kutevi su dosad vjerojatno najredovitiji, Čokeri, Tiblica je od ove sezone Lojdrica, a redoviti su i Bitange i Princeze, John Squash/Hulk Smash kao i Susedi… Kad u tri godine izostanete s možda pet kvizova, to se zove redovitost! – uz smijeh govori Krešimir Biškup, voditelj pub quiza u „Starom hrastu“.

Čista pozitiva

Dodaje da mu se sviđa pozitivna atmosfera koja vlada među ekipama. Trudi se unijeti humor u pitanja, kao i potražiti zanimljive i neočekivane činjenice, što doprinosi jedinstvenosti iskustva igranja čakovečkoga kviza:

Krešo objašnjava da mu za osmišljavanje pitanja za jednu večer kviza treba 10 do 12 sati

– Do odgovora na neka pitanja može se lako doći logikom, do drugih nešto teže… no, primarni je cilj da se zabavimo i da usput učimo. Netko na kviz dolazi zbog pitanja, netko da nešto usput pojede i popije, netko zbog ekipe… Mislim da svatko može uživati u onome što nudimo. Većina kvizova okuplja pitanja iz mnogih područja (sporta, umjetnosti, geografije, povijesti, politike…), ali održan je i manji broj tematskih kvizova o, primjerice, Harryju Potteru i „Ratovima zvijezda“. Iduće godine u četvrtak, četvrtoga travnja (4.4.4.), planiramo jedan veći kviz na temu HBO-ove serije „Igra prijestolja“ prije izlaska nove sezone serijala.

Ekipa iz LD Breweryja dobila je Nagradu Grada Čakovca za gospodarstvo za 2017. godinu!

Krešo objašnjava da mu za osmišljavanje pitanja za jednu večer kviza treba 10 do 12 sati:
– Najvažniji mi je sam koncept: želim da pitanja zadrže dosadašnju razinu zanimljivosti, što znači da neću samo kopirati nešto s interneta! Pobjednici večeri i sezone dobivaju razne nagrade: od pizza u „Starom hrastu“ i piva Breweryja „Lepi dečki“ do raznih poklon-paketa i izleta za pobjednike sezone.

Međimurski LD

Piva „Lepi dečki“ Breweryja još su jedna posebnost „Starog hrasta“. Ideja o proizvodnji piva nastala je tijekom organizacije prvog Beerfesta, manifestacije koja je startala upravo u „Hrastu“ prije tri godine. Od ideje do realizacije prošlo je 18 mjeseci, da bi danas „Lepi dečki“ proizvodili 24.000 litara piva mjesečno u devet različitih stilova.


– Prva piva proizveli smo oko 1. travnja prošle godine: to su bili Kaj-El, nazvano prema međimurskom superjunaku čije ime sliči Supermanovu, i Međimursko pivo. Što se tiče distribucije, naše pivo u Hrvatskoj piju od Žabnika do Dubrovnika. Nudimo ih u bocama i limenkama, a za svako od njih postoji pozadinska priča: od Regoča Ivane Brlić-Mažuranić i Waitapua Jože Horvata do meksičkog Dana mrtvih, prema kojem smo nazvali posljednje pivo, predstavljeno za Halloween, Tria de los Muertos – „Tri mrtvaca“! – kaže Biškup.

Nagrada za rad

Osim njega, u proces proizvodnje i distribucije uključeni su i Aleksandar Makovec, braća Dražen i Davor Balenta, Nikša Golubić te vlasnik pivovare i „Starog hrasta“ Danijel Radek. Dobitnici su Nagrade Grada Čakovca za gospodarstvo za 2017. godinu. „Međimurski lepi dečki“ zaslužni su što Međimurje polako postaje Meka craft piva; zato, ako još uvijek niste probali piva Nikola Zrinski ili Kaj-Pa, zaputite se na pub quiz u Čakovec i uživajte u kombinaciji zabave, edukacije i odličnog piva!

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje