Povežite se s nama

Život i društvo

Ludi nastavak mjeseca u Varaždinu: od uličnog hakla, preko starih rockera do srednjovjekovnog turnira i oldtimera

Objavljeno:

- dana

Nastavak svibnja će u Varaždinu biti zanimljiv.

Što će se, kad i gdje događati novinarima su danas ispričali organizatori i akteri gradskih događanja, koje je u Gradskoj vijećnici ugostila zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

U četvrtak, 17. svibnja  na programu je Voogle konferencija u Tehnološkom parku, a najzabavnije će biti u subotu, 19. svibnja.

Ujutro u 10 sati počinje obilježavanje Dana nacionalnih manjima i 3×3 challenger Varaždin.

Na Franjevačkom trgu će se predstaviti srpska, slovenska, albanska, bošnjačka, muslimanska i ukrajinska zajednica, a dolaze i delegacije iz Novog Sada i Maribora.

Slovenci će, za razliku od uobičajenih prezentacija, nastupiti s programom za malo mlađe generacije pa će nastupiti Zoran Predin i Vlado Kreslin, ali i šest momaka okupljenih u pop/a capella bend.

Ipak, jedno je stvar nezaobilazna: Bez kranjskih se kobasica ne može, bez obzira na generacije.

Alija Redžaj, predsjednik albanske manjine, je pohvalio onoga koji je imao sluha za obilježavanje Dana nacionalnih manjina, budući da se tog dana, rekao je, sjete samo u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu.

Ulični hakl i rock koncert

Street ball natjecanje će se sigurno svidjeti svima ljubiteljima sporta, neovisno vole li košarku ili baš i ne. Jer, riječ je o vrlo dinamičnoj, uličnoj varijanti  košarke „tri na tri“.

Na challenge dolazi 12 ekipa iz sedam zemalja, a igra se u dvije kategorije – amaterskoj i profesionalnoj. Turnir počinje na Kapucinskom trgu u 10 sati  i potrajati će do 21 sat navečer.

Pobjednik među profesionalcima će, osim 1500 dolara, osvojiti i plasman na najjači svjetski Trix three u Lipiku.

Streetball košarka je uvrštena u olimpijske sportove i najbrže je rastući sport u svijetu.

Prijave za profesionalce su gotove, ali organizator poziva amatere da se još uvijek prijave jer sponzor, Laško pivo, neće škrtariti s nagradama.

Laško je također angažiralo slovenskog umjetnika Lunara za oslikavanje zid uz teren kod Studentskog doma i dvije table, a pokloniti će i dva koša za igralište na Banfici.

Iste te večeri svi se mogu preseliti na Aquacity i slušati dobar rock. Na Aquacity rocku nastupaju Boa, Jura Stublić i Film, Kojoti i Drugi način.

Budući da koncert nije u gradu, očekuje se da će zabava potrajati do jutra.

Srednji vijek i vitezovi

Nakon tog, ludog vikenda, onaj sljedeći će biti nešto mirniji, u srednjovjekovnom ritmu.

Na programu je viteški turnir „Anđeoska strijela“, koji organizira Viteški red Sveti Nikola.

Gradom će se šetati dame i vitezove, bit će tu i žonglera, održavati će se streličarske radionice, rekonstruirati se povijesna bitka iz 1441. protiv Mađara.

Jelena Toth iz Turističke zajednice grada predstavila je Međunarodne oldtimer susrete automobila i motora, starijih od trideset godina.

Dosad se prijavilo više od 100 sudionika, a najstariji motor ima 80 godina.

Život i društvo

U Maruševcu javna tribina o zdravlju povodom Dana narcisa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu javnozdravstvene kampanje Dan narcisa 25. ožujka, Udruga žena Maruša i Općina Maruševec organiziraju javnu tribinu o zdravlju.

Tribina se organizira s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Dan narcisa ujedno je prilika da se pruži podrška svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu te osvijesti operirane pacijente o mogućnosti rekonstrukcije dojke, ali i naglasi važnost pregleda od najranije mladosti te stekne navika redovitih samopregleda dojki.

U sklopu ovog javnozdravstvenog skupa bit će riječi i o kardiovaskularnom sustavu, kontroli prostate te edukaciji djece i njihovog pravilnog zdravstvenog usmjeravanja od ranih školskih dana. Također, sudionici skupa moći će prekontrolirati tlak i šećer.

Na javnoj tribini koja će se održati u prostorijama Općine Maruševec u subotu, 25. ožujka ove godine od 11 sati govoriti će:

  • Marija Hrašćanec – Mammae klub Varaždin, prikaz samopregleda na torzu, važnost i uloga udruge, psiho pomoć i podrška oboljelima,
  • dr. Dorotea Bosilj – Opća bolnica Varaždin; o bolesti dojke, važnosti pregleda i mogućnosti rekonstrukcije,
  • dr. Sunčana Milić – obiteljska medicina; prostata, važnost pregleda i odaziva na preglede nacionalnog programa,
  • dr. Marko Šrajbek – Dom zdravlja Varaždinske županije; srce, krvne žile, masnoća, tlak, važnost higijene/virusi,
  • Anica Kolenko – Dom zdravlja Varaždinske županije; energetska pića, pretilost, sol, tekućina, pušenje i droge,
  • BioGnost d.o.o. – farmaceutska tvrtka; prezentacija prijenosnog EKG aparata i demonstraciju istog uz mjerenje tlaka,
  • Učence i učenici Srednje škole Maruševec – praktični dio uz mjerenje tlaka i šećera.

Tom će prigodom članice Udruge žena Maruša dijeliti narcise uz dobrovoljni prilog koji će se predati Mammae klubu Varaždin za pomoć oboljelima i liječenima od raka dojke.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za uređenje Belih kipi Gradu Varaždinu odobrena bespovratna sredstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Varaždinu i Razvojnoj agenciji Sjever DAN odobreno je sufinanciranje uređenja prostora Beli kipi putem projekta LIFE Bauhausing Europe u iznosu od 669.873,50 eura, odnosno 368.026,50 eura bespovratnih sredstva.

Zajedno s osiguranim sredstvima iz obveznica, u sljedećih 48 mjeseci trajanja projekta, kroz više njegovih faza, sredstva će se utrošiti na: sudjelovanje zainteresiranih građana, udruga i institucija u razradi idejnog rješenja, izradu projektne dokumentacije i izdavanje potrebnih akata za građenje, zelenu javnu nabavu za izvođenje radova, izvođenje radova na adaptaciji i uređenju odabranog objekta, okoliša uz objekt te monitoring u smislu utjecaja projekta na zajednicu.

– Zadovoljan sam što smo među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznali inicijativu Europske unije pod nazivom Novi europski Bauhaus, aplicirali zanimljivim projektom i za njega uspjeli dobiti čak 60 posto bespovratnih sredstava, odnosno sufinanciranje za više faza projekta uređenja Belih kipi. To je popriličan iznos ako se prisjetimo da je bivša vlast cijeli projekt Belih kipi htjela financirati iz obveznica Grada Varaždina. U suradnji sa zainteresiranim partnerima, energetski ćemo obnoviti i urediti jedan od postojećih hangara i okolni prostor u sportsko-rekreacijsko-edukativni centar koji će biti u korist svih građana – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Grad Varaždin je u listopadu 2022. godine u suradnji s 11 partnera iz Španjolske, Mađarske, Latvije i Hrvatske prijavio projekt uređenja Belih kipi na temelju idejnog projekta dostavljenog Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a kojim se planira rekonstrukcija bivših vojnih hangara u prostor namijenjen za sport i rekreaciju. Podsjećamo, Grad Varaždin je 2020. godine s Ministarstvom sklopio Ugovor o darovanju Gradu Varaždinu nekretnine – bivšeg vojnog skladišta Pri beli kipi namijenjenog razvoju sportsko-rekreacijskog centra.

Tema projekta je cirkularna ekonomija i kvaliteta života, a cilj projekta je u suradnji s budućim korisnicima definirati potrebne sadržaje i budući izgled jednog od postojećih vojnih hangara te okoliša, na temelju vrijednosti Novog europskog Bauhausa – održivosti, estetike i uključivosti.

Projekt su zasad podržale Udruga nordijskog hodanja i pješačenja „Drava“, Udruga škole u prirodi „Virtus“, Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“, Gradski muzej Varaždin (Prirodoslovni odjel) i JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, streličarski klub „Cekin“ i rafting klub „Matis“, a slijede razgovori i s ostalom zainteresiranom javnošću.

Na razini projektne mreže, cilj je pokrenuti proces transformacije u pet različitih europskih kvartova gradova Cartagene, Murcie, Adazia, Budimpešte i Varaždina, prateći principe NEB-a te pokazati da se ovaj pristup može primijeniti na bilo koji prostor bez obzira na njegovu veličinu, ruralni ili urbani karakter, urbane izazove ili procese degradacije kroz koje je prošao kako bi se stvorio uključiv, održiv i lijep prostor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje