Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje će ostati bez svoje Policijske uprave?

Objavljeno:

- dana

REORGANIZACIJA

Bude li usvojen prijedlog čelnih ljudi Ministarstva unutarnjih poslova, Policijska uprava međimurska više ne bi postojala.

Umjesto toga, bila bi dio buduće regionalne policijske uprave koja bi obuhvaćala čak sedam županija, uz Međimursku, još i Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju.

Ravnopravnost

Objavljeno je to na internetskim stranicama MUP-a, na kojima je predstavljen prijedlog teritorijalne i unutarnje reorganizacije. Umjesto 20 policijskih uprava, djelovale bi četiri regionalne policijske uprave i Policijska uprava Zagreb. Na to su reagirali iz Međimurskoga demokratskog saveza, koji se javno usprotivio takvom prijedlogu. – Neprihvatljivo je da Međimurje kao županija-regija izgubi sjedište Policijske uprave. Nakon što smo izgubili sjedište Županijskog suda, koje je preseljeno u Varaždin, gubljenje statusa Policijske uprave međimurske bio bi još jedan udarac međimurskim interesima, a to je ravnopravnost prema ostalim krajevima Republike Hrvatske i očuvanju međimurskog identiteta. S regionalističkog aspekta MDS se zalaže da, dok postoji ustroj koji počiva na funkcioniranju županija, cjelokupan ustroj državnih institucija mora biti podređen tom regionalnom ustroju – istaknuli su prošlog tjedna.

MDS: Neprihvatljivo je da Međimurje izgubi sjedište policijske uprave

Zbog toga su predložili da se na sjednicu Skupštine Međimurske županije, koja će biti održana 21. prosinca, na dnevni red uvrsti rasprava o toj temi. – Zbog važnosti teme, predlažemo da se na dnevni red uvrsti točka „Očuvanje županijskog statusa Policijske uprave međimurske u novoj teritorijalnoj i unutarnjoj reorganizaciji Ministarstva unutarnjih poslova“, a da Skupština donese zaključak da ne podržava projekt teritorijalne i unutarnje reorganizacije Ministarstva unutarnjih poslova u dijelu koji predviđa smanjenje broja policijskih uprava, odnosno zalaže se za očuvanje županijskog statusa Policijske uprave međimurske – navode.

Podsjetili su da je Skupština na njihov prijedlog 2013. jednoglasno usvojila Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurske županije, u kojoj je navedeno da posebno zahtijevaju hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 282 uzorka, od čega je evidentirano 66 pozitivnih nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 23,4 posto pozitivnih od broja testiranih, javio je 9. svibnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 96 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 536.

Tijekom jučerašnjem dana brzim antigenskim testovima testirano je 246 osoba, od čega je SARS-CoV-2 virus dokazan kod jedne osobe.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 55.649 uzoraka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 89 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata primljena su 4 pacijenta, a 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, stare 82 i 80 godina.

Tijekom ovoga tjedna u Međimurskoj županiji ukupno su cijepljene 6474 osobe (5101 prva doza i 1373 druge doze) na svim punktovima i zdravstvenim ustanovama.

Tijekom subote cijepljeno je 2050 osoba na 3 punkta. U Nedelišću je cijepljeno 964 osoba, u Murskom Središću 544 osoba, a u Prelogu 542 osobe.

Ukupno je s današnjim danom utrošeno 32.285 doza. Barem jednom dozom cijepljeno je 26.045 osoba, što je 29 posto stanovništva Međimurja starijeg od 16 godina.

Dodajmo da se u ponedjeljak u školske klupe vraćaju svi učenici osnovnih i srednjih škola.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Murskome Središću na Majčin dan darovali mame karanfilima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće

– One zaslužuju sve najbolje. Hrabre, snažne, jedinstvene …. Jednom riječju: majke!

Majčin dan je prilika da im iskažemo zahvalnost za sve što su činile i što čine za nas. Ima li ljepšeg osjećaja od zagrljaja mame ili njenog osmijeha? Nema, ona je samo jedna i sve što činila za nas, uvijek radi najbolje kako zna. Mame su odvažne, iskrene, mame su superheroji koji i ono nemoguće učine mogućim. Majčina ljubav nema granica! – poručuju iz Grada Murskoga Središća.

Simbolično na Majčin dan, nakon sv. mise, Grad Mursko Središće prigodno je darovao majke karanfilima. Uoči Majčina dana, gradonačelnik Dražen Srpak posjetio je dječje vrtiće „Maslačak“ i „Pahuljica“ kako bi im zahvalio na predanosti u njihovom radu s djecom, jer osam sati na dan one su djeci „zamjenske mame“.

Ujedno je znak zahvale uputio i Udruzi “Serjojnske mame i bebe”, koja u svoje programe uključuje djecu i mlade, ali i njihove roditelje.

Nastavite čitati