Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje obilježilo 30 godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Na današnji dan prije trideset godina sve zemlje članice tadašnje Europske unije priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu, a Njemačka, koja je uz Vatikan u tome imala ključnu ulogu, uspostavila je 15. siječnja i diplomatske odnose s Republikom Hrvatskom, koja je istog datuma 1998. završila i mirnu reintegraciju u ratu okupiranoga hrvatskog Podunavlja.

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island koji je to učinio već 19. prosinca 1991. godine, a istog dana to je učinila i Njemačka, iako uz odluku da njezino priznanje stupa na snagu 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama Europske unije.

– Prošlo je trideset godina od povijesne odluke koja je potvrdila volju hrvatskih građana i omogućila izgradnju demokratske hrvatske države. Koliko je proces izgradnje institucija, zakona, prava u posljednja tri desetljeća bio uspješan mora svatko procijeniti u svojim okolnostima.

Važno je da se sjetimo i zahvalimo našim braniteljima, svima onima koji su prije trideset godina imali nadu, hrabrost i inicijativu da obrane našu državu za buduće generacije, jer bez njih danas ne bismo obilježavali ovu veliku obljetnicu – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec odajući počast braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

Zbivanja u Domovinskom ratu ranih 90-ih prisjetio se predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat, dok je opravdanost ponosa na slavljenje obljetnice istaknula čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Obilježavanju ovih važnih datuma, uz predstavnike braniteljskih udruga, prisustvovali su i saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa te županijski vijećnici.

Međimurje

Zajednica sportskih udruga Čakovca za programe i projekte osigurala dva milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Čakovca poziva sportaše i sportske klubove da se jave na javni poziv putem kojeg će se isplaćivati financijske potpore za projekte i programe. Ukupna vrijednost javnog poziva je 2,07 milijuna kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći 200.000 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji programa i projekata su udruge građana članovi Zajednice sportskih udruga Čakovca čije aktivnosti doprinose zadovoljavanju javnih potreba u sportu i ispunjavanju ciljeva i prioriteta definiranih Statutom Zajednice i javnim pozivom. Prednost u ostvarivanju financijske potpore imaju programi ili projekti koji su do sada kontinuirano sufinancirani i uspješno provedeni, koji trajno, sustavno i intenzivno utječu na korisnika, koje podnositelji programa ili projekta provode u suradnji sa srodnim udrugama i drugim pravnim i fizičkim osobama te oni koji se odvijaju na području Čakovca.

Poziv će biti otvoren do 4. veljače, a prijave će ove godine biti isključivo online.

Nastavite čitati

Međimurje

Do 23. siječnja prikupljaju se prijedlozi kandidata u izboru za najsportaše Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i ove godine poziva na predlaganje kandidata za izbor najboljih sportaša Međimurja u 2021. godini. Klubovi mogu dostaviti ime po jednog kandidata iz svojeg sporta u kategorijama: najboljih sportašica i sportaša, ženske ekipe i muške momčadi te para, štafete ili posade. Predloženi kandidati trebali bi biti pojedinci i ekipe koji su članovi klubova i udruga s područja Međimurske županije te koji su ostvarili najbolji uspjeh u svom sportu.

Također, klubovi mogu dostaviti prijedloge za nagradu „Darovite sportašice i sportaši“, a kriteriji za nominaciju su: prvo mjesto na državnom prvenstvu mlađih kategorija, reprezentativni status, kategorizacija Hrvatskog olimpijskog odbora i da kandidat nije dosada nagrađivan kao daroviti sportaš.

Klubovi mogu slati i prijedloge za dodjelu priznanja „Franjo Punčec“ koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo i godišnje priznanje.

Županijska Zajednica športskih udruga i saveza u suradnji s Udrugom sportskih novinara Međimurja i ove će godine izabrati dobitnika natječaja u izboru „Sportski fair-play potez 2021. godine“.

U obzir će doći svi prijedlozi koji budu dostavljeni do 23. siječnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje