Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija: četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata uzet je 221 uzorak, od čega je obrađeno 19 uzoraka te su evidentirana četiri slučaja pozitivnih na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 16. studenoga Stožer civilne zaštite Međimurske županije.

U protekla 24 sata oporavilo se 98 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1179.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 18.469 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 88 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je njih sedam hospitalizirano unutar 24 sata. Na respiratoru se nalazi 10 COVID pozitivnih pacijenata.

U protekla 24 sata evidentirane su dvije preminule COVID-19 pozitivne osobe, ženske osobe stare 80 i 81 godinu, s drugim teškim bolestima.

U zdravstvenom sustavu na koronavirus je pozitivno 10 liječnika i 11 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 3 liječnika, 8 medicinskih sestara, 1 bolničar i 1 farmaceutski tehničar.

Obavještavaju se učenici da će od ponedjeljka, 16. studenoga do 20. studenoga, djelatnost školske medicine raditi samo u jutarnjoj smjeni od 7 do 15 sati.

Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386 835, svakodnevno od 8.00 – 20.00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 372-372, koji je dostupan od 7 do 15 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat mogu se dobiti sve informacije o koronavirusu.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Također, informacije vezane uz koronavirus mogu se pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr

Međimurje

Inovacije u poljoprivredi: dronovi u zraku i roboti na zemlji smanjuju troškove i povećavaju prinose

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

Grad Prelog bio je drugu godinu zaredom domaćim 13. međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA, kojem je pomoć u organizaciji pružila Udruga inovatora Hrvatske. I ove godine na sajamskom prostoru je predstavljeno 200-tinjak inovacija, novih proizvoda, tehnika i tehnologija, eko ideja…

Jedna od inovacija koja je privukla pažnju posjetitelje bila je ona na štandu tvrtke Codel. Tvrtka s više od 30 godina iskustva u poslovanju i suradnji s velikim multinacionalnim kompanijama na projektima industrije 4.0, automatizacije i robotizacije proizvodnje te optimizacije procesa, predstavila je dron i programsko rješenje na poslovima precizne poljoprivrede.

Dronovi opremljeni sofisticiranim multispektralnim kamerama

– Ne rastu sve biljke jednako na istoj parceli. Jedan kvadratni metar zemljišta može se u velikoj mjeri razlikovati od kvadrata udaljenog svega desetak metara. Iz tog je razloga osmišljen dron opremljen sofisticiranom multispektralnom kamerom koji u jednom preletu preko parcele snima kompletni elektromagnetski spektar vidljivog i blizu vidljivog spektra svijetlosti. S obzirom da klorofil u biljkama bolje upija određene valne duljine na temelju dobivenih snimaka možemo praktično za svaku biljku pojedinačno odrediti u kakvom je stanju. Naime, ako su na snimkama biljke zelene boje to znači da su zdrave, dok crvena boja sugerira određene nepravilnosti, bolesti, pothranjenost… – tumači Tihomir Hodak, direktor poslovnog razvoja u tvrtki Codel.

Temeljem izgleda snimke određuju se daljnji postupci. Naime, snimka se šalje u kabinu traktora koji je za to opremljen pa radni stroj na određenoj lokaciji poduzima točno određene radnje.

– Radni stroj aplicira točnu količinu gnojiva, sredstva za zaštitu ili nečeg trećeg na određenoj lokaciji. Poanta je da se primjenom ove tehnologije tretiranje ne mora provoditi na cijeloj površini već na točno određenim lokacijama i to u terminima kada se za to pokaže potreba. Na taj se način smanjuju troškovi rada, energenata, repromaterijala, ali i negativni otisak na ekološku sliku okoliša, a prinosi su bitno veći – dodaje Hodak.

Projekt se razvio u suradnji s Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima i već ima svoju praktičnu primjenu na terenu. Iako je riječ o skupoj tehnologiji, ona dugoročno može dati ogromnu korist poljoprivrednicima.

– Nije naodmet da se prilikom donošenja odluke za primjenom ovakvih tehnologija poljoprivrednici udruže i svakako zatraže pomoć struke. U protivnom implementacija tehnologije može postati promašena investicija – poručuje direktor poslovnog razvoja u tvrtki Codel.

A koliko su hrvatski poljoprivrednici spremni na uvođenje visokih tehnologija?

– Prema iskustvima, nisu previše spremni na takav korak. Nije da nemaju dovoljno znanja, ali još uvijek se nije dogodila potpuno smjena generacija. One mlađe vide korist i spremne su na početna veća ulaganja koja im dalekosežno donose puno koristi. Prijelaz generacija zasigurno će se dogoditi unutra sljedećih desetak godina. Mladi ljudi koji su sada na studiju polako će preuzimati gospodarstava, a ovakve će inovacije u poljoprivredi uzimati kao nužnost koja će im pomoći u smanjenju troškova i povećanju prinosa. Stoga je od izuzetne važnosti održavati suradnju akademske zajednice s gospodarskim sektorom, upravo na način na koji to radi tvrtka Codel s križevačkim Učilištem – zaključio je Tihomir Hodak.

Još je jedan izložbeni prostor privukao veliku pozornost, onaj studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Njihov autonomni heterogeni robotski sustav za prskanje i uklanjanje mladica u strmim vinogradima te autonomni katamaran za marikulturu još se nalaze na znanstvenoj razini i u procesu razvoja, ali već sada im se predviđa svjetla budućnost.

– Mobilni robot za rad u strmim vinogradima nudi dvije mogućnosti. Robotska ruka nudi mogućnost prskanja s time da robot detektira oblik krošnje i može optimizirati svoje djelovanje na način da će prskati samo po tom dijelu biljke čime se čuva količina repromaterijala, ali i smanjuje negativni učinak na okoliš. Druga mogućnost koju nudi robot je skidanje mladica s biljke i to na dva načina. Jedan je velikom mlatilicom koja se okreće i skida mladice s donjeg dijela biljke, a drugi pristup je korištenjem male četke na robotskoj ruci. Ruka se kreće po biljci i registrirati otpor nakon čega će se aktivirati četka i ukloniti mladicu. Uz robot dolazi i dron koji iz zraka snima stanje na terenu – pojasnio nam je Ivo Vatavuk sa zagrebačkog FER-a koji je zajedno s Markom Cukonom, Dariom Stuhnom, Ivanom Hrabarom, Juricom Goričancem i Zdenkom Kovačićem autor inovacije.

Projekt razvoja je započeo prije tri godine i polako ulazi i predzavršnu fazu.

– Slijede nam testiranja na terenu, u pelješkim vinogradima – otkriva Vatavuk.

Kolika je šansa da inovaciju zaživi u praktičnoj primjeni?

– Cilj je od samog početka projekta bio izrada patenta i otvaranje spin-off tvrtke u okviru našega Fakulteta koja bi se bavila zadacima imovine, intelektualnog vlasništva i tehnologije. Kamo sreće da inovaciju prepozna gospodarski sektor i odluči se pokrenuti proizvodnju i prodaju. Tome i služe ovakvi sajmovi inovacija na kojima imamo priliku predstaviti ideje i patente – zaključio je Ivo Vatavuk.

Tematski skupovi i radionice

Događanja na 13. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA odvijali su se u dvorani sportsko-rekreacijskog centra DG Sport. Na početku ceremonije otvaranja Sajma okupljene je pozdravio Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, a nakon njega prisutnima su se obratili zamjenik gradonačelnika Grada Preloga Zdravko Kvakan, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak i predsjednik Uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec. Sajam je otvorio prigodnim riječima Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. U tri dana održavanja sajma održano je nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju te radionica za učenike osnovnih i srednjih škola.

Nastavite čitati

Međimurje

Održana Konferencija socijalnih radnika u Sv. Martinu na Muri: „Nužna je reforma sustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Svetome Martinu na Muri od 16. do 18. svibnja 2022. godine održana je 11. Konferencija socijalnih radnika.

Konferencija je okupila više od 450 sudionika i stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, zdravstva, odgoja i obrazovanja, pravosuđa, organizacija civilnog društva i tijela državne uprave te lokalne i regionalne samouprave koji su na predavanjima, panelima i okruglim stolovima raspravljali o tome kako se razvija profesija socijalnog rada te idu li razvojne promjene u profesiji ukorak s razvojnim promjenama javnih sektora u kojima djeluju socijalni radnici i promjenama u širem društvenom kontekstu.

Na prekretnici

Glavna tema konferencije bila je „Socijalni rad na prekretnici: identitet, moć i promjena“, a predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić naglasila je da je sustav socijalne skrbi došao do točke kada je zajedničkom akcijom potrebno okrenuti smjer kako bi se promijenila percepcija socijalnog rada javnosti.

– Tijekom ovih triju dana pokušat ćemo uz panel rasprave i izlaganja dati odgovore na izazove struke. Ono što vidimo kao izlaz iz slijepe ulice u koju smo došli jest da se ponovno uspostavi komunikacija s resornim Ministarstvom koja nam je, nažalost, puknula u posljednje dvije godine dok je bio na čelu ministar Aladrović koji je potpuno ignorirao glas struke u donošenju nekih važnih zakona za ovu djelatnost – upozorila je Karačić, naglasivši važnost reforme sustava, čiji je smjer kreiran i osmišljen u kabinetu ministra, bez suradnje sa strukom, akademskom zajednicom, korisnicima i drugim dionicima.

Ravnateljica Zavoda za socijalni rad u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić istaknula je da je cilj stručnog skupa vidjeti na koji način struka u postojećoj globalnoj krizi, koja je uzrokovana nizom različitih faktora i prekretnicama profesije, može dogovarati promjene u zagovaranju prava korisnika i dogovaranju samih predstavnika struke.

– Socijalni rad u Hrvatskoj nalazi se na prekretnici. Rezultat je to ne samo društvenih napetosti i kriza kojima svjedočimo posljednjih godina, već je i odraz unutarnjih napetosti, kontradikcija i pritisaka kojima je profesija izložena. Socijalni radnici nalaze se u situaciji kada trebaju obraniti temeljne postavke profesije, ali istovremeno naći brze odgovore na krize, nove socijalne probleme i rizike u kompleksnoj stvarnosti. U okviru konferencije želimo donijeti zaključke o tome što profesiju socijalnog rada čeka u budućnosti, koje su to nove paradigme i koja su to znanja i vještine budućnosti. Prilika je da promislimo što iz baštine socijalnog rada želimo i trebamo ponijeti u budućnost i imamo li jasnu ideju što ne želimo (p)ostati? U vremenima višedimenzionalnih kriza želimo donijeti i važne preporuke kako da socijalni rad bude otpornija profesija i kako da svoje kapacitete usmjeri prema vlastitoj transformaciji kako bi se prilagodila na novo razdoblje u svijetu nesigurnosti i kriza – poručili su organizatori iz Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Potreba

Okupljene sudionike pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je naglasio podatak da u Hrvatskoj 19,3 posto građana živi u riziku od siromaštva.

– To znači da svaki peti stanovnik ove zemlje treba socijalni sustav i treba socijalnog radnika koji u svom poslu mora biti i liječnik i psiholog i terapeut i obitelj. Toliko koncentracije obveza u vašem poslu mora izazvati poštovanje i ako želimo biti socijalna država, trebamo to biti u pravom smislu riječi, ne samo u Ustavu i zakonu, nego i na terenu – rekao je župan, izrazivši punu podršku socijalnim radnicima.

Dodao je da je Međimurje zasigurno primjer dobre prakse te da se na razini lokalne i regionalne samouprave čini maksimalno što se može, a izrazio je i nadu da će netko s vrha ipak čuti njihove poruke iako se konferenciji nije odazvao nitko iz Vlade.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje