Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski čuvari prirode pomogli izgraditi prvi hotel za kukce u Karlovcu: u sobama s pet zvjezdica prvi stanari!

Objavljeno:

- dana

Inicijativu i projekt za izradu prvog hotela za pčele u Karlovcu pokrenulo je Zavičajno društvo Međimuraca u Karlovcu “Pinklec‟.

Međimurci su oduvijek poznati kao iskusni građevinari, stoga ne čudi što je udruga “Pinklec‟ posegnula za savjetom i uputama na međimurskoj adresi – u Javnoj ustanovi “Međimurska priroda”, koja je nesebično pružila pomoć za izgradnju nastambe u kojoj će prezimiti korisni kukci.

Hotel je postavljen u arboretumu Šumarske škole i drvodjeljske škole, a svečanost otvorenja prvog karlovačkog hotela za pčele organizirana je u četvrtak, 21. listopada. Projekt karlovačke udruge “Pinklec‟ financijski je pomogla komunalna tvrtka “Zelenilo‟, a tehnički dio prema nacrtima međimurskih čuvara prirode odradili su učenici i mentori Šumarske škole u školskoj radionici. Svečanom činu otvorenja ovoga neobičnog hotela prisustvovao je i glavni čuvar “Međimurske prirode” Velimir Bašek.

– Međimurska priroda je na području Međimurske županije u dvorištima škola i vrtića, zatim u Perivoju Zrinski Čakovec, na “Svetomartinskoj Muri” i okolišu Centra “Med dvemi vodami” u Križovcu, postavila tijekom nekoliko godina sveukupno dvadesetak hotela za kukce. To nam je iskustvo jamstvo da možemo pomoći i savjetovati druge oko realizacije novih hotela za pčele i druge korisne kukce.

Oprašivačima pomažemo prezimiti i vrlo brzo će i u ovaj karlovački hotel useliti solitarne pčele. Postavljanjem hotela uz odgojno-obrazovne ustanove nastojimo podići svijest o značaju oprašivača za očuvanje bioraznolikosti te da se i u urbanim sredinama može brinuti za korisne kukce. Naše iskustvo nam govori kako “rezervacije‟ za ovaj karlovački hotel već pristižu i da će se uskoro u ove sobe s pet zvjezdica useliti stanari! – istaknuo je Bašek.

Vesna Horvat, predsjednica Zavičajnog društva Međimuraca “Pinklec‟ rekla je kako je prateći rad Javne ustanove “Međimurske prirode” dobila ideju kako bi se takva nastamba mogla realizirati u Karlovcu i veoma je ponosna što je u kratkom roku osvanula ova nova karlovačka atrakcija.

Vjeruje da će ih na karlovačkom području uskoro biti još nekoliko, jer su ovakve nastambe ugodan dom pčelama i drugim korisnim kukcima i njima se pomaže u njihovoj borbi za opstanak.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje