Povežite se s nama

Život i društvo

Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec prvog tjedna razgledalo 300-tinjak posjetitelja

Objavljeno:

- dana

Već prvog tjedna u kojemu je svečano otvoren postav Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec pogledalo je 300-tinjak posjetitelja, a održana su i tri predavanja.

Time je u samo nekoliko dana svoje dostupnosti pokazao punu svrhu postojanja.

Naime, nakon što je na otvaranju bilo nazočno oko 200 posjetitelja, što ga čini jednim od najvećih događaja ove godine u Ivancu, općenito, u srijedu i četvrtak su održana i prva tri edukativna predavanja.

U srijedu su tako izložbene eksponate, uz stručna pojašnjenja provoditelaj porgrama Domovinski rat – Istian o slobodi iz UDVDR i HVIDR-e Ivanec, pogledala dva osma razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, s ravnateljem Damirom Jagićem i učiteljicom povijesti, dr. sc. Suzanom Jagić.

Također, nakon što je u župnoj crkvi svete Marije Magdalene predstavio svoju knjigu „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“, Centar je s ivanečkim župnikom vlč. Tihomirom Kosecom i ekipom prezentora njegova sadržaja iz UDVDR Ogranak Ivanec, posjetio hrvatski branitelj Vilim Karlović.

Oduševljenje izgledom i sadržajem istaknuo je i u svojim impresijama prenesenim u Knjigu dojmova. „Draga braćo branitelji, hvala vam na obrani domovine, ali vam posebno hvala što ste ovim memorijalnim centrom produljili uspomenu i sjećanje na slavne dane naše pobjedničke povijesti“, naveo je Karlović.

U četvrtak su Centar posjetili i štićenici Odgojnog doma Ivanec sa svojim odgojiteljicama Jasminkom Ruhek i Irena Furjan Peharda, puno toga ih je zanimalo o Domovinskom ratu i, uz ostalo i o sportu, glazbi, kolekcionarstvu, vojsci, medijima, ljepotama života.

Ono što posebno raduje u svim edukacijama je interakcija s djecom i njihovim nastavnicima i odgajateljima, koje mnogo toga zanima, postavljaju brojna pitanja, a veliku pozornost posvetili su i segmentima dokumentarnih filmova „Zaboravljena mladost“ i „Svjedoci vremena – Oslobađanje Ivanščice 1991. godine“. To nas je dodatno potaknulo da ih ponovno, u nekim prigodnim danima i vremenima, pokažemo svoj zainteresiranoj javnosti. O njegovoj vrijednosti, značaju i veličini ponajbolje možda govore i riječi Darka Nekića, državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, koje su UDVDR Ivane, poput onih koje su izrekli mnogi posjetitelji, ispunile ponosom.

„Ja sam doista imao prigodu, u ove 3 godine otkako sam u Ministarstvu hrvatskih branitelja, vidjeti jako puno spomenika, Memorijalnih centara, sadržaja koji su posvećeni Domovinskom ratu, ali doista sam fasciniran načinom kako je ovo odrađeno. Zagorci su samozatajni, ne pojavljuju se često kod nas u Ministarstvu, ali kada nešto naprave, onda to naprave temeljito. Sam Memorijalni centar mogu reći da me oduševio, napravljen je s mjerom i s jako puno sadržaja, a posebno su me oduševile uniforme, među kojima ima i onih neprijateljskih“.

Tijekom svih dana prošlog tjedna bilo je i pojedinačnih posjeta, a u pomoć su uskočile i suradnice iz Gradskog društva Crvenog križa i otvorile njegova vrata.

Organizatori imaju i popriličan broj najava posjeta od strane kolega iz braniteljskih, ali i ostalih udruga građana s našeg, ali i županijskog područja, poslovnih subjekata, obrazovnih institucija i drugih, pa ćemo nakon kratkog odmora prionuti poslu i posložiti termine u kojim će se moći pogledati Centar.

Za sada je otvoren za sve svake srijede od 9 do 12 sati, uskoro će objaviti i ostale termine, a posjet Centru moguć je u bilo koje doba dana (i noći) po želji posjetitelja, uz prethodnu najavu i dogovor za, njima, željeni termin.

Također, pobrinuli su se da svatko, tko tako želi, iz Centra ne ode bez uspomene, suvenira. Za sada su dostupne dvije varijante.

Život i društvo

Općina Belica raspisala natječaj za dodjelu poticaja kod ovogodišnje izrade toplinskih fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Belica 15. studenoga raspisala je natječaj kojim mještanima omogućava sufinanciranje izrade toplinskih fasada u 2023. godini. Pravo na ostvarivanje poticaja imaju vlasnici zakonito izgrađene nekretnine uz uvjet da imaju prebivalište na području Općine Belica, na istoj adresi za koju se traži poticaj.

Općina Belica će vlasnicima nekretnina koji su ove godine izradili toplinsku fasadu, dodijeliti poticaj u iznosu od 500,00 eura. Odobrena sredstva doznačuju se na račun korisnika i mogu se ostvariti samo jedanput. Za sudjelovanje na natječaju treba dostaviti dokumentaciju propisanu u prijavi koja je dostupna na mrežnim stranicama Općine.

Riječ je o popunjenoj prijavi na natječaj, kopiji osobne iskaznice, rješenju kojim se potvrđuje da je objekt zakonito izgrađen, zemljišno – knjižnom izvatku za nekretninu za koju se traži potpora (ne stariji od tri mjeseca!), računu za izvedene radove, kopiji bankovne kartice, te fotodokumentaciji trenutnog stanja objekta.

Prijave se primaju do 15. prosinca 2023. godine, a svi podnositelji prijava bit će obaviješteni o rezultatima natječaja najkasnije u roku 5 dana od dana donošenja Odluke o dodjeli poticaja.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Općini Belica, ili na telefon 040/846-067.

Nastavite čitati

Život i društvo

Organizatori Adventa u Beretincu pozivaju na najbolje kuhano vino koje ste ikada pili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove godine posjetite Advent u Beretincu.

Kako bi se pripremili za najradosniji kršćanski blagdan pobrinut će KUD Ježek u suradnji s udrugom VIV-BER i Općinom Beretinec kroz četiri adventske subote s početkom u 17 sati, kod općinske zgrade.

Čeka vas tradicionalno najbolje kuhano vino koje ste ikada pili, garantirano najslađe fritule koje ste ikada probali i puno iznenađenja, gostiju, žaruljica i ukrasa, objavili su organizatori.

Ove godine na sajmu ćete moći pronaći domaće proizvode i rukotvorine lokalnih OPG-ova i udruga.

Paljenje prve adventske svijeće je 2. prosinca, a 9. prosinca bit će upaljena druga adventska svijeća te će doći sveti Nikola.

Treća adventska svijeća bit će upaljena 16. prosinca, a održat će se i humanitarna akcija. Žive jaslice na rasporedu su 23. prosinca, a tada će biti zapaljena i četvrta adventska svijeća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje