Povežite se s nama

U fokusu

Mladen Rogina o zatvaranju kolodvora, dok je Dominko zatražio ostavke Marina Bosilja i Lovorke Horvat

Objavljeno:

- dana

Mladen Rogina, bivši član Živog zida, a sada nezavisni vijećnik, postavio je na aktualnom satu pitanje vezano uz autobusne linije.

– U vrijeme kad se klimatiziramo, kad smo sklonjeni od nepogoda, mnogi građani vani na vrućinama čekaju rijetke linije autobusa. Kolodvori se zatvaraju, primjerice u Ludbregu je zatvoren, u Marofu malo radi, malo ne. S druge strane postoji plan integriranog prijevoza putnika. Bitno da se lova okreće, a građane – ko ih šiša. S kim ćemo zamijenit te naše ljude? Nismo zanimljivi ni Indijcima ni Pakistancima. Nepalci i Tibetanci, mi se na njih možemo osloniti, za sve druge smo zabit. Bio sam u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje najzadnje stajalište ima klimu i televizor – objasnio je Rogina.

Dodao je da Emirati također imaju master plan, ali napisan na 186 stranica, dok varaždinski ima 476 stranica.

– Mi imamo tri puta veći, njihov radi savršeno, a od našeg nemamo ništa. Izgovor je za pranje novca. Koliko je koštao master plan i što se realiziralo od dvije i pol godine otkada je donesen? – zanima Roginu.

Čačić mu je odgovorio sljedeće:

– Da bismo dobili EU novac, moramo sve podloge napraviti. Postupamo u okviru standarda koje je postavilo Ministarstvo. Sustav je napravljen da 85 posto plaća EU, a svaka županija po pet posto, i to plaćamo. Je li to previše, to je sigurno. Sad dolazimo do pravih pitanja. Što se tiče kolodvora, propisana je mjera koja daje pravo da se ukinu kolodvori i ako lokalna samouprava ne želi financirati, oni se zatvaraju. Nitko nas to ne pita. Slična glupost, čak i gora, pokušala se napraviti sa pravilnikom kojim bi se propisao da monopol damo trima tvrtkama u Hrvatskoj, da oni propišu uvjete, a mi plaćamo. To se još nije dogodilo. Kod ministra Butkovića sam rekao da imam dojam da nitko tko štiti javni interes, to nije vidio. Rekao je ministar da se slaže sa mnom, da će sve staviti u red. Možda će se desiti da se pomakne JPP projekt, koji stoji jer postojećim monopolistima tako odgovara. Ministar je također obećao da će zaustaviti to kako je krenulo i da će svi akteri biti uključeni – izjavio je Čačić, koji se nada da će do kraja godine nešto više reći o tome.

Župan je ujedno podsjetio da županija sufinancira prijevoz srednjoškolaca.

Drugo pitanje koje je vijećnik Rogina postavio vezano je uz ravnatelja Opće bolnice Varaždin Nenada Kudelića i je li on i dalje upravitelj bolnice.

Župan je pritom rekao da je Kudelić i dalje – ravnatelj.

Ostavke!

Drugi, također bivši član Živog zida Marijan Dominko osvrnuo se na pitanje koje je postavio na prošloj sjednici, a vezano je uz Marina Bosilja, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, kojeg se krivi jer je u vrijeme kada bi trebao obavljati dužnost ravnatelja Zavoda, radio kao profesor u Medicinskoj školi Varaždin. Zatražio je pritom ostavke pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije Lovorke Horvat i Marina Bosilja.

– Čini se da je zdravstvo danas u fokusu. Danas popodne možda napišem dvije tri prijave za vas, ako neću imati što raditi. Svaki bedak u ovoj zemlji ima pravo, da li zato što je zločest ili slično, svatko ima pravo podnijeti kaznenu prijavu. Da bi Dominko mogao reći da je to učinjeno. Pa što onda? To je priča za publiku da je podnesena kaznena prijava. U pristojnim zemljama to dolazi do izričaja tek kada je presuda donesena. Ako se igdje pojavi sumnja da se radi o zloupotrebi, mi ćemo se uključiti, kao i naša revizija. Možemo vam poslati izvješće, ako vas to veseli – odgovorio je župan.

Dominko je županu uzvratio da je krivo razumio.

– Zamolio sam vas da se osvrnete na to da dokument od 14. lipnja navodi da je inspektorat utvrdio da je Bosilj radio u školi i da je pokrenut postupak – navodi Dominko.

Čačić je pritom odgovorio:

– Pokrenut ćemo postupak po tom dokumentu – zaključio je župan.

U fokusu

Patafta za Varaždin bez uhljeba: Veće plaće i mirovine, besplatni vrtići i manje režije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik Davor Patafta jedini je kandidat za gradonačelnika Varaždina koji ne živi od politike. Odreći će se svih povlastica koje imaju političari, neće koristiti službeni auto, a neće ni primati plaću. Ta sredstva iskoristit će da bi osigurao besplatne vrtiće.

Također, jedan je od rijetkih na političkoj sceni iza kojeg ne stoji cijela kolona onih koje bi trebalo uhlijebiti.

– Dosta je podobnih i nesposobnih, zaustavit ćemo uhljebljivanje. Varaždin zaslužuje biti bolji grad – poručio je Patafta.

Prioriteti Davora Patafte su pokrenuti gospodarski rast, ukinuti prirez i smanjiti komunalnu naknadu, gradsku upravu pretvoriti u servis gospodarstvenicima, ali i svim građanima, stvoriti konkurentnije tržište i time povećati prosjek plaća radnicima, a samim time povećati i mirovine, te podići standard i kvalitetu svima koji u Varaždinu žive. Zato ima konkretne i izvedive mjere.

Povećanje plaća

– Varaždinci i Varaždinke imaju najmanju plaću u Hrvatskoj, a sve zato jer se Gradom upravlja na način – uzmi ljudima i krpaj rupe u proračunu. Tako bi Grad znao voditi i mali Ivica. Umjesto toga planiramo osloboditi najveći gospodarski potencijal Varaždina – Brezje. Da je bilo pameti, tamo su se pred 15 godina mogle izgraditi tvornice, imali bi preko 3000 zaposlenih na tom mjestu i gospodarstvo bi punilo proračun. Bili bi konkurentniji, imali bi veći standard i ne bi bilo nikakve potrebe da se plaćaju prirez, vrtići, visoke režije i razni nepotrebni nameti. Zadnji je čas da se to promijeni – kaže Patafta.

Grad može imati 30-50 milijuna godišnje od novih tvrtki i radnika. Nažalost, imamo 15 izgubljenih godina u kojima su se političari bavili svađama, izmišljanjem afera i lažnim prijavama i podmetanjima, a ne razvojem. Krajnji je čas da se to promijeni.

Umirovljenicima 900 kuna više u kućnom budžetu

Varaždinski umirovljenici imaju najmanje mirovine u Hrvatskoj, a dijelom je razlog tome radno intenzivna, odnosno prerađivačka industrija u prošlosti. Grad će zato varaždinskim umirovljenicima, plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje te tako rasteretiti njihove mjesečne obveze.

Ova mjera svakom varaždinskom umirovljeniku u obiteljskom budžetu ostavlja više od 900 kuna na godinu.

Posebnu pažnju posvetit ćemo i novim dnevnim boravcima za umirovljenike sa cjelodnevnim stručnim vodstvom, poručio je Davor Patafta.

Varaždincima manji troškovi za plin

Što ako se zbog političkih sukoba prekine dobava ruskog plina? Može li Varaždin biti neovisan? Naravno da može. Grad Varaždin leži na ogromnim količinama podzemne vode koja je uvijek zagrijana na 14°C i koju ne koristimo. S druge strane građani, škole i druge javne institucije i gospodarstvenici plaćaju skupi uvozni ruski plin, koji putuje tisuće kilometara. Tim plinom grijemo vodu, zimi s nule na 20 stupnjeva, a na samo par metara imamo toplu vodu od 14 stupnjeva. Isto tako, ljeti se ta voda može iskoristiti za hlađenje. Uz to trošimo fosilna goriva i zagađujemo zrak. Ove podzemne vode i njihovu toplinu treba iskoristiti. Ono što nam je nekada možda predstavljao problem, treba pretvoriti u našu prednost.

– Grad mora kroz koncesije za privatne i pravne osobe poticati korištenje ove energije, koja pomoću dizalica topline može, uz veoma mali trošak, zagrijavati naše stambene prostore i sanitarnu vodu. Ne moramo koristiti ruski plin! Tu istu podzemnu vodu ljeti možemo koristiti za hlađenje prostora, dakle neće nam trebati klima uređaji. Možemo biti energetski samostalni. Dizalice topline pokretat će električna energija koja dolazi iz elektrana na Dravi ili iz solarnih panela čije postavljanje također treba poticati. Imamo energiju na raspolaganju, a ponašamo se kao pijani milijunaši i novac dajemo drugima umjesto da ga uložimo u druge stvari! – objasnio je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

S današnjim danom kreću prve isplate povrata poreza osobama mlađim od 30 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S današnjim danom, 10. svibnja, započinje isplata povrata poreza na dohodak osobama mlađim od 30 godina.

Naime, ove godine će po prvi puta temeljem godišnjeg obračuna povrat poreza na dohodak dobiti i mlade osobe do 30 godina života. Pritom mladi do 25 godina života ostvaruju pravo na 100 % umanjenja porezne obveze, a mladi od 26 do 30 godina života na 50 % umanjenja porezne obveze.

Iz Porezne uprave već su ranije obavijestili da su obavijest o izdanim privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2020. građani počeli dobivati od 27. travnja u svoje osobne korisničke pretince putem sustava eGrađani.

Porezna uprava započela je također putem Hrvatske pošte s fizičkom otpremom 48.586 navedenih rješenja.

Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza izvršit će se negotovinski na tekući ili žiro-račun otvoren kod poslovne banke.

Iznimno, povrat više uplaćenog poreza i prireza isplatit će se u gotovom novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro-račun kod banke, odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun.

Nastavite čitati