Povežite se s nama

Međimurje

Modernizacija kompostane u Prelogu: kupljeni novi strojevi, kapacitet povećan za 2000 tona

Objavljeno:

- dana

U prostoru Poduzetničkog centra Prelog održana je završna konferencija projekta „Opremanje i modernizacija Kompostane Prelog“. Riječ je o jednom u nizu projekata kojeg provodi Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom, a sve s ciljem obogaćivanja usluga i povećanja učinkovitosti.

Opremanje i modernizacija preloške kompostane realizirana je putem javnog poziva „Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenoga biootpada financiranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova“, a sve s ciljem povećanja kapaciteta Republike Hrvatske za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada čime će se doprinijeti unapređenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom, posebice odvojenom sakupljanju proizvedenog biootpada te smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

– U prvoj fazi izgradnje kompostane nije postojala mogućnost kupnje strojeva putem sufinanciranja iz europskih fondova pa smo nabavili rabljene. No, zato smo odmah iskoristili mogućnosti koje je nudio ovaj javni poziv da bismo pripremili i prijavili projekt „Opremanje i modernizacija Kompostane Prelog“. Zahvaljujući njemu smo nabavili nove strojeve, a i podigli smo kapacitet same kompostane za gotovo 2000 tona, odnosno s dosadašnjih 5240 tona na 7200 tona – otkrio je direktor Pre-koma Siniša Radiković.

Nakon povođenja projekta utrošeno je 4,31 milijun kuna, dok je ugovorom bilo predviđeno 4,39 milijuna kuna prihvatljivih troškova, od kojih je 50 posto bespovratnih sredstava. Projektom je obuhvaćeno 14 jedinica lokalne samouprave: gradovi Prelog, Ludbreg i Novi Marof te općine Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec i Podturen, odnosno, oko 58.000 stanovnika, 18.000 kućanstva i 1000 pravnih osoba.

Zahvaljujući projektu nabavljeni su novi učinkovitiji strojevi: drobilica biorazgradivog otpada i granja, sijačica komposta, mala punionica vreća kompostom i supstratom, teleskopski utovarivač i obični utovarivač. U kompostani je postavljen automatizirani sustava vlaženja komposta te su posađene lipa oko kompostane da bi se smanjila buka i širenje čestica prašine te unaprijedila kvaliteta okoliša.

Međimurje

Putoholičar Ivan Bengeri 8. prosinca dolazi u Prelog, ispričat će više o Gruziji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gruzija tvrdi da je rodno mjesto vina te zemlja gdje se gosti smatraju blagoslovom, a gostoljubivost je temelj života. Od zelenih dolina rasprostranjenih vinogradima do starih crkava i kula smještenih u fantastičnim planinskim krajolicima, Gruzija je jedna od najzanimljivijih zemalja na svijetu.

Gruzija se može dičiti prekrasnom baštinom arhitekture i umjetnosti, od špiljskih gradova i starih katedrala do tragova osmanske, židovske, ruske imperijalne te sovjetske i suvremene gruzijske kulture i arhitekture na svakom koraku, čineći zasebne cjeline koje se na nevjerojatan način stapaju u jedno.

Na cesti se automobili mimoilaze s kravama i konjima, priroda oduzima dah, ljudi su srdačni, hrana i vino fenomenalni… Sve to, i puno više, je Gruzija.

O ovoj neobičnoj zemlji pričati će putoholičar Ivan Bengeri na Putopisnoj svaštari u srijedu, 8. prosinca, u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani.

Ivan Bengeri od malena je obožavao listati atlase i proučavati zemljopisne karte, zato ne treba čuditi da su mu danas putovanja gotovo full-time job.

Zadnjih desetak godina pokrenuo je nekoliko putopisnih stranica kojima se iz godine u godinu sve više posvećuje.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju danas 132 slučaja oboljelih od koronavirusa, preminule dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno su 324 uzorka, od čega je evidentirano 127 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,1% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, a brzim antigenskim testiranjem potvrđen je 1 pozitivan slučaj.

U protekla 24 sata oporavile su se 142 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1139. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 87.874 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 118 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 osoba, otpuštena je 1 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Umrle su 2 osobe,muške osobe stare 77 i 91 godinu.

Jučer je u Čakovcu provedeno masovno cijepljenje građana. Cijepljeno je 355 osoba, od toga 164 osoba prvom dozom, 93 osobe drugom dozom i 98 osoba je cijepljena trećom, booster dozom.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje