Povežite se s nama

Međimurje

Murskom Središću dodijeljena laskava titula: najsjeverniji grad postao „Grad prijatelj djece“

Objavljeno:

- dana

Murskom Središću dodijeljena je laskava titula „Grada prijatelja djece“, čime su okrunjeni višegodišnji napori za dobivanje ovoga počasnog naziva. Odluku o dodjeli titule donio je Središnji koordinacijski odbor, koji čine predstavnici Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Prigodna ceremonija uručivanja titule održana je u Zagrebu u utorak, 20. studenoga. Počasni naziv „Grad prijatelj djece“ preuzeli su gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednica Društva „Naša djeca“ Mursko Središće Ivana Maltarić i učenici 4. a razreda Osnovne škole Mursko Središće s učiteljicom Mirjanom Mošmondor.

– Ovaj počasni naziv je najviše javno društveno priznanje svima koji su u Murskom Središću zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu, za učinke koji unapređuju i uljepšavaju život djece – istaknuo je gradonačelnik Srpak te dodao:

– Grad Mursko Središće je u 2017. godini izdvojio 23 posto izvornog proračuna za aktivnosti i projekte koji na različite načine uključuju djecu i mlade. Kako Mursko Središće ima problem s nešto manjom razinom obrazovanosti stanovništva, ulaganje u obrazovanje započinje od vrtićke dobi. Sufinanciramo trošak boravka u dječjim vrtićima u visini od 60 posto, a u tijeku je i akcija „Svi u vrtić“, koja za cilj ima omogućavanje produljenog i poslijepodnevnog boravka djece u dječjim vrtićima na području Grada.

Pohvalan je i podatak da, slijedom brojnih akcija kojima se motiviralo romske obitelji da upišu djecu u vrtić, svi mališani iz romskog naselja pohađaju dječje vrtiće. Riječ je o 35 djece koja su integrirana u grupe, a u vrtiću stječu radne navike i usavršavaju hrvatski jezik, što omogućava da u osnovnu školu krenu s jednakim predznanjima kao i sva ostala djeca.

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje