Povežite se s nama

prazno

Na Danima ludbreške Svete nedjelje očekuje su dolazak desetaka tisuća domaćih i stranih hodočasnika

Objavljeno:

- dana

Dani Ludbreške Svete nedjelje tradicionalno započinju 25. kolovoza i uz brojne će vjerske programe potrajati do 2. rujna.

Jedno od najvećih vjerskih događanja u Hrvatskoj kulminirati će na samu Svetu nedjelju, 2. rujna uz veliku procesiju hodočasnika koju će kao i svetu misu predvoditi mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BIH. U vjerskom će obredu sudjelovati i domaćin, mons. Josip Mrzljak i drugi hrvatski biskupi.

Dani Ludbreške Svete nedjelje temelje se na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X. još 1513. godine. Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a relikvija se i danas čuva i može razgledati.

 

U nastavku donosimo cijeli program Dana Ludbreške Svete nedjelje 2018. godine.

 

Subota, 25. kolovoza

6. hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije.

Nedjelja, 26. kolovoza

– hodočašće bolesnika i djelatnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije i djelatnika Crvenog križa.

Srijeda, 29. kolovoza

– u 19.30 sati u župnoj crkvi bit će održan koncert župnog zbora.

Četvrtak, 30. kolovoza

–   hodočašće ministranata, vjeroučenika i vjeroučitelja Varaždinske biskupije

– 19.30 sveta misa u atriju staroga grada koju će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak

– procesija s relikvijom Krvi Kristove u župnu crkvu gdje će se pjevati pohvale Svetoj Krvi, Litanije i Večernja.

– U 21 sat molit će se Getsemanska ura.

Petak, 31. kolovoza

– u 10.30. zavjetno hodočašće susjednih župa. (Nakon tri jutarnje mise; u 7 sati (Župa Martijanec), u 8 (Župa Sv. Đurđ) i u 9 (Župa Veliki Bukovec), u 10.30 sati će krenuti procesija od župne crkve prema zavjetnoj kapeli u sklopu hodočašća hrvatske policije te župa Vinica, Rasinja i Zrinski Topolovec). Hodočašće i svetu misu predvodit će mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij.

– u 19 sati će se u župnoj crkvi pjevati Pohvale Svetoj Krvi, Litanije i Večernja, uz misno slavlje koje predvode misionari Krvi Kristove.

– od 21 do 22 sata bit će molitveno bdjenje mladih. Ovogodišnji propovjednik i duhovni voditelj svečanosti bit će vlč. Matej Glavica, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Sveta subota, 1. rujna

– u 6 i 7 sati izjutra slavit će se svete mise u župnoj crkvi

– u 9 sati u zavjetnoj kapeli svetu misu na slovenskom i mađarskom jeziku predvoditi mons. Franc Režonja, župnik u slovenskom Razkrižju ujedno vikar za narodnosti u Biskupiji Murska Sobota, u koncelebraciji vlč. Pište Martona iz Serdahela.

– od 10.45 sati formirat će se procesija hodočasnika i svećenika koja će ići od župne crkve prema zavjetnoj kapeli. Svetu misu ondje će predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak. Za vrijeme svete mise bit će mogućnost ispovijedi u prostoru svetišta.

(Poslijepodnevni program u prošteništu sastojat će se od klanjanja Presvetom Sakramentu u zavjetnoj kapeli za sve pale branitelje i njihove obitelji stradalnike Domovinskog rata uz molitve na nakanu hrvatskih obitelji i duhovne potrebe djece i mladih)

– u 15 sati kreće Križni put, a potom blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom uzduž glavne staze.

– od 17 do 18 sati u župnoj crkvi će se pjevati Zlatna krunica, a duhovna razmatranja vode Misionari Krvi Kristove.

– u 19 sati pjevat će se Pohvale Svetoj Krvi, litanije, večernja, a svetu misu će predvoditi oci Misionari Krvi Kristove.

Sveta nedjelja, 2. rujna. 

– u 6 i 7 sati slavit će se jutarnje svete mise u župnoj crkvi

– od 9 sati u svetištu započinje duhovni program za hodočasnike.

– u 9.45 kreće procesija hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele. Procesiju i hodočasničku svetu misu predvodit će mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BIH, uz sudjelovanje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka i drugih biskupa.

(Poslijepodnevni program u prošteništu započet će klanjanjem Presvetom Sakramentu u zavjetnoj kapeli koje će predvoditi bogoslovi Varaždinske biskupije. Molit će se za duhovna zvanja u Crkvi u Hrvata te za očuvanje vjernosti i moralnosti u hrvatskim katoličkim obiteljima).

– u 15 sati slijedi Križni put, a potom i blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom uzduž glavne staze.

– od 17 sati u župnoj će se crkvi moliti krunica Božanskog Milosrđa

– u 19 sati ,prije svečane mise zahvalnice uz blagoslov hodočasnika u župnoj crkvi pjevat će se Pohvale Svetoj Krvi, litanije i Večernja.

“Dani ludbreške Svete nedjelje” jedna je od najvećih vjerskih manifestacija u Hrvatskoj. Temelji na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X. još 1513. godine. Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a relikvija se i danas čuva i može razgledati.

 

prazno

Svečana sjednica Vijeća Varaždina: Plenković i Čehok se javili putem aplikacije Zoom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina, povodom Dana grada, održana je pod uvjetima zadanim epidemijom.

U zgradi varaždinskog HNK-okupili su se danas, 5. prosinca, samo dobitnici priznanja te predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. Svi su nosili maske i rukavice.

Gradonačelnik Ivan Čehok, pa čak i premijer Andrej Plenković, koji je zaražen koronavirusom, javili su se putem aplikacije Zoom. Na jednak način su sudjelovali gradski vijećnici, pročelnici i svi drugi.

Damir Habijan je u svom govoru naglasak stavio na epidemiju koronavirusa, ali i to da su brojni važni projekti u Varaždinu nastavljeni; uređenje Gradske knjižnice, obnove sinagoge, uređenje gledališta HNK i razvoj Varaždina kao sveučilišnog grada. Spomenuo je pomoć Vlade Varaždinu. Ipak, predsjednik Gradskog vijeća razočaran je da nije postignut konsenzus oko ključnih pitanja oko razvoja Varaždina, a zasmetala ga je i politika podmetanja nogu za što smatra da dovodi do zastoja u rješavanja problema.

Gradonačelnik Čehok se javio putem Zooma, iako je bilo najavljeno njegovo sudjelovanje na sjednici u HNK-u u Varaždinu. Također, tehničke poteškoće su bile privremeno prekinule njegov govor.

Govoreći o koronakrizi Čehok je rekao da smo globalno bili uljuljkani u uvjerenju da nam ništa ne može stati na put napretka.

– U Varaždinu smo shvatili da je svaka kriza za sposobne nova šansa ili mogućnost, a za nesposobne je svaka šansa nova kriza. Sve kapacitete smo podigli u protekle tri godine – istakao je gradonačelnik te naglasio ulaganja u gospodarstvo, apsorpciju sredstava Europske unije, gradnju aglomeracije Varaždin, izgradnju novog vrtića nakon 40 godina i drugo.

Među projektima je naglasio ulaganje u zonu Brezje te proširenje Tehnološkog parka, nove investicije privatnika, osnivanje Centra mladih, ulaganje u sport i drugo. Varaždinski gradonačelnik je najavio nastavak projekata optičke infrastrukture, plinogradnje, vodogradnje i kanalizacije. Čehok je zahvalio Vladi na pomoći, ali i kritizirao Varaždinsku županiju za koju je kazao da uopće ne pomaže.

Premijer Plenković građanima je čestitao Dan Grada i blagdan svetoga Nikole. Plenković je nekoliko puta kratko kašljao za svog govora.

– Jasno je da Varaždin i njegovi stanovnici, unatoč pandemiji nastoje biti okrenuti budućnosti. Na impresivnoj prošlosti gradite grad koji je kulturno, sveučilišno i gospodarsko središte sjeverozapada Hrvatske. Bit ćemo uz vas, bit partneri i pomoći da se Hrvatska ravnomjerno razvija – rekao je premijer i dodao da država nastoji pomoću Općoj bolnici Varaždin u borbi protiv koronavirusa te je zahvalio svim medicinskim djelatnicima i najavio dodatak na plaće za sve njih.

Damir Habijan i Zlatan Avar dodjeli su javnih priznanja Grada Varaždina u 2020. godini prisutnim dobitnicima. Nekoliko njih iz opravdanih razloga nisu bili prisutni.

Povelju počasnog građanina Varaždina dobio je dekan Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, zbog iznimnog doprinosa unaprjeđenju i promicanju znanosti te razvoju visokoškolskih ustanova. Poznati glumac Ljubomir Kerekeš, primarijus i ugledni kirurg Branislav Kocman te Stjepan Talan iz Solvisa trebali primili su nagrade za životno djelo.

Ostale dobitnike već smo ranije objavili.

>> Nagrade za životno djelo Grada Varaždina Ljubomiru Kerekešu, Branislavu Kocmanu i Stjepanu Talanu

U ime svih dobitnika zahvalio se Marin Milković, koji je rekao da ga je ovo priznanje koje se ne dodjeljuje svake godine posebno dirnulo te da je to pohvala i za rad Sveučilišta Sjever.

 

Nastavite čitati

prazno

Gradsko vijeće usvojilo rebalans proračuna kao tehnički preduvjet za realizaciju Integralne nagodbe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon aktualnog sata, 31. sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina obilježile su rasprave o Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Varaždina za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu.

https://regionalni.com/cehok-bosilju-kad-budemo-postavljali-spomenik-marxu-ili-lenjinu-budite-uvjereni-da-cemo-i-vas-kooptirati-u-to-povjerenstvo/

S dvije izmjene i dopune Proračuna Grada na nove razdjele ukupno se došlo do 1,7 milijuna kuna za komunalno održavanje i upravljanje imovinom Grada, dok je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada za 2020. godinu, prema riječima gradonačelnika Čehoka, bio samo tehnička odluka kojom bi se predvidjela realizacija svih projekata, smatrajući da su se u Gradu još i dobro snašli, uzimajući u obzir što se sve na gospodarskom planu događalo u ovoj godini, uz sve isplaćene poticaje koliko se moglo, pa je postojeći rebalans zapravo realna slika stanja.

Zaiskrilo je u raspravi o Proračunu kada je SDP-ov Neven Bosilj istaknuo da će očekivani iznos duga Grada, danih jamstava bez kamata, na kraju 2020. godine iznositi 271 milijun kuna, bez obzira što ta jamstva u ovom trenutku nisu aktivirana, no da će Čistoća jednoga dana morati platiti teret zbrinjavanja bala.

Odgovorio mu je Mario Lešina, predsjednik Odbora za financije i proračun, da je u rečenici koju spominje Bosilj ključno spomenuti „danih jamstava i suglasnosti“ – osim ukupnog duga koji nitko ne spori. – Ja sam već na jednoj od ranijih sjednica rekao da Grad više ne može eksproprijacijom dolaziti do imovine, nego ako nešto treba mora to kupiti – rekao je Lešina te nastavio vezano uz Čistoću i 147 milijuna jamstava da još tu postoji mogućnost sufinanciranja države za što imamo potpisan ugovor, te mogućnost sufinanciranja iz fonda EU, ali da cijeli posao krene morala su se izdati jamstva da se uopće krene u posao.

Davor Patafta iz Lige za Varaždin se nadovezao komentarom da smatra ako će se tim poslom baviti Čistoća, novac koji će ona morati platiti nekome treba osigurati Grad Varaždin i Fond za zaštitu okoliša. Jednako tako Grad će morati Čistoći nadoknaditi i manipulativne troškove, pa smatra da će to biti za njih dobar posao, ako se gleda kao trgovačko društvo.

Gradonačelnik je prije glasanja istaknuo da ovdje nije riječ o efektivnom zaduživanju Grada, nego nešto što se u financijskom računu uz izvršenje proračuna mora predvidjeti. Pri tom je potpuno jasno da se to odnosi na krajnje zbrinjavanje bala i investiciju u Zoni Brezje, nakon čega je je većinom glasova vijećnika prihvaćena odluka o izvršavanju Proračuna.

Prihvaćen je na sjednici i prijedlog odluke o osnivanju Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina, koje sada postaje savjetodavno tijelo Grada.

Izmijenjene su i dopunjene Odluke o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada, kao i poticanju gospodarskih investicija na području Varaždina.

Predstavljena je i Strategija razvoja sporta Grada Varaždina, kao planski dokument koji će se tek trebati ispuniti, koja je jednoglasno prihvaćena. Temeljem snimke stanja predstavljene su kratkoročne i dugoročne potrebe koje će trebati ispuniti u razdoblju do 2028. godine. – Dobro je da imamo puno aktivnih sportaša, ali i puno rekreativaca, sada još moramo završiti sa svim infrastrukturnim detaljima kako bi mogli svima njima pružiti što bolje uvjete za bavljenje sportom, te uložiti više u sportski marketing – naglasio je Čehok.

Vijećnici su, također jednoglasno, prihvatili i Strategiju pilot područja i Akcijskog plana za održivost zelenih površina u Gradu u okviru projekta HICAPS.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje