Povežite se s nama

Život i društvo

Na konferenciji u Sisku sudjelovao i Hrvoje Kovač: „Mladi su sadašnjost, ne budućnost!“

Objavljeno:

- dana

Nacionalna Agencija za mobilnost i programe Europske unije u Sisku je u ponedjeljak, 27. rujna, održala konferenciju „Lokalni rad s mladima: Hrvatska u europskom kontekstu” kako bi jedinicama lokalne i regionalne samouprave predstavila mogućnosti kojima mogu unaprijediti životne uvjete mladih u svojim sredinama koristeći najveći europski projekt za mlade „Europe Goes Local“.

Konferenciju je otvorila državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić, pozvavši tom prigodom gradove i općine da podrže mlade te da u suradnji s mladima i organizacijama mladih i za mlade djeluju na razvoju kvalitetnog rada s mladima.

– Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju možda najizravniju ulogu u ostvarenju ciljeva i provođenju aktivnosti za dobrobit mladih. One su te koje mlade stavljaju u pozicije ključnih partnera – naglasila je i dodala kako i mladi moraju biti odlučni preuzeti odgovornost i postati aktivni dionici društva.

Projekt „Europe Goes Local“ okuplja 24 nacionalne agencije zadužene za provedbu programa Erasmus+ te europske institucije i mreže zadužene za područje rada s mladima u strateško partnerstvo i trenutno je najveći europski projekt u području rada s mladima u kojeg je, od 2016. godine, na nacionalnoj razini bilo izravno uključeno 28 općina, gradova i županija s područja Republike Hrvatske.

Jedan od uključenih gradova bio je i Grad Varaždin, a u deveteročlanu nacionalnu delegaciju stručnjaka i praktičara rada s mladima za provedbu projekta imenovan je i Hrvoje Kovač, aktualni predsjednik Gradskog vijeća grada Lepoglava koji je na konferenciji bio jedan od govornika na panelu o primjerima dobre praksa s mladima u Hrvatskoj.

Govoreći o iskustvima provedbe projekta „Europe Goes Local“ u Hrvatskoj te suradnji s uključenim gradovima i općinama, ali prvenstveno o odnosu istih prema mladima, Kovač je istaknuo kako je ovaj projekt konačno približio mlade procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici i njihovom prepoznavanju kao relevantnog dionika svake društvene zajednice.

– Donošenje javnih politika bez uključivanja svih dionika, u ovom slučaju mladih, nije dobronamjeran proces i zasigurno neće riješiti probleme zbog kojih se donose. Ništa za mlade, bez mladih, bez njihove aktivne uloge u procesima suodlučivanja razvoja lokalne zajednice – poručio je Kovač i dodao kako se putem ovoga projekta prepoznala važnost rada s mladima kao onaj bitniji dio lokalne zajednice putem kojih mladi više nisu problem nego dio rješenja.

– Mladi konačnu više nisu budućnost, nego sadašnjost – zaključio je Kovač.

Jedan od ključnih rezultata projekta je Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razini koja i u praksi počinje postajati referentni okvir za organizaciju svakodnevnog rada s mladima, namijenjen svima koji rade s mladima, a prvenstveno lokalnim jedinicama i organizacijama mladih i za mlade.

– Načela organizacije rada s mladima koja čine Povelju rezultat su složenog procesa konzultacija diljem Europe u koji su bili uključeni razni dionici na svim razinama. Jedno od velikih postignuća projekta na nacionalnoj razini je povezivanje Povelje o radu s mladima na lokalnoj razini s projektom certificiranja Gradova za mlade koji je inicirala Udruga gradova. Priznanje načela Povelje jedan je od preduvjeta za prijavu kandidature za certifikat, a Povelju su prepoznali i drugi gradovi “ne-kandidati” pa u ovom trenutku imamo preko 90 hrvatskih gradova potpisnika Povelje – u svom je obraćanju istaknula ravnateljica Agencije Antonija Gladović.

Život i društvo

Stablo načeo dabar, vjetar ga srušio na cestu pa intervenirao DVD Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DVD Maruševec/Facebook

DVD Maruševec na svom je Facebooku izvjestio o intervenciji koju su imali 30. studenoga oko 20 sati.

Pozvani su na uklanjanje stabla s prometnice Korenjak-Brodarovec te je poslano navalno vozilo s pet vatrogasaca.

– Dolaskom na mjesto intervencije zatičemo stablo srušeno preko ceste, stablo je načeo dabar, a srušio vjetar. Preko dijela srušenog stabla je prešao i automobil te je vlasnik istog pozvao policiju zbog mogućnosti štete na vozilu. Do završetka uviđaja cesta je zatvorena za sav promet te oko 21 sat stablo pilimo upotrebom motorne pile i rašćišćavamo prometnicu – objavili su vatrogasci.

Pokušali su se i našaliti napravivši simpatičnu fotografiju dabra s motornom pilom.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih od COVID-a neće biti potrebni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, te aktualna epidemiološka situacija, bile su glavne teme trećeg radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije održanog u srijedu, 1. prosinca, u Županijskoj palači.

Župan je izvijestio da je u Varaždinskoj županiji protiv Covida-19 s obje doze dosad cijepljeno 49,5 posto ukupnog stanovništva, odnosno 59,3 posto starijih od 18 godina.

– U županiji smo prošli tjedan imali 1819 novooboljelih osoba od koronavirusa, što je povećanje u odnosu na prethodni tjedan kada je bilo 300 oboljelih manje. Gleda li se razdoblje od dva tjedna, 14-dnevna incidencija se malo smanjila, na jučerašnji dan je iznosila 1981 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Prije dva tjedna nabavljeno je još pet respiratora, a s ravnateljem Opće bolnice Varaždin smo dogovorili da, čim bude izdana uporabna dozvola, pripremi novoizgrađenu zgradu dnevne bolnice za smještaj pacijenata oboljelih od Covida-19. Naravno, nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih neće biti potrebni. U tijeku je ishođenje uporabne dozvole za novu zgradu, za koju smatram da je daleko bolje rješenje od dvorana i šatora. Pozivam vas sve da se uključite kako bi potaknuli što veći broj vaših sugrađana na cijepljenje – rekao je Stričak.

Kako povećati sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, bila je druga tema radnog sastanka.

– Na cestama Varaždinske županije je, nažalost, zabilježen veći broj smrtno stradalih i zbog toga je Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama zajedno s članovima Zaklade sveti Mihael uputio inicijativu da se nabave prsluci ili reflektirajuće trake koje bi se podijelile učenicima osnovnih škola. Zatražit ćemo mišljenje policije, HAK-a, kao i ravnatelja škola što bi bilo najprimjerenije i što bi djeca najviše koristila. Vas pozivam da se uključite i sufinancirate ovu inicijativu – pozvao je župan.

Načelnici i gradonačelnici su dali podršku, a uz to su predložili i da se organiziraju akcije tijekom kojih bi se prsluci ili reflektirajuće trake dijelile i biciklistima, a da se za djecu organiziraju edukacije.

Na radnom sastanku razgovaralo se i o zajedničkim projektima, kao što su rashladni uređaji u sklopu lovačkih društava, kao i o sufinanciranju promocije kuća za odmor na području Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje