Povežite se s nama

Novosti

Na teret građana nepotrebno „bačeno“ preko 60 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

SITUACIJA JE DOVEDENA DO APSURDA

Ukoliko se u Gradu Varaždinu dogodi scenarij iz Napulja gdje su tone komunalnog otpada doslovno zatrpale ulice grada, bit će to isključivo zbog višemjesečnog politiziranja i političkog revanšizma aktualne gradske vlasti koja, na čelu s gradonačelnikom Goranom Habušem, usprkos važećim i obvezujućim ugovorima s tvrtkom T7 VIS d.o.o., namjerno opstruira početak obrade otpada u tvornici za mehaničko-biološku obradu otpada (Ekotime MBO R+), koja je izgrađena upravo u svrhu rješavanja gorućeg problema s varaždinskim komunalnim otpadom, zaključak je konferencije za medije koju je u petak održala tvrtka T7 VIS u hotelu The Regent Esplanade.

Grad Varaždin je od „grada kulture“ u sedam godina postao „grad slučaj“ zbog sada već alarmantnog problema s nezakonitim odlaganjem i „baliranjem“ komunalnog otpada na privremenoj i ilegalnoj deponiji u Brezju na ulasku u Varaždin, inače vodozaštitnom području i arheološkom lokalitetu. Na tom je deponiju do danas ilegalno odloženo oko 120.000 tona otpada skupljenog tijekom proteklih sedam godina i u tu svrhu, na teret građana, nepotrebno „bačeno“ preko 60 milijuna kuna.
 
Situacija je dovedena do apsurda nakon što je varaždinski gradonačelnik i nakon rješenja više inspektorice za zaštitu okoliša, kojim se gradskoj komunalnoj tvrtki Varkom d.d. i Gradu Varaždinu zabranjuje dovoziti, obrađivati i skladištiti otpad na „privremenoj“ lokaciji Brezje, odlučio da i dalje, usprkos važećim i obvezujućim ugovorima Grada Varaždina i Varkoma s tvrtkom T7 VIS d.o.o. o interventnoj obradi otpada u MBO tvornici te usprkos kaznenoj odgovornosti zbog zagađivanja okoliša i flagrantnog kršenja zakona, ne želi odobriti isporuku otpada u navedenu tvornicu, ističu iz Korporativnih komunikacija T7 Grupe.

“Gradonačelnik traži neadekvatna i neekološka rješenja”

Naime, MBO tvornica, koja je izgrađena upravo u svrhu saniranja gorućeg komunalnog problema u Gradu Varaždinu i to na samo 400 metara udaljenosti od varaždinskog ilegalnog odlagališta, posjeduje tehnologiju za potpunu i konačnu obradu otpada bez posljedica za okoliš kao i sve potrebne dozvole i svu adekvatnu dokumentaciju za početak rada. Međutim, varaždinski gradonačelnik i dalje ne želi odobriti odvoz otpada u tu 180 milijuna kuna vrijednu tvornicu kao niti omogućiti otvaranje 100 novih radnih mjesta u njoj, pa već neko vrijeme traži alternativna neekološka i moralno dvojbena rješenja u vidu izvoza varaždinskog otpada u druge općine – koje su, ipak svjesne zagađenja kao i postojanja adekvatnog i ekološki najprihvatjivijeg rješenja u samom Varaždinu, logično odbile prihvat komunalnog otpada iz Varaždina na svoje ionako pretrpane deponije.

– U projekt izgradnje MBO tvornice smo krenuli na osnovu pravovaljanih i vjerodostojnih ugovora i dozvola, a u prilog tome govori činjenica da nas u ovom poslu prate najozbiljnije hrvatske i europske financijske institucije koje su s nama ušle u ovaj projekt s punim povjerenjem. MBO pogon, uz aktivnu podršku i partnerski pristup Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Grada Varaždina, može obraditi balirani otpad u traženom roku i u potpunosti riješiti varaždinski problem na ekološki najprihvatljiviji način u skladu sa strogim europskim standardima zbrinjavanja otpada. Nažalost, u ovom je trenutku nepotrebno i nepovratno izgubljeno više od sedam mjeseci u kojima predstavnike Grada, odnosno gradonačelnika Habuša i njegove stranačke kolege iz HNS-a, uopće nije zanimalo traženje najboljeg rješenja, već samo kako opstruirati važeći ugovor s našom tvrtkom koji na najbolji mogući način rješava varaždinski problem – istaknula je Jasmina Prokop Tomić, članica Uprave T7 VIS-a.

Tvornice ovakvog profila postoje diljem Europske Unije i usklađene su s europskom direktivom o zbrinjavanju otpada čiji je potpisnik i Republika Hrvatska. Posebnost T7 VIS-ove Ekotime MBO R+ tvornice njezina je izuzetna orijentiranost na izdvajanje vrijednih svojstava iz otpada za potrebe daljnje reciklaže i dobivanje sekundarnih sirovina, a sve sukladno hijerarhiji ispravnog gospodarenja otpadom. MBO tvornica u Varaždinu može bez problema obrađivati 100 tona otpada dnevno, a dodatno tome ima mogućnost povećanja kapaciteta i na 200 tona dnevno. U tom slučaju, kako bi se uspješno i u što kraćem roku riješio problem s otpadom u Varaždinu, T7 VIS spreman je organizirati 24-satni rad u pogonu i otvoriti dodatna radna mjesta.

– Velik dio građana, struka, zakon i Europska unija slažu se da je MBO najbolje rješenje problema, stoga je jasno da Varaždin i njegovi građani nemaju samo problem s otpadom, već s gradonačelnikom i vladajućom garniturom, a poseban problem s otpadom , koji će od subote ostajati u kantama kućanstava, ima varaždinski gradonačelnik koji zbog neshvatljivih političkih interesa na ovako sramotan način koči Grad, njegovih 50.000 stanovnika i tvrtke koje s ulaganjem od 180 milijuna kuna pokušavaju riješiti alarmantno stanje u Gradu, odnosno otvoriti novih 100 radna mjesta i zadržati 700 postojećih. Međutim, tu problem ne staje. Naime, T7 VIS zbog politike gradske vlasti ne samo da ne može otvoriti novih 100 radnih mjesta u MBO pogonu koje smo planirali, već je zbog Habuševe samovolje ugroženo postojećih 700 radnih mjesta u sustavu povezanih tvrtki. Sada se s pravom možemo pitati gdje je tu interes građana i da li ga gradonačelnik zaista štiti. Jedina instanca koja je zaista odlučila konačno stati na kraj ovoj agoniji je Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode koja je uvidjela da se po tko zna koji put ponovno pokušava tolerirati odgađanje donošenja rješenja za ovu katastrofu koja se događa u Gradu Varaždinu. Nadam se samo da inspekcija neće popustiti pod pritiscima kako bi se problem u Varaždinu konačno riješio – rekao je Davor Patafta, vlasnik tvrtke T7 VIS d.o.o. i sustava više povezanih tvrtki te dodao da se nada da iza kočenja njegovog ulaganja ne stoji Radimir Čačić jer onda bi mogao nastati još veći cirkus.

Situacija u kojoj se grad nalazi je apsurdna

Predstavnici T7 VIS-a istaknuli su da je situacija u kojoj se danas nalazi Grad Varaždin apsurdna i nepotrebno ispolitizirana do krajnjih granica, te da je realna činjenica koju javnost treba znati da do ovakve eskalacije problema s komunalnim otpadom nikada nije trebalo doći obzirom da Grad Varaždin u svom dvorištu ima najbolje moguće rješenje. Također su poručili da je „voda došla do grla“ te da će eološke i financijske posljedice nerješavanja problema biti nesagledive za građane Varaždina.

Na kraju konferencije Patafta je poručio da je dosta politiziranja, osvećivanja i egoizma te još jednom pozvao sve uključene, uključujući i gradonačelnika Habuša i predsjednika HNS-a Radimira Čačića kao i gradske vijećnike na dogovor od kojeg će profitirati isključivo građani Varaždina. U suprotnom, već sutra Grad Varaždin očekuju velike ekološke opasnosti i moguća ekološka katastrofa kakva još nije viđena u Hrvatskoj.

S obzirom da je neposredno nakon press konferencije T7 VIS-a varaždinski gradonačelnik ustvrdio da je s resornim ministarstvom dogovoreno da gradsko komunalno poduzeće Varkom raspiše javni natječaj za tekući otpad te da će se u tom trenutku izvršenje rješenja inspekcije zaštite okoliša o zaustavljanju balirke prolongirati do konca trajanja javnog natječaja, a da pritom nije predočio nikakav dokument kojim bi dokazao svoje tvrdnje, T7 VIS pozvao je Habuša da javno predoči taj dokument kojim mu resorno ministarstvo potvrđuje raspisivanje javnog natječaja kao uvjet z aprolongiranje rješenja inspekcije o zabrani gospodarenja otpadom na ilegalnoj deponiji u Brezju. Zanimljivo je i da je ova odgoda dana svega nekoliko dana nakon inicijalnog rješenja i to nakon podnošenja ostavke ministrice Mirele Holy, stoji u priopćenju Grupe T7.
 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje