Povežite se s nama

Život i društvo

Načelnica Vitković: „Napravit ćemo sve da Općina Trnovec Bartolovečki bude još bolja i naprednija!“

Objavljeno:

- dana

Općina Trnovec Bartolovečki 17. travnja slavi svoj dan. Bio je to povod za razgovor s načelnicom Vericom Vitković.

Prije nešto manje od godinu dana Verica Vitković iz Narodne stranke – Reformisti pobjedom u drugom krugu lokalnih izbora dobila je povjerenje da vodi najveću općinu u županiji.

Tako se dojučerašnja uspješna bankarica, koja je do svibnja prošle godine vodila regionalni ured jedne hrvatske banke, našla pred izazovima lokalne politike kao prva načelnica u povijesti Općine Trnovec Bartolovečki.

Ispričala je o situaciji koja ju je zatekla u funkcioniranju općine, prvih gotovo godinu dana na funkciji načelnice te planovima za buduće razdoblje.

Preuzimanje ovako odgovorne funkcije bilo je i teže nego što je bilo za očekivati budući da je prvih nekoliko mjeseci Upravni odjel Općine Trnovec Bartolovečki bio desetkovan?

– Nažalost, praktički tijekom cijelog prošlog ljeta, znači od početka kako sam počela s obnašanjem dužnosti načelnice, Općina, odnosno Jedinstveni upravni odjel, funkcionirao je s jednom osobom i tu sam bila ja kao načelnica. Ostali službenici su bili na bolovanju, odnosno zatekla sam nepopunjena radna mjesta. Na svu sreću, zahvaljujući zaista velikim naporima pojedinaca koji su bili na poslu, prebrodili smo to zahtjevno razdoblje. U to vrijeme, unatoč tome što je Općina funkcionirala s dvoje ili troje ljudi, svi poslovi su se obavljali.

Teška situacija je sada iza Vas i krenulo se s projektima, rješavanjima problema, stvaranja planova za naredno razdoblje?

– Paralelno smo rješavali tekuće probleme, sve naše obveze i radili na pripremi proračuna za 2022. godinu. Nije bilo lako, ali proračun je tu, priprema projekata je tu. Uz to puno smo toga napravili, realizirali neke stvari koje izgledaju možda kao jednostavne i male, ali vjerujte da mještanima to zaista puno znači.

Kojim ste putem krenuli? Nova sredina, nove obveze, nov nepoznati teritorij?

– Prvo smo krenuli rješavati tekuće stvari, a nakon toga odmah s projektima u kojima nije bilo potrebno angažirati značajnija sredstva našeg proračuna, poput optičkog interneta i LED rasvjete. Treća stvar je bila pregledati sve aktualne ili planirane natječaje europskih fondova. Moramo se javljati na svaki natječaj jer ukoliko idemo realizirati projekte iz vlastitog proračuna, oni se neće dovršiti u sljedeća 3 ili 4 mandata.

Odmah ste krenuli s konkretnim stvarima posebice što se tiče odgoja i obrazovanja?

– Kako bi roditeljima olakšali troškove, za njihove mališane financirali smo nabavku radnih bilježnica za sve osnovnoškolce na području Općine. Donijeta je odluka o financiranju zapošljavanja na neodređeno 5 učiteljica u produženom boravku u obje naše škole. Realizirani su i dodatni programi za djecu predškolskog uzrasta, kao što su učenje stranog jezika, organizacija stručnog rada pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i predškolski program za djecu koja dosad nisu polazila vrtić. I nadalje stipendiramo studente s našeg područja.

Niste imali 100 dana privikavanja. Situacija na terenu je zahtijevala i hitno pokretanje svih potrebnih radova?

– Radilo se u svim mjestima naše Općine. U Zamlaki i Žabniku, za nogometna igrališta naručene su mreže za golove te zaštitne mreže. U Šemovcu se uređuju prostorije koje koristi Agro udruga, a radi se na uređenju sanitarnog čvora, uredskog prostora i kuhinje te prostora za održavanje sastanaka i edukacija članova Udruge. Za Šemovec pripremamo adaptaciju i uređenje grobne kuće. Radovi u Štefancu odnose se na Društveni dom, na osposobljavanje sanitarnih čvorova. U Zamlaki se sanira odvodnje oborinskih voda na dijelu Novakovečke ulice. Radimo i na osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine.

Krenuli ste odmah u razgovore i dogovore te realizaciju projekata s velikim javnim tvrtkama koje su u prošlosti bile dobar partner Općine?

– Naravno. Trenutno je u fokusu rada i prometna infrastruktura. Posvetili smo se u proteklom periodu sanaciji oštećenih cesta u cijeloj Općini. U tijeku su dogovori s Hrvatskim cestama i PU varaždinskom za povećanje sigurnosti na državnoj cesti D2, a cilj je postavljanje dvaju kućišta za kamere te svjetlosnih signala na svim pješačkim prijelazima. Postavit će se ležeći policajci u Žabniku. Saniraju se dvije ceste, Kralja Tomislava i Ruđera Boškovića u Trnovcu. Pripremljen je natječaj za izgradnju nove ceste na relaciji Dravska – Zeleni put.

Vrlo važan projekt je i sanacija 76 kilometara poljskih putova koji su zatečeni u iznimno lošem stanju?

– Taj projekt je od posebne važnosti za naše mještane budući da dobar dio njih koristi te putove za prilaz svojim poljoprivrednim parcelama. Mislim da smo realizirali jedan jako dobar projekt. Uspjeli smo na vrlo racionalan način osigurati materijal za uređenje tih putova. Zadovoljstvo mještana tim projektom vrijedno je svakog truda.

Uz sav taj posao krenulo se prema novim projektima?

– Proračunom, koji je donijet u veljači, predviđeno je 26 projekata i svaki od njih je u nekoj fazi provedbe. U posljednja dva mjeseca odrađeno je puno posla. Među njima su modernizacija javne rasvjete te dogradnja i rekonstrukcija grobne kuće u Šemovcu. Započet će radovi na unutarnjem uređenje društvenog doma u Zamlaki. Postavit će se nova ograda na groblju u Bartolovcu. U Bartolovcu se uređuje i zgrada bivšeg Matičnog ureda, saniraju se podovi, zidovi i stropne obloge. Planiramo i adaptaciju kuće Poljajke pa smo pokrenuli postupak prema Ministarstvu državne imovine jer je objekt u vlasništvu Republike Hrvatske. Naručeni su glavni projekti za izgradnju novog dječjeg vrtića te kulturnog centra. Na natječaj prijavljujemo izgradnja dječjeg igrališta sa skate parkom u Trnovcu. A u tijeku je i proces sanacije ilegalnih odlagališta otpada.

Imate i dobru vijest za mještane jednog dijela Trnovca?

– Dogovorili smo izgradnju kanalizacijske mreže u Ulici Vladimira Nazora, jedinoj ulici u Trnovcu koja nema kanalizaciju. Kanalizacija se kod nas počela graditi prije 17 godina i konačno je i zadnja ulica došla na red. Prema informacijama iz Hrvatskih voda i Varkoma priprema se javna nabava, a prema najavama ti radovi trebali bi biti završen do 30. studenog ove godine.

Za kraj poruka mještanima Općine Trnovec Bartolovečki?

– Napravit ćemo sve da Općina Trnovec Bartolovečki bude bolja i naprednija. Sve loše što smo zatekli ubrzano popravljamo, ali i maksimalno smo se posvetili novim projektima. Moj cilj je maksimalno poboljšati uvjete života našim sumještanima te ću za ostvarenje tog cilja koristiti sve raspoložive alate koje Općina ima. Svim sumještankama i sumještanima čestitam Dan Općine Trnovec Bartolovečki.

Život i društvo

Ljetovanje: četveročlana hrvatska obitelj na smještaj potroši oko 9400 kuna, a sve plaćaju karticama na rate

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema prvim prognozama pred Hrvatskom je još jedna uspješna, ako ne i dosad najuspješnija, turistička sezona.

Nakon dvije sezone u kojima su na snazi bile stroge epidemiološke mjere, ukidanje istih doprinijelo je pojačanoj turističkoj aktivnosti, no iz obrasca ponašanja gostiju ipak je jasno da je pandemija promijenila neke navike kad su u pitanju ljetovanja.

Hrvati i dalje kao prvu destinaciju za odmor biraju Lijepu našu, većina rezervacija je iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a tek u vrlo malom postotku za odmor biraju zemlje poput Grčke, Turske i Tunisa. Pokazuju to statistike turističke agencije Arriva travel koja nudi korisnicima aranžmane za ljetovanja.

U prosjeku domaći gosti, odnosno četveročlana obitelj, na smještaj potroši oko 9400 kuna, borave najviše sedam noćenja, plaćaju najčešće karticama na rate te uglavnom putuju osobnim automobilom, a 20 % organiziranim autobusnim prijevozom.

Iz navedene agencije napominju kako je jedan od trendova koji se javio uslijed pandemije da klijenti pri rezervaciji ljetovanja žele odraditi cijeli proces od upita do uplate elektronskim putem što prije korone nije bio slučaj.

Vraćaju se i kruzeri koji plove Mediteranom, no za većinu njih još uvijek su potrebne važeće Covid potvrde.

Što se pak tiče mjesta u koja domaći gosti putuju u Hrvatskoj, najtraženije destinacije za putnike iz Istočne Hrvatske su Crikvenička rivijera zbog geografske blizine te Makarska rivijera zbog prirodnih ljepota.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kako bi se izbjegle tragedije, iz PU varaždinske apeliraju da se za kupanje koriste uređena kupališta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da smo proteklog vikenda svjedoci tragičnog događaja u kojem je mladić (25) na kupalištu Aquacity izgubio život utapljanjem, PU varaždinska objavila je nekoliko korisnih savjeta za kupače na rijekama i jezerima.

Naime, u četvrtak, 30. lipnja, i petak, 1. srpnja, policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi.

Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

– Svake godine tijekom ljeta, građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije. Ponajprije je riječ o utapljanju! Mladi vrlo često skaču bez razmišljanja u vodu! Tu vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu – ističu iz PU varaždinske.

Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek tada more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

– Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi – navode iz policije.

U cilju prevencije takvih događaja, a ujedno žele podignuti razinu svijesti svih građana o opasnostima koje prijete. Stoga su objavili sljedeće savjete:

•          djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe

•          koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba

•          neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje

•          nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka

•          nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol

•          u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć

•          ne skakati u vodu nepoznate dubine

•          izbjegavati plivanje u samoći

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć

Pozovite pomoć na 112 ili 192!  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje