Povežite se s nama

Međimurje

Novo vodstvo KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće: Jasna Hajdinjak izabrana za predsjednicu

Objavljeno:

- dana

Članovi Kulturno-umjetničke udruge „Seljačka Sloga“ iz Nedelišća održali su Izbornu skupštinu. U sljedeće četiri godine na mjestu predsjednice bit će Jasna Hajdinjak, za tajnicu je izabrana Vanesa Novak, a za blagajnicu Ružica Žnidarić.

U svojem govoru dosadašnja predsjednica Mia Srnec nije krila zadovoljstvo da se nakon pandemije koronavirusa ponovno održavaju redovite probe folkloraša, tamburaša, puhačkog orkestra i kazališne družine. Posebno se zahvalila svim članovima „Sloge“ na neumornom radu tijekom cijele godine. Uz brojne nastupe članovi su vrijedno uvježbavali i program koji su izveli na svečanom cjelovečernjem koncertu povodom proslave 85. godina aktivnog rada „Seljačka sloge“. Program su pripremili s voditeljima Ivanom Hajdinjak, Miroslavom Novakom, Dejanom Buvačem i Danielom Đunđušem, a veteranski sastav folkloraša pripremila je Ana Srnec.

Tom prilikom zahvalnice Hrvatskog sabora kulture i Zajednice HKUU Međimurske županije  primili su članovi Sloge za 10, 15, 20, 25, 30 i 35 godina aktivnog rada, a povelje Hrvatskog sabora kulture za 50 godina aktivnog rada primili su Marija Kukolić i Ana Srnec, a Dragutin Srnec, Ladislav Lesar i Josip Jalušć za čak 60 godina rada u „Slogi“ Nedelišće.

U godini punoj izazova Slogaši su imali i dva višednevna međunarodna gostovanja te su tako članovi Puhačkog orkestra u suradnji s Mažoretkinjama Nedelišća gostovali u Francuskoj, a članovi folklorne skupine i tamburaškog sastava u Češkoj. Folkloraši i tamburaši mogu se pohvaliti i vikendom provedenim na Međunarodnom festivalu u Vodnjanu.

Posebnu zahvalu Slogaši posvetili su Mariji Kukolić koja je punih 20 godina bila blagajnica Sloge te Marijanu Topolnjaku koji je 12 godina bio predsjednik ili član Nadzornog odbora. Veliko hvala uputili su i dugogodišnjem članu Josipu Jaluščiću koji je vrijedno skupljao i arhivirao podatke i fotografije s nastupa „Sloge“ kroz posljednjih 60 godina. I ovom prilikom darovao je „Slogi“ dva prepuna albuma povijesti Udruge koja je utkana u svaki dio njegovog života.

– Želimo se zahvaliti svim sponzorima i donatorima na pomoći u radu Udruge, posebno Općini Nedelišće i Međimurskoj županiji bez čijih sredstava rad „Sloge“ ne bi bio moguć te vrijednoj publici bez koje ne bi bio smislen – poručili su iz KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće.

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio 10 poticaja za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom siječnja ove godine Grad Mursko Središće je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina.

Pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 11 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak 31. ožujka u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je: “Cilj i želja je napraviti nešto korisno za mlade obitelji za koje želimo da u gradu ostanu i da se doseljavaju u naš grad, a da stare ruševne kuće koje narušavaju vizuru i izgled da se uklone ili obnove.“

Tako je ukupno dodjeljeno 10 poticaja i to u iznosu od 9954,20 eura za obnovu nekretnina i 6636,15 eura za rušenje to jest sveukupno 16.590,35 eura. Jedan poticaj za rušenje nekretnine u iznosu od 1990,84 eura uvjetovan je promjenom prebivališta.

Nastavite čitati

Međimurje

Kros za vrtićarce te učenike u Perivoju Zrinskih okupio stotine trkača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Jedna od najmasovnijih sportskih aktivnosti u Međimurju svakako je kros za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola koji se održava dva puta godišnje u Čakovcu, u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

U subotu, 1. travnja, je održano novo izdanje proljetnog krosa koji je okupio velik broj mališana i učenika, a trčalo se na poznatoj lokaciji u jezeru podno zidina Starog grada te Perivojem Zrinski.

Snage su odmjerili brojni osnovnoškolci, svaki razred zasebno te dječji vrtići s područja Međimurja, u dvije kategorije- posebno predškolci i posebno mlađi.

Najuspješnijima u pojedinačnim uzrasnim kategorijama podijeljene su medalje, kao i pehari školama najboljih trkačica i trkača.

Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije.

Međimurska županija u duhu Europske regije sporta, odnosno regije koja sustavno pomaže te podržava sport i rekreaciju i ove je godine pomogla u organizaciji i pripremi masovnog natjecanja koje je odavno preraslo u veliko obiteljsko druženje brojnih žitelja našega kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje