Povežite se s nama

Život i društvo

Od 1. listopada u svim razredima varaždinskih osnovnih škola e-dnevnici

Objavljeno:

- dana

KORAK BLIŽE ŠKOLI BEZ PAPIRA

Od sutra, 1. listopada, papirnati imenici u varaždinskim osnovnim školama postaju prošlost.

Nakon što su u više razrede uvedeni prošle školske godine, te u niže razrede V. i III. OŠ, od sutra će e-imenike imati i svi učenici nižih razreda ostalih varaždinskih osnovnih škola. Tako je Varaždin postao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj čije škole u potpunosti imaju e-dnevnike koji, tvrde prosvjetari, imaju mnoge prednosti.

Habuš: e-dnevnik nije space shuttle!

– Predmetni nastavnici imaju mogućnost uvida samo u svoj predmet, što daje objektivnost pri ocjenjivanju, kod nasumičnog odabira učenika za ispitivanje odabire ga računalo koje svakom nastavniku daje informaciju je li taj učenik već bio tog dana ispitan i koliko puta, a jedna od prednosti e-dnevnika je što postoji mogućnost grupnog unosa većeg broja istih ocjena učenicima – rekao je Ernest Habek, ravnatelj II. OŠ Varaždin na kojoj je danas službeno označen početak primjene e-dnevnika u svim varaždinskim osnovnim školama.

E-dnevnik upozorit će svakog razrednika na veći broj negativnih ocjena koje je tijekom mjeseca nakupio određeni učenik (crveni trokut) te prekomjerenom broju izostanaka (crveni uskličnik).

– Cilj je da razrednici lakše detektiraju probleme svakog pojedinog učenika kako bi na vrijeme mogli reagirati – istaknuo je Habek.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je da je Grad Varaždin nabavio 170 prijenosnih računala te je potrošeno 706.000 kuna kako bi projekt e-dnevnika, za koji je aplikaciju izradio CARnet u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, zaživio.

– Jedako kao što su e-dnevnici uvedeni u više razrede osnovnih škola nadam se da će ih prihvatiti i nastavnici nižih razreda. Ovo nije space shuttle, već relativno jednostavan sustav za korištenje – rekao je Habuš.

Umjesto nabave tableta, u Gradu su se odlučili na prijenosna računala koja su višestruko korisnija u svakodnevnoj nastavi, odnosno, mogu se koristiti i za druge namjene. No da bi se i to ostvarilo, varaždinske osnovne škole je potrebno opremiti projektorima.

– Sada kada smo opremljeni prijenosnim računalima apeliram na Grad Varaždin, u ime svih ravnatelja, da nam u proračunu za iduću godinu osigura novce za nabavu projektora i stropnih držača. Time bi dobivena prijenosna računala mogli koristiti za pripreme, projekcije, roditeljske sastanke i mnoge druge namjene koje su daleko šire od potrebe e-dnevnika – zaključio je Habek.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje