Povežite se s nama

U fokusu

Od 4. listopada obvezne COVID potvrde za zdravstvene djelatnike, ali i pacijente

Objavljeno:

- dana

Od 4. listopada COVID potvrde u sustavu zdravstva i socijalne skrbi postaju obvezne. To znači da liječnici, medicinske sestre, ali i svi koji rade u sustavu zdravstvene i socijalne skrbi, više neće moći na svoje radno mjesto ako nisu cijepljeni, prethodno testirani ili nisu u evidenciji da su preboljeli COVID. Međutim, isto će vrijediti i za pacijente.

– Oni pacijenti koji idu na naručenu hospitalizaciju, neki zahvat, trebat će imati COVID potvrde. Isto tako, COVID potvrdu trebaju imati i oni pacijenti koji idu na neki dijagnostičko-terapeutski zahvat koji generira aerosol, jer je to onda velika opasnost za one koji su u blizini. Njihovi posjeti također će trebati imati COVID potvrde, npr. pratnja trudnicama, roditelji koji prate djecu na hospitalizaciju te svi koji posjećuju hospitalizirane bolesnike – objasnio je prošlog tjedna ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Nema stopostotne sigurnosti

I sam je priznao da obvezne COVID potvrde ne jamče stopostotnu sigurnost. Na službenim stranicama Europske komisije stoji tvrdnja da se je “u nekim slučajevima moguće zaraziti i nakon cijepljenja, ali tada su simptomi blaži, a oporavak brži”. U kolovozu ove godine objavljena je i analiza engleske državne agencije za javno zdravstvo (PHE), koja pokazuje da nema prevelike razlike u količini virusa u organizmu kod cijepljenih i necijepljenih osoba. Takvi rezultati sugeriraju da i jedna i druga skupina mogu prenositi COVID-19 te da cjepiva neće suzbiti zarazu onako kako se to očekivalo. Upravo to pitanje postavili smo prošlog tjedna Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, ali do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.

U OB Varaždin cijepljeno 72 % djelatnika

S druge strane, hrvatskom zdravstvu ionako nedostaju kadrovi, koji su i prije krize izazvane pandemijom bolje uvjete potražili u nekim drugim, razvijenijim zemljama. Spomenimo ipak da je Hrvatska među liberalnijim zemljama po pitanju COVID mjera i da, unatoč svim nedostacima, imamo zdravstveni sustav koji je, ako ništa drugo, barem “jeftiniji” od nekih drugih. Doduše, iz godine u godinu u zdravstvu se generiraju dugovi. Ne ulazeći u domenu struke, koja unazad godinu dana po pitanju COVID-a daje oprečna mišljenja, provjerili smo kakvo je stanje po pitanju kadrova u našim zdravstvenim ustanovama te hoće li sustav izdržati.

U OB Varaždin uvjeravaju nas da nema razloga za brigu.

– Zahvaljujući dobroj cijepljenosti djelatnika, možemo očuvati zdravstveni sustav u idućim mjesecima – kažu u OB Varaždin.

Od ukupnog broja zaposlenih u Općoj bolnici Varaždin cijepljeno je 72 % djelatnika, odnosno 72 % zdravstvenih i 71 % nezdravstvenih djelatnika. Kada se gleda koliki je postotak liječnika, odnosno medicinskih djelatnika cijepljen, tada govorimo o 82 % liječnika te 70 % medicinskih sestara i tehničara.

– Smatram da je to dobar odaziv i dobar postotak cijepljenosti da se očuva zdravstveni sustav u mjesecima koji su pred nama – rekao je v. d. ravnatelja Damir Poljak te dodao da, osim djelatnika koji COVID potvrdu imaju na temelju toga što su primili cjepivo protiv COVID-a-19, trebamo uzeti u obzir i one djelatnike koji imaju važeću COVID potvrdu na temelju preboljenja bolesti COVID-19.

– Liječničkog i medicinskog kadra koji je uključen u zbrinjavanje COVID-19 pacijenata, ali i ostalih pacijenata koji zatraže zdravstvenu skrb u Općoj bolnici Varaždin ima dovoljno te, ako to bude potrebno, reorganizacijom posla, koja će se temeljiti na trenutnom stanju, Opća bolnica Varaždin napravit će sve kako bi se pacijenti osjećali sigurno i dobili kvalitetnu zdravstvenu skrb, kakvu i zaslužuju – naglasio je Poljak.

Nedostaje stručnog kadra

Što se pak Doma zdravlja Varaždinske županije tiče, prema podacima kojima raspolaže Ravnateljstvo, stopa cijepljenosti iznosi 71,5 %.

– Što se tiče nedostatka zdravstvenog kadra, to nije problem samo u Varaždinskoj županiji već je to problem s kojim se susreću zdravstvene ustanove općenito diljem Republike Hrvatske, a na primarnoj razini zdravstvene zaštite u našoj županiji trenutno se nedostatak najviše osjeća u djelatnosti obiteljske/opće medicine – rekao je Renato Podbojec, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije.

Cijene testova variraju, Hrvatska među najskupljima

Zdravstvenim djelatnicima koji nisu cijepljeni država će plaćati testiranja, ali samo privremeno. Zanimljivo je da cijene testova variraju u europskim zemljama, a Hrvatska je među najskupljima.

Europski potrošački centar (ECC) je prošlog mjeseca, u jeku turističke sezone, objavio cijene testova u pojedinim zemljama i situacija je bila zaista šarolika.

Prema njihovim podacima, PCR test u Hrvatskoj naplaćuje se 65 eura, a antigenski 20 eura. Napomenimo i da u Hrvatskoj cijene variraju, ovisno o tome gdje se testirate.

Putnici u Danskoj, Nizozemskoj i Norveškoj testirati su se mogli besplatno, dok su, primjerice, turisti u Francuskoj plaćali 43,89 eura za PCR test, a 25 eura za antigenski test.

Češko Ministarstvo zdravstva odredilo je maksimalne cijene za testove: antigenski stoje najviše 7,81 euro, a PCR testovi 23,99 eura. Uzimanje uzorka dodatno se naplaćuje oko 7,85 eura. Na Cipru PCR testovi u laboratorijima Ministarstva zdravstva ne smiju se naplaćivati više od 50 eura, a antigenski više od 20 eura.

Među skupljim zemljama za testiranje su Irska, Island i Luksemburg, cijene variraju, a mogu se penjati i do 170 eura.

Od “ne trebate maske” do COVID putovnica

(Ne)povjerenje prema Stožeru je od početka pandemije variralo jer su donošene oprečne odluke. Uz činjenicu da su se samo rijetki stručnjaci usudili u početku tvrditi kakve će posljedice COVID-19 ostaviti na zdravstveni sustav i zdravlje ljudi, zajedno s pandemijom došla je i ekonomska kriza, a samim tim raslo je i nezadovoljstvo.

– Ako ste zdravi i idete u trgovinu, nošenje maski nema smisla – rekao je, primjerice, Capak u ožujku 2020. godine. Nakon toga imali smo lockdown, u međuvremenu je došlo i cjepivo, uvode se COVID putovnice, a od države do države mjere se razlikuju. Hrvatska je ostala među liberalnijima po pitanju mjera, a maske su sad obvezne na većim okupljanjima, u zatvorenim prostorima, zdravstvenim ustanovama…

Zašto u Ludbregu nema pedijatra?

Već duže vrijeme provlači se pitanje nedostatka zdravstvenog kadra, a u Ludbregu, primjerice, nedostaje stalni pedijatar.

– Nakon što je rješenjem Ministarstva zdravstva od 30. travnja 2019. godine prestalo pravo na obavljanje privatne prakse Štefaniji Prepolec, dr. med. spec. ped., u pedijatrijskoj ordinaciji, koja je javnu zdravstvenu djelatnost pedijatrije obavljala na osnovi koncesije, s ciljem osiguranja kontinuirane i sveobuhvatne zdravstvene zaštite, pedijatrijska ambulanta s danom 1. svibnja 2019. godine preuzeta je u sastav Doma zdravlja Varaždinske županije, u sklopu kojeg i danas djeluje – objašnjavaju u Domu zdravlja.

Dalje navode kako su aktima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje propisani kadrovski normativi na način da je utvrđen standard provedbe zdravstvene zaštite predškolske djece u timu koji sačinjava jedan specijalist pedijatrije s jednom medicinskom sestrom ili jednim tehničarem na 950 djece u dobi od 0 do 7 godina. Na dan 31. kolovoza 2021. godine ludbreška ordinacija imala je upisano 872-oje djece do 7 godina života, što je i manje od standardnog broja koji propisuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

– U sklopu projekta financiranog u okviru Europskoga socijalnog fonda iz Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, vrijednosti 14,8 milijuna kuna, tri liječnice-zaposlenice Doma zdravlja trenutno se nalaze na specijalističkom usavršavanju iz pedijatrije, koje traje pet godina. Završetak specijalizacije očekuje se u travnju 2023. godine. Uz njih, koje specijaliziraju pedijatriju, moramo spomenuti da se u sklopu navedenog projekta još sedam liječnika/ca nalazi na specijalizaciji iz obiteljske medicine, tri iz ginekologije i jedan iz kliničke radiologije. S obzirom na to da na raspisani natječaj nema prijava na upražnjeno radno mjesto, do završetka specijalizacije spomenutih liječnica i njihova povratka u Dom zdravlja da počnu odrađivati te poslove Ravnateljstvo Doma zdravlja osiguralo je zdravstvenu skrb pacijentima ludbreške ambulante na način da u Pedijatriji Ludbreg pedijatrijsku zdravstvenu zaštitu pružaju specijalisti pedijatrije zaposlenici Županijske bolnice Čakovec koji, osim završene temeljne specijalizacije iz pedijatrije, ujedno su i subspecijalisti iz različitih pedijatrijskih grana, čime je razina zdravstvene usluge podignuta na jedan viši nivo – kaže Renato Podbojec, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije.

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje