Povežite se s nama

Život i društvo

Od iduće godine na Špancirfestu Bučograd kako bi se populariziralo domaće, izvorno bučino ulje

Objavljeno:

- dana

NOVINA

„Bučograd“ u atriju Županijske palače u sklopu Špancirfesta posvećen isključivo Varaždinskom bučinom ulju i proizvodima od buče, kuharica s receptima, brošura s podacima o svim proizvođačima bučinog ulja iz Varaždinske županije, sufinanciranje nastupa na sajmovima te bojanka posvećena bučama, samo su dio aktivnostima kojima Varaždinska županija sljedeće godine želi popularizirati domaće, izvorno bučino ulje.

Istaknuto je to danas, 23. studenoga, u Županijskoj palači na radnom sastanku župana Radimira Čačića i pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutina Vinceka s predstavnicima 22 obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz županije, koji se bave proizvodnjom bučinog ulja i koštica.

– Dosadašnjih godina nije bilo uloženo dovoljno pažnje i sredstava u poljoprivredu, koja je iznimno važna za Varaždinsku županiju, jer smo ruralna županija. Želimo napraviti značajan pomak u poljoprivredi, što možemo, jer imamo vas proizvođače, kao i kompetentne ljude na čelu s pročelnikom Vincekom. Posebnu pažnju namjeravamo posvetiti Varaždinskom bučinom ulju, jer je to naš autohtoni proizvod koji je iznimno kvalitetan, a još uvijek se dovoljno ne prepoznaje – istaknuo je župan Čačić.

U Varaždinskoj županiji je 1.100 hektara poljoprivrednih površina pod bučom, što je iznimno puno s obzirom da je u cijeloj Hrvatskoj pod bučom ukupno oko 4.500 hektara poljoprivrednih površina. Proizvodnja OPG-ova iz Varaždinske županije se kreće od 0,5 hektara, pa do više od 100 hektara.

– U proračunu Varaždinske županije za 2018. godinu planiramo 500 tisuća kuna samo za promociju Varaždinskog bučinog ulja. Sve vas pozivamo da se uključite u osmišljavanje aktivnosti kojima ćemo promovirati bučino ulje, a s ciljem da se poveća njegovo korištenje i potrošnja – pozvao je Vincek predstavnike OPG-ova.

Izvor:
Foto: Orange County Academy of Sciences and Arts

Život i društvo

Planira se gradnja novog pastoralnog centra u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu župnog dvora Župe svetog Vida u Vidovcu započete su aktivnosti oko izgradnje novog pastoralnog centra, u dvorištu župnog dvora.

Obzirom da se sadašnje pastoralne aktivnosti odvijaju u pomoćnoj zgradi u dvorištu župnog dvora, koja je dotrajala te nema uređen sustav grijanja, a i same aktivnosti ograničene su karakteristikama dostupnog prostora, javila se potreba za izgradnjom novog pastoralnog centra.

Inicijativu za izgradnju pastoralnog centra pokrenuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić u suradnji s velečasnim Brankom Švogorom.

U novom pastoralnom centru nalazit će se učionice, kabineti, dvorane, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, spremište i uredski prostori.

Novi pastoralni centar od 600 m2 služit će za potrebe župe sv. Vida kao i za razne druge pastoralne susrete i aktivnosti tijekom čitave godine. – Drago mi je da je inicijativa za izgradnju novog pastoralnog centra konačno pokrenuta i mogu samo reći da će Općina Vidovec maksimalno poduprijeti projekt izgradnje. Do sad smo iz proračuna izdvojili 55.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Ovim projektom naši mještani dobit će adekvatne prostorije za vjeronauk i vjeronaučne susrete, prostor za roditeljske sastanke prvopričesnika i krizmanika, susrete mladih kroz čitavu godinu, a bit će na raspolaganju i za Caritas te ostale udruge i pojedince. Vjerujem da će ovaj projekt biti na korist čitave zajednice – istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Navedeni projekt predstavljen je i varaždinskom biskupu mons. Bože Radošu koji je izrazio zadovoljstvo i najavio da će Varaždinska biskupija također poduprijeti projekt izgradnje pastoralnog centra te ujedno napomenuo da pastoralni centar treba služiti svim mještanima u cilju boljeg povezivanja župe i lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

U akciji darivanja krvi u Kaznionici u Lepoglavi prikupljene 64 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec

Uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održala jučer u restoranu „Ivančica“ za djelatnike Kaznionice u Lepoglavi i sve ostale darivatelje koji su se pridružili akciji darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 67 darivatelja, i to 42 muškaraca i 25 žena, te su prikupljene 64 doze dragocjene tekućine. Odbijena su 3 darivatelja.

Prvi puta krv su darovale Ivana Hiržin iz Donje Višnjice i Bunić Emina iz Donje Voće.

Iz Kluba 100+ krv je darovao Franjo Bračko iz Lepoglave koji je prošle godine dobio priznanje za 100 put darovanu krv.

– Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! Najavljujemo iduću akciju u prostorijama GDCK-a Ivanec 16. ožujka od 8:30 do 13:00. Pratite naš kalendar akcija DDK na našim internetskim stranicama. Hvala svima od srca! Vaše društvo Crvenog križa! – poručuju iz ivanečkog Društva Crvenog križa.

Nastavite čitati