Povežite se s nama

Međimurje

Odbojkaši OKM Centrometala

Objavljeno:

- dana

IZBOR SPORTAŠA GODINE

Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije organizirala je proglašenje izbora najboljih sportaša Međimurja za 2016. godinu.

Proglašenje je održano u hotelu “Park” u Čakovcu.

Nagrade

Za najboljeg sportaša Međimurja proglašen je gimnastičar Filip Ude, a u kategoriji najbolje sportašice proglašena je rukometašica Paula Posavec.
Najbolja momčad 2016. godine je seniorska ekipa Odbojkaškoga kluba Međimurje Centrometal, a za najbolju žensku ekipa u 2016. godini proglašena je seniorska ekipa ŽRK Zrinski Čakovec.

Dodijeljene su i nagrade za perspektivne sportaše, koje su primili: Marta Kozjak, Nikolina Topličanec, Kaja Sabol, Tin Furdi, Noa Vresk, Lara Vrančić, Martin Mlinarić, Lucija Đaković, Stjepan Škoda, Nik Ašarić, Antonia Ružić, Filip Bel, Matija Orehov, Simona Vlašić, Katarina Rojko i Mirjana Mutak.
Za najboljeg sportaša s invaliditetom proglašen je Alen Novak.

Priznanja

Posebna priznanja primili su: seniorska ekipa Udruge sportske rekreacije Sport za sve Mursko Središće, Rukometni savez Međimurja i juniorska ekipa SRD Mura Mursko Središće. Nagrada za fair play ove godine pripala je Ivanu Patafti. Godišnje priznanje “Franjo Punčec” pripalo je ŽOK Kaštel Pribislavec, TK Franjo Punčec, Ivanu Rođaku i Valentinu Šipušu. Nagradu “Franjo Punčec” za životno djelo dobio je Ivan Žižek iz Mačkovca. Nagrade je podijelio župan Međimurske županije Matija Posavec. 

Fair play za Ivana Pataftu

Ivan Patafta dobio je nagradu za fair play na temelju događaja koji se zbio prilikom dodjele medalja najboljih trkača Kros lige Globetka za 2016. godinu. 
Iskusni trkaš iz Stahoninca trebao je dobiti medalju za treće mjesto u kategoriji trkača veterana iznad 60 godina u utrci na 7,8 kilometara. 
Kada je pozvan da primi brončanu medalju, on poziva Dragutina Pintarića iz Kotoribe da on uzme medalju, jer je smatrao je da je Pintarić bolji trkač od njega. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje