Povežite se s nama

Međimurje

Odgojiteljice izlagale na znanstveno-stručnom skupu u Opatiji

Objavljeno:

- dana

Opatija je bila mjesto održavanja međunarodnog znanstveno-stručnog skupa u organizaciji OMEP-a Hrvatska koji se bavi svim aspektima odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu.

Skup je održan 11. i 12. studenoga pod nazivom „Promjene u RPOO-u, RPOO kao promjena: odgoj i obrazovanje kao odgovor na novo normalno“ te je okupio brojne stručnjake iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja iz Hrvatske, ali i inozemstva. Svoj su rad putem projekata prezentirale i odgojiteljice Dječjeg vrtića „Cvrčak“ iz Čakovca, Područnog odjela „Stonoga“, Novo Selo Rok.

Maja Kozjak-Hladki i Saša Sanjković prezentirale su rad na projektu „Obilježavanje blagdana putem primijenjenog oblikovanja s djecom mlađe vrtićke dobi“, dok su Jagoda Srša i Smiljana Nedeljko predstavile rad koji su provodile protekle pedagoške godine u starijoj vrtićkoj skupini djece, pod nazivom „Dobrobiti uključivanja ručnog rada u odgoj djece rane i predškolske dobi“. Oba projekta provođena su u suradnji s profesoricom dr.sc. Marijanom Županić Benić sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Izlagale su također i odgojiteljica DV „Cvrčak“ Martina Brezovec Jurinec, odgojiteljica DV „Zvončić“ iz Nedelišća Valentina Bel i dr.sc. Adrijana Višnjić Jevtić sa Učiteljskog fakulteta, s temom „A gdje smo tu mi? – odgojiteljska procjena utjecaja pandemije Covid-19 na profesionalce u ranom predškolskom odgoju i obrazovanju“.

Izlaganja su naišla na sjajne reakcije, ističe ravnateljica DV „Cvrčak“ Lidija Varošanec, te su potaknula raspravu i dovele do jasnih zaključaka. – Ovakvo iskustvo djelovanja praktičara i teoretičara iznimno je važno – navela je Varošanec, koja je tijekom cijele godine podupirala rad na ovom i drugim projektima u DV „Cvrčak“.

Međimurje

Društvo Međimuraca u Zagrebu izabralo novo vodstvo, novi predsjednik Matija Kikelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Društvo Međimuraca u Zagrebu

U petak, 21. siječnja, u dvorani VMD Centra u Zagrebu održana je redovna izborna sjednica Skupštine Društva Međimuraca u Zagrebu.

Domaćin sjednice bio je dr. sc. Antun Mikec, član Društva te počasni građanin Međimurske županije.

– Kao Društvo uspjeli smo održati tradiciju održavanja najprepoznatljivijih događaja kao što su Međimurska večerja, Međimursko proščenje i Međimurski gospodarski forum. Pomladili smo tim, priključili neka nova lica i zadržali stara, prepoznatljiva lica te danas na izbornoj sjednici službeno krećemo u novi višegodišnji projekt brendiranja i još snažnijeg povezivanja uz nova i dodatna područja djelovanja Međimuraca u Zagrebu – u uvodnom obraćanju navela je Branka Prišlić, v. d. predsjednice Društva.

U idućem četverogodišnjem mandatu Društvo će voditi Matija Kikelj kao predsjednik Društva. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Branka Prišlić, dok su dopredsjednici Društva Blanka Tkalčić, Alan Mujezinović, Dino Oreški, Rebeka Mesarić Žapčić, Davorin Radošević i Neven Kočila.

Za glavnog tajnika Društva imenovan je Dario Varošanec. Ujedno, na sjednici su izabrani Izvršni odbor te Nadzorni odbor na čelu sa Petrom Feletarom.

Posebnu počast Društvo je iskazalo bivšim predsjednicima Društva: Milivoju Slavičeku, Jurju Kolariću, Antunu Trstenjaku, Danijelu Režeku te Miji Bergovcu, koji su proteklih desetljeća stvorili stabilne temelje današnjeg Društva Međimuraca u Zagrebu imenovanjem počasnim predsjednicima Društva.

Društvo je prepoznatljiva zajednica Međimuraca u Zagrebu koje je životni i karijerni put odveo u glavni grad, koje putem svojih aktivnosti na kulturnom, društvenom, znanstvenom i gospodarskom području, promovira vrijednosti međimurskog kraja s ciljem očuvanja tradicije uz okupljanje mnogobrojnog članstva.

Nakon sjednice, novoizabrano vodstvo održalo je prigodni domjenak u novim prostorijama Društva u ulici Florijana Andrašca 8 u Zagrebu.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pri vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog ponovno se našao pri vrhu jednog istraživanja, koje se odnosi na izdvajanja iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Krajem prošle godine FINA je objavila podatke o konsolidiranim proračunima gradova koji pokazuju da je lani za potpore poduzetnicima iz proračuna najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika.

Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković.

Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Grad Prelog tako se našao na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom.

Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna.

U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika.

S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu.

I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje