Povežite se s nama

U fokusu

INTERVJU Ravnatelj Poljak: OB Varaždin ima tradiciju i kvalitetu, a predstoji joj znanstveni i istraživački razvoj

Objavljeno:

- dana

Ravnatelj Poljak: “Unatoč lošim koronabrojkama, zahvaljujući dobroj organizaciji OB Varaždin i dalje normalno funkcionira!”

U idućem razdoblju jedan od važnijih ciljeva je i da se varaždinskoj bolnici omogući otvaranje Centra za zračenje

Novoizabrani ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak istaknuo je da je kroz nepunih 30 godina rada u bolničkom sustavu prošao kroz sve njegove razine, zbog čega ga detaljno poznaje. Kako je rekao, Opća bolnica Varaždin ima tradiciju i kvalitetu, a u razgovoru za Regionalni tjednik iznio je i svoje viđenje rada i daljnjeg funkcioniranja bolničkog sustava te se osvrnuo i na sve goru epidemiološku situaciju, istaknuvši da, unatoč lošim brojkama, hladni pogon varaždinske bolnice i dalje funkcionira.

Nedavno ste izabrani za ravnatelja Opće bolnice Varaždin. S obzirom na Vaš dugogodišnji rad i poznavanje bolničkog sustava, kakva je Vaša vizija daljnjeg rada i funkcioniranja varaždinske bolnice?

– Opća bolnica Varaždin ima tradiciju i kvalitetu koju je potrebno podići na višu razinu, a to je znanstveni i istraživački razvoj. Posljednjih godina u varaždinsku bolnicu dolaze mladi, kvalitetni i iznimno educirani ljudi, a kao jedan od mogućih smjerova razvoja vidim znanstvenu akreditaciju, otvaranje kliničkih zavoda, odjela i klinika. Uz to, vjerujem da je vrlo važno razvijati one grane medicine koje su se pokazale kao centri izvrsnosti gdje imamo vrsne stručnjake. Kao primjer, Opća bolnica Varaždin je među prvima u Hrvatskoj krenula s laparoskopskom dijagnostikom i jedna je od rijetkih koje imaju multidisciplinarni tim u liječenju onkoloških pacijenata, a u tom ju je pravcu potrebno razvijati i dalje.

Novi odjeli

Koje su ključne stvari na čijem ćete razvoju inzistirati?

– Dvije ključne stvari koje je potrebno razvijati su kvalitetna edukacija i holistički pristup zbrinjavanju pacijenata. Uz kvalitetnu uslugu koju možemo pružiti, vrlo su važni odnos i pristup pacijentu, što je potrebno razvijati i dalje. S ciljem standardiziranja kvalitetne komunikacije i usluga pokrenuli smo postupak akreditacije kako bi se varaždinska bolnica u hrvatskom i europskom zdravstvenom sustavu pozicionirala kao akreditirana i znanstveno-stručna ustanova. Jedna od glavnih ideja je i da se varaždinskoj bolnici omogući otvaranje Odjela za medicinsko zračenje kako bismo mogli daleko kvalitetnije pružati zdravstvene usluge i u tom segmentu.

Predavači i mentori

Varaždinska bolnica je prema svom kapacitetu, ali i broju zaposlenih, jedna od većih u Hrvatskoj. Na koje ćete načine poticati daljnji stručni razvoj kadra?

– Varaždinska bolnica ima više od 1800 zaposlenika i kapacitet od 934 kreveta, a specifična je po tome što ima i akutne, kronične i palijativne krevete, što nema nijedna bolnica u Hrvatskoj. Uz to, izravno smo povezani sa zagrebačkim Medicinskim fakultetom i Sveučilištem Sjever, kojima smo i nastavna baza, a mnogi naši liječnici i medicinske sestre involvirani su kao stručni nastavnici, predavači i mentori u obrazovanju studenata. Otkako sam preuzeo vođenje Bolnice, javilo se puno liječnika koji su zainteresirani za nastavak svoje karijere ovdje, pa mi je drago da ljudi koji su radili u klinikama vide mogućnost ostvarivanja profesionalnog rada u našoj bolnici.

Jedan od načina privlačenja radne snage i kvalitetnoga stručnoga kadra je i projekt povoljnijih stanova.

– Zahvaljujući suradnji s Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom, našim stručnjacima i liječnicima koji odluče razvijati karijeru ovdje riješeno je stambeno pitanje, a s tim projektom nastavljamo i dalje. Zahvaljujući županijskim sredstvima, svojim zaposlenicima omogućavamo i znanstveni razvoj karijere kroz doktorsku razinu obrazovanja, a osim stvaranja maksimalno dobrih uvjeta za rad, nastojimo promovirati i Varaždin kao jedan od najpoželjnijih hrvatskih gradova za život.

U krugu varaždinske Opće bolnice u tijeku su brojni radovi. Uz jedan od najvažnijih projekata, izgradnju hitnoga bolničkog prijema, koji se sve projekti realiziraju?

– U varaždinskoj su bolnici završeni gotovo svi projekti energetske obnove, a završavaju se i građevinski radovi na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, dnevnoj bolnici i jednodnevnoj kirurgiji. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole za Centralni operacijski blok. Riječ je o velikom objektu koji će na svom krovu imati helidrom, a naša bolnica će upravo po tome biti jedinstvena u Hrvatskoj. S obzirom na to da imamo razvijenu transplantacijsku medicinu, na taj način poboljšat ćemo uslugu i kvalitetu. U tijeku je i projektiranje solarnih elektrana na krovovima zgrada u Varaždinu, gdje ćemo aplicirati na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bismo uštedjeli energiju i doprinijeli očuvanju prirode.

Riječ je o milijunskim projektima, a ulaganja u krugu Bolnice nikad nisu bila veća…

– Ulaganja u uspostavu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, kao i izgradnju dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije, iznose oko 74,5 milijuna kuna, dok će se za Centralni operacijski blok izdvojiti više od 400 milijuna kuna. Energetski su obnovljene i zgrade Psihijatrije i Poliklinike te zgrada Mikrobiologije i rendgena, sveukupne vrijednosti od oko 22 milijuna kuna. Svakako vrijedi istaknuti i projekte energetske učinkovitosti u Klenovniku, vrijedne više od 7,5 milijuna kuna, te izgradnju spojnog objekta u Novom Marofu, vrijednu više od 50 milijuna kuna. Naša je bolnica jedno veliko gradilište, a u budućnosti ćemo objediniti sve okolne zgrade i spojiti laboratorijsku djelatnost, što će unaprijediti kvalitetu usluge.

Rasteretili Kirurgiju i Internu

Aktualna epidemiološka situacija kako u Hrvatskoj, tako i u Varaždinskoj županiji nije dobra. Kakvo je stanje u Bolnici? – Nastojimo što duže održati hladni pogon i funkcioniranje cjelokupnog bolničkog sustava kako bi svi pacijenti imali kvalitetnu zdravstvenu skrb. Glavninu COVID-19 pacijenata smjestili smo na lokaciju u Klenovnik, a na bolničkom se liječenju trenutno nalazi 131 COVID-19 pozitivni pacijent. U Varaždinu na Odjelu za infektologiju raspolažemo s 24 kreveta, dok se u Jedinicu intenzivnog liječenja smještaju pacijenti na respiratoru, kojih je trenutno devet. Na taj način smo rasteretili Kirurgiju i Internu, a Bolnica nastavlja normalno funkcionirati. Vrlo je važno da i dalje sačuvamo funkcioniranje hladnog pogona, kao i sve one grane važne za pružanje zdravstvene zaštite.

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje