Povežite se s nama

Život i društvo

Pakete Crvenoga križa dobit će 407 korisnika s područja Ivanca, Lepoglave, Klenovnika…

Crveni križ Ivanec paketi

Objavljeno:

- dana

Nova pošiljka prehrambenih i higijenskih paketa iz projekta “Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku” stigla je u Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec, a ubrzo nakon toga i u Lepoglavu gdje su ih volonteri sortirali za subotnju podjelu.

– Nadogradnja gradskog sustava socijalne pomoći potpomognut dobrom suradnjom koordinatora iz Crvenog križa usmjeren je na ublažavanje siromaštva kod socijalno najpotrebitijih skupina, samaca i obitelji čime se unapređuje kvaliteta njihovog života, a podjelom ovih paketa pomoći ćemo 87 naših građana – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Osnovni paket hrane sadrži najvažnije namirnice za jednu osobu te će se dijeliti odraslima i starijim maloljetnicima dok su za djecu, ovisno o uzrastu, namijenjene dvije vrste paketa s dodatnim namirnicama za dječju prehranu. Na isti su način razvrstani i paketi higijenskih potrepština – ovisno o uzrastu.

Osim u Lepoglavi, podjelom će ukupno biti obuhvaćeno 407 korisnika s područja Ivanca, Bednje, Donje Voće, Klenovnika i Maruševca koji udovoljavaju kriterijima iz FEAD projekta, a vrijednost prehrambenih paketa koji će biti podijeljeni iznosi 49.782,32 kuna, dok je vrijednost higijenskih paketa 18.171,81 kuna. Ovih 407 korisnika živi u 336 obitelji.

Osiguranjem paketa hrane i higijene korisnicima projekta ublažava se siromaštvo kod socijalno najpotrebitijih skupina, samaca i obitelji, te se unapređuje kvaliteta njihovog života. Osim navedenih aktivnosti podjele paketa hrane i paketa higijenskih potrepština, u sklopu projekta provoditi će se provedbene mjere u području financijske pismenosti i upravljanja kućnim budžetom, te primjena antibiotika kod liječenja djece, a kao dodatna aktivnost, za ponedjeljak, 8. travnja, u prostorima Gradskog društva Crvenog križa u Ivancu održati će se i edukacija za dio korisnika iz FEAD program na temu ‘Upravljanje kućnim budžetom’.

Završetkom druge podjele vrijednost prehrambenih i higijenskih paketa u obje podjele iznositi gotovo 140.000 kuna, a podijeliti će se 18 tona hrane i higijenskih potrepština.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati