Povežite se s nama

Međimurje

Palača Zrinskih u Čakovcu nagrađena Zlatnim pinom tvrtke Google za najljepše dvorce Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Prvi puta Google je nagradu Zlatni pin dodijelio u Hrvatskoj te proglasio deset najljepših dvoraca u našoj zemlji, među kojima je i palača Zrinskih u Starom gradu u Čakovcu.

Tvrtka Google prvi je puta u Hrvatskoj dodijelila nagradu Zlatni pin u kategoriji “Dvorci i palače”.

Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa i dobilo ju je sljedećih deset najljepših dvoraca i palača i našoj zemlji: palača Zrinskih u Čakovcu, Trsatski kaštel, dvorac Trakošćan, dvorac Eltz, dvorac, dvorac Veliki tabor, Stari grad Ozalj, kaštel Morosini-Grimani, Frankopanski kaštel na Krku te Dioklecijanova palača i palača Sponza.

Uz impresivan izgled građevina, srca posjetitelja i korisnika Google Mapsa osvojio je i način na koji ti spomenici kulture pričaju svoje priče i legende o događajima iz stoljeća kojima su svjedočili kao nijemi čuvari vremena.

A da Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja, rođena u najvećem investicijskom ciklusu Međimurske županije u kulturu, zna ispričati priču o turbulentnim međimurskim stoljećima, dokazuje broj posjetitelja koji kontinuirano raste, kao i nagrada struke za najbolji stalni postav Hrvatske.

Riznica priču o prošlosti, o blagu međimurskog čovjeka, plete magičnim nitima legendi i događaja koji posjetitelja u svakom kutku kompleksa ostavljaju bez daha. Zato nije slučajno što se upravo ovaj značajan spomenik kulture našao i na popisu nagrađenih za Googleov Zlatni pin.

Riznica Međimurja trenutno je i u konkurenciji je za Europski muzej godine, čije će proglašenje biti u svibnju iduće godine u Portugalu.

– Hrvatska ima bogatu povijesnu i kulturnu baštinu te posjeduje niz skrivenih dragulja koje vrijedi otkriti i upoznati. Nagrada Zlatni pin je posebno priznanje jer – iako ga dodjeljujemo kao tvrtka – ono je zapravo priznanje korisnika i putnika koji su posjetili mjesto. Njihov angažman i ocjene generirale su rezultate koji su doveli do nagrada – istaknuli su u medijima iz Googlea – regija Adriatic.

Ideja o dodjeli nagrada za najbolje ocijenjena mjesta nastala je u Poljskoj u sklopu proslave 15. rođendana Google Mapsa, a ove godine, kada je po prvi puta dodjeljivana u Hrvatskoj, oku korisnika platforme nije promaknulo blago Međimurja.

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje