Povežite se s nama

U fokusu

Petrina (SHU): Štrajk će biti uspješan, veliki broj naših članova iz Varaždinske županije sutra štrajka!

Objavljeno:

- dana

ŠTRAJK PROSVJETARA

Kao u cijeloj Hrvatskoj, i u Varaždinskoj županiji prosvjetni djelatnici, članovi Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠH) i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja od sutra su u štrajku, a podržat će ih i članovi Sindikata Preporod.

Sindikati vertikale obrazovanja započinju štrajk jer je Vlada odbila njihove zahtjeve za povećanjem plaća u prosvjeti od četiri posto, kako je to omogućila zdravstvu.

Trebaju li djeca doći na nastavu?

– Obećali su da će nam vratiti tih četiri posto čim se budu našli novci, no sada nemaju razumijevanja za nas. Nitko od učitelja ne voli štrajkati, mi volimo svoj posao. Naš posao je odgovoran i osobno mi je žao što javnost ni Vlada to ne shvaćaju i mi smo ovog puta gurnuti u štrajk – rekla je Julijana Petrina, povjerenica SHU-a za Varaždinsku županiju.

Nitko od učitelja ne voli štrajkati, ali ovog puta jednostavno smo gurnuti u štrajk

Očekuje da će sutrašnji štrajk biti jako uspješan.

– Veliki broj naših članova izjasnilo se za štrajk, a i puno je djelatnika koji rade u školama i koji nisu članovi sindikata, a koji su nam odlučili dati podršku. Osim toga, potporu će nam dati kolege iz Sindikata Preporod – rekla je Petrina.

Štrajk će se održati i u srednjim školama Varaždinske županije.

– Štrajk će započeti u svim srednjoškolskim ustanovama na području Varaždinske županije. Uzrok spora, koji je nažalost doveo do štrajka, je borba protiv nejednakosti, diskriminacije i zapostavljanja obrazovanja unutar sustava javnih službi s temeljnom porukom ako ima novca za jedne mora biti i za prosvjetu – poručio je Zvonimir Lončar, povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠH) i dodao kako je sramota da zaposlenici u školama s visokom stručnom spremom imaju daleko najniže plaće u zemlji.

Roditelji, sami odlučite hoćete li djecu poslati u školu.  No, svi koji dođu bit će zbrinuti.

Iz sindikata poručuju roditeljima da sami procijene hoće li sutra djecu slati u školu na nastavu.

– Ne možemo roditeljima reći nemojte slati djecu u školu, neka roditelji to sami odluče. No, sva djeca koja sutra dođu na nastavu bit će zbrinuta – poručila je Petrina.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje