Povežite se s nama

U fokusu

Petrina (SHU): Štrajk će biti uspješan, veliki broj naših članova iz Varaždinske županije sutra štrajka!

Objavljeno:

- dana

ŠTRAJK PROSVJETARA

Kao u cijeloj Hrvatskoj, i u Varaždinskoj županiji prosvjetni djelatnici, članovi Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠH) i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja od sutra su u štrajku, a podržat će ih i članovi Sindikata Preporod.

Sindikati vertikale obrazovanja započinju štrajk jer je Vlada odbila njihove zahtjeve za povećanjem plaća u prosvjeti od četiri posto, kako je to omogućila zdravstvu.

Trebaju li djeca doći na nastavu?

– Obećali su da će nam vratiti tih četiri posto čim se budu našli novci, no sada nemaju razumijevanja za nas. Nitko od učitelja ne voli štrajkati, mi volimo svoj posao. Naš posao je odgovoran i osobno mi je žao što javnost ni Vlada to ne shvaćaju i mi smo ovog puta gurnuti u štrajk – rekla je Julijana Petrina, povjerenica SHU-a za Varaždinsku županiju.

Nitko od učitelja ne voli štrajkati, ali ovog puta jednostavno smo gurnuti u štrajk

Očekuje da će sutrašnji štrajk biti jako uspješan.

– Veliki broj naših članova izjasnilo se za štrajk, a i puno je djelatnika koji rade u školama i koji nisu članovi sindikata, a koji su nam odlučili dati podršku. Osim toga, potporu će nam dati kolege iz Sindikata Preporod – rekla je Petrina.

Štrajk će se održati i u srednjim školama Varaždinske županije.

– Štrajk će započeti u svim srednjoškolskim ustanovama na području Varaždinske županije. Uzrok spora, koji je nažalost doveo do štrajka, je borba protiv nejednakosti, diskriminacije i zapostavljanja obrazovanja unutar sustava javnih službi s temeljnom porukom ako ima novca za jedne mora biti i za prosvjetu – poručio je Zvonimir Lončar, povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠH) i dodao kako je sramota da zaposlenici u školama s visokom stručnom spremom imaju daleko najniže plaće u zemlji.

Roditelji, sami odlučite hoćete li djecu poslati u školu.  No, svi koji dođu bit će zbrinuti.

Iz sindikata poručuju roditeljima da sami procijene hoće li sutra djecu slati u školu na nastavu.

– Ne možemo roditeljima reći nemojte slati djecu u školu, neka roditelji to sami odluče. No, sva djeca koja sutra dođu na nastavu bit će zbrinuta – poručila je Petrina.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje