Povežite se s nama

U fokusu

Počela energetska obnova OŠ Novi Marof i Radovan te područnih škola Lovrečan, Nedeljanec i Cvetlin

Objavljeno:

- dana

Počela je energetska obnova OŠ Novi Marof i Radovan te područnih škola Lovrečan, Nedeljanec i Cvetlin.

Naime, u OŠ Novi Marof je jučer, 12. rujna, održana uvodna konferencija za projekte energetske obnove Osnovne škole Novi Marof, Osnovne škole Radovan, Područne škole Lovrečan, Područne škole Nedeljanec i Područne škole Cvetlin.

Ukupna vrijednost pet projekata je 13,1 milijun kuna, od čega je 7.2 milijuna kuna ili 55 posto bespovratnih EU sredstava, a Varaždinska županija će iz proračuna izdvojiti 5.930.903,33 kuna, pri čemu su predani zahtjevi za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata te se očekuje dodjela 3,2 milijuna kuna.

Bespovratna sredstva su dodijeljena iz  Europskog fonda za regionalni razvoj, unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a po javnom pozivu „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

– Pred nama je ogroman zadatak jer je završeno ili su u realizaciji projekti energetske obnove u 22 škole, čiji osnivač je Varaždinska županija, a ukupna vrijednost ulaganja je 65 milijuna kuna. Sada kreće energetska obnova OŠ Novi Marof, u koju će biti najviše uloženo, 7.4 milijuna kuna, dok je projekt energetske obnove OŠ Radovan vrijedan 2.7 milijuna kuna, u Područnu školu Lovrečan će biti uloženo milijun kuna, u PŠ Nedeljanec 970 tisuća kuna, a u PŠ Cvetlin 926 tisuća kuna. Koliko su važni ovi projekti, koji se financiraju EU novcem i vlastitim sredstvima Županije, dovoljno govori podatak da je, primjerice, zgrada Područne škola Lovrečan izgrađena davne 1929. godine te još uvijek koriste loživo ulje. Čestitam svima koji su sudjelovali u pripremi ovih projekata, zamjeniku Tomislavu Paljaku, pročelniku Miroslavu Huđeku, AZRA-i, lokalnoj samoupravi, ravnateljima i učiteljima – rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Provođenje pet projekata započelo je potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz EU strukturnih i investicijskih fondova u lipnju, odnosno u kolovozu 2018. godine. Provedeni su postupci javne nabave za izvođenje radova te potpisani ugovori s izvođačima radova. U pet škola bit će ostvaren cilj, a to je smanjenje potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje na godišnjoj razini u prosjeku za 60 posto.

Najveći je projekt energetske obnove OŠ Novi Marof.

– U dvije godine će u osnovnu i srednju školu u Novom Marofu biti uloženo više od 10 milijuna kuna.  Već je završena energetska obnova Srednje škole, a Županija je izdvojila i sredstva za uređenje starog dijela zgrade OŠ Marof, te za sanaciju električnih instalacija – naveo je župan Čačić.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač čestitao je svima koji su radili na projektima.

– Čestitam županu i županijskoj vlasti na odlučnosti i hrabrosti s kojom su krenuli u realizaciju ovih projekata. Suradnja između Varaždinske županije i lokalne vlasti je odlična te se međusobno se nadopunjavamo, pri čemu je primjer produženi boravak u koji se ove školske godine uključila i Županija – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Pozdrave je uputio i Tomislav Ilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– OŠ Novi Marof je najveća škola ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i u regiji. Imamo 938 učenika u matičnoj školi, četiri područne škole i u glazbenom odjelu. Ovim projektom će u potpunosti završiti obnova glavne školske zgrade, bit će to nova škola – rekao je ravnatelj OŠ Novi Marof Anđelko Bošnjak.

Na novom dijelu zgrade OŠ Novi Marof će biti izvedena nova ovojnica zgrade, zamijenjena će biti stolarija, a na krovu će biti izgrađena fotonaponska elektrana snage 30 Kw, ugrađena će biti dizalica toplice voda-voda, a u školskoj sportskoj dvorani bit će rekonstruirani rasvjeta i klima komora. Sve navedeno doprinijet će smanjenju potrošnje energije za 74,85 posto u odnosu na godišnju potrošnju prije energetske obnove, povećat će se udio obnovljivih izvora energije za 37,93 posto te smanjiti emisija CO2 za 79,68 posto. Ukupna vrijednost projekta je 7.429.191,25 kuna.

Ostale projekte energetske obnove predstavili su Nevenka Turšćak, ravnateljica OŠ Cestica, Martina Vusić, ravnateljica OŠ Višnjica, Predrag Mašić, ravnatelj OŠ Vidovec i Ankica Košćak, ravnateljica OŠ Metel Ožegović Radovan.

U OŠ Metel Ožegović Radovan će energetski biti obnovljena stara školska zgrada. Sanirani će biti zidovi ovojnice uz izvedbu ETICS sustava fasade, rekonstruirani stropovi, ugrađena toplinska izolacija, zamijenjen dio vanjske stolarije, rekonstruiran pod sportske dvorane u kojoj će biti ugrađen sustav rekuperacije. Ukupna vrijednost projekta je 2.730.444,50 kuna, a svi radovi će doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini za 61,64 posto te smanjiti emisija CO2 za 51,54 posto.

U zgradu Područne škole Lovrečan (matična škola OŠ Cestica) ukupno će biti uloženo 1.068.639,16 kuna: vanjski zidovi će biti toplinski izolirani, kao i ravni krov te pod tavana, zamijenit će se vanjska stolarija, kao i zamijeniti energent za grijanje. To će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini za 60,18 posto.

Energetski će biti obnovljena i Područna škola Nedeljanec (matična škola OŠ Vidovec) u koju ništa nije ulagano od 1955. godine. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove je 970.595,25 kuna. Vanjski zidovi će biti toplinski izolirani sistemom ETICS, toplinski će biti izoliran i strop prema negrijanom tavanu, kao i grijani kosi krov, zamijenjena će biti postojeća stolarija, a ujedno će se modernizirati sustav grijanja. Time će se smanjiti potrošnja energije za grijanje za 52,63 posto na godišnjoj razini, te će se smanjiti emisija energije CO2 za 52,55 posto.

Energetska obnova zgrade Područne škole Julijane E. Drašković Cvetlin (matična škola OŠ Izidora Poljaka Višnjica) je ukupno vrijedna 926.859,75 kuna. Projekt obuhvaća energetsku obnovu toplinske ovojnice i modernizaciju sustava grijanja. Time će se doprinijeti smanjenju godišnje primarne potrošnje energije za 55,09 posto u odnosu na potrošnju godišnje prije energetske obnove, te će se smanjiti emisija CO2 za 57,40 posto.

U fokusu

“Hrvatske šume uništavaju 550 radnih mjesta u Varaždinskoj županiji”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Glas poduzetnika javio se medijima u ime svog člana, Požgaj Grupe, vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama.

Kažu da Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije, dodaju iz Glasa poduzetnika.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, i Nikola Požgaj, generalni direktor Požgaj Grupe, o navedenom su uputili otvoreno pismo premijeru Plenkoviću.

Pismo prenosimo u nastavku.

Poštovani gospodine Plenković,

obraćamo Vam se u ime našeg člana, Požgaj Grupe vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama. Naime, Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije. Radi se o sramotnoj situaciji, u kojemu Hrvatske šume imaju monopol i odlučuju koja će tvrtka moći poslovati, a koja neće. Smatramo da se to u državi koja je članica Europske unije ne smije događati!

Požgaj Grupa je poslovna grupacija čija je primarna djelatnost proizvodnja proizvoda od drva i jedni su od najvećih subjekata te izvoznika hrvatske drvne industrije. Svoje proizvode izvoze na više od 25 tržišta diljem Europe i svijeta. Početkom godine 2021. godine grupacija je zapošljavala 550 djelatnika u šest pogona na četiri lokacije u Hrvatskoj.

Problemi počinju početkom 2021. godine, kada je Požgaj Grupa s Hrvatskim šumama trebala potpisati godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca. Međutim, prijave dva društva Požgaj Grupe (Massive Panels d.o.o. i Massive Lumber d.o.o.) odbačena su uz obrazloženje da tvrtke nemaju potrebnu tehnologiju. Povratna informacija izazvala je, u najmanju ruku iznenađenje, budući da se ništa u proizvodnoj i vlasničkoj strukturi ovih društava, kao ni u ukupno dostavljenoj dokumentaciji u odnosu na prethodne godine nije promijenilo. Požgaj Grupa odmah je uložila žalbu, a Hrvatske šume su nakon toga provele višetjedni nadzor koji je uključivao snimanje raspoložive tehnologije, a kojim je utvrđeno da društva posjeduju svu potrebnu tehnologiju proizvodnje.

Glavni razlog ovakvog pristupa Hrvatskih šuma prema Požgaj Grupi su četiri pravna spora za nadoknadu štete u vrijednosti od gotovo 70 milijuna kuna. Naime, dolaskom aktualne Uprave Hrvatskih šuma prije tri godine, društvima Požgaj Grupe je dodijeljeno 38% manje kvote sirovine od one koja im je trebala pripasti prema propisanim kriterijima. Zbog toga je Požgaj Grupa morala tužiti Hrvatske šume. Predstavnici Požgaj Grupe su 8. veljače 2021. godine imali sastanak s Upravom Hrvatskih šuma koja ih je pokušala ucjenom natjerati da povuku tužbene zahtjeve. Postavili su to kao preduvjet da se potpiše godišnji ugovor za dodjelu trupaca. Radi o činu koji je protivan načelu poslovne etike i koji u najmanju ruku treba biti strogo sankcioniran.

Drugi razlog je taj što je Požgaj Grupa zajedno s tvrtkom Bauwerk-Boen iz Đurđevca prošle godine preko odgovornih institucija Hrvatske gospodarske komore tražila nadzor i reviziju provedenog Javnog poziva za prodaju trupaca za 2020. godinu. Također, javno su istupali upozoravajući na negativne trendove u industriji.
Hrvatske šume, zbog svega toga, pokušavaju diskreditirati Požgaj Grupu i kao glavni razlog problema navode trenutni dug te loš bonitet tvrtki. Međutim, riječ je o najobičnijoj manipulaciji. Postojeći dugovi rezultat su nemogućnosti plaćanja uslijed prekida isporuke trupaca Hrvatskih šuma. Osim toga, važno je spomenuti da su društva Požgaj Grupe jedan od najvećih kupaca Hrvatskih šuma s iznosom većim od 40 milijuna kuna godišnje.

O cijeloj navedenoj problematici, predstavnici Požgaj Grupe razgovarali su s ministricom Vučković, 6. veljače 2021. godine, no do danas nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Uprava Požgaj Grupe, zbog svega napisanog, krenula je s teškim razdobljem reorganizacije poslovanja, koje neminovno uključuje i gašenje pojedinih tvornica i raskidanje ugovora o radu sa zaposlenicima. Osim toga, morat će u potpunosti ugasiti proizvodnju namještaja u tvornici u Donjem Miholjcu i ugasiti proizvodnju drvenih kuća u Otočcu. Također, Požgaj Grupa više neće moći sudjelovati u obnovi Sisačko-moslavačke županije sa svojom akcijom “5 kuća za 5 obitelji.” Zbog postupaka Hrvatskih šuma, posao će izgubiti stotine radnika i uništit će se renomirana tvrtka koja ima 40 godina tradicije. Strašno je da 550 obitelji mora živjeti u neizvjesnosti i brizi zbog neodgovornih postupaka Uprave Hrvatskih šuma.

Očekujemo hitnu intervenciju Vlade Republike Hrvatske i nadležnih ministarstava kako bi se spasilo 550 radnih mjesta i poslovanje tvrtke koja iza sebe ima sjajne poslovne uspjehe. Inzistiramo da se donesu kvalitetna rješenja za Požgaj Grupu te da se postigne dogovor s Hrvatskim šumama.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Energetski je obnovljena zgrada II. OŠ Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završena je energetska obnova II. osnovne škole Varaždin.

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, nakon postupka preuzimanja objekta, susreo se s ravnateljem II. OŠ Varaždin Ernestom Habekom i izvođačima radova te se uvjerio u kvalitetu izvedenih radova, ističu iz Grada Varaždina.  

– Zgrada druge osnovne škole u Varaždinu jedna je od najljepših školskih zgrada u Hrvatskoj. To je prekrasna zgrada. Sada kada je obnovljena možemo reći da je to prava varaždinska ljepotica – rekao je Čehok.

Dodajmo da su iz Grada Varaždina izvijestili da izvođačima radova Hidroingu d.d. teče rok od dva tjedna za otklanjanje eventualnih grešaka, nakon čega će biti organizirana i službena završna konferencija.

Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a vrijednost radova je 17 milijuna kuna. Projektom energetske obnove obuhvaćen je prostor cijele škole, ugrađena je toplinska izolacija ovojnice, rekonstruirana je kondenzacijska plinska kotlovnica, ugrađen je sustav ventilacije s rekuperacijom i povećana je energetska učinkovitost rasvjete kako bi se osjetno smanjili troškove grijanja i električne energije.

Nastavite čitati