Povežite se s nama

Sponzorirani

Poduzetniku Obad Josipu plaketa Zlatna kuna za životno djelo

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Tvrtka Metal Obad d.o.o. iz Donje Poljane dobro je poznata u branši kada je riječ i o najzahtjevnijoj obradi metala CNC strojevima.

Osnovana je 1995. godine, kao mali obiteljski posao sa svega jednim zaposlenim i jednim radnim strojem (klasičnom tokarilicom) smještenim u garaži.

Kvaliteta je prioritet

No, kako doznajemo od njezina osnivača, strojarskog tehničara specijalista Obad Josipa, poslovanje tvrtke je odavno znatno preraslo okvire obrta koji je inicijalno (pa sve do 2018. godine) djelovao pod nazivom Metalna galanterija Obad. Naime, još 2009. godine s 33 zaposlenika osnovana je tvrtka Metal Obad d.o.o.

– Poslovanje našeg poduzeća temelji se na uslugama strojne obrade i izrade prototipova. Time uspješno sudjelujemo na tržištu, osiguravajući dijelove za logističku i transportnu industriju, autoindustriju te pakirne strojeve. Orijentirani smo na domaće i europsko tržište, s naglaskom na Austriju, Njemačku, Sloveniju, Švicarsku i Italiju – objasnio je Josip Obad, spiritus movens tvrtke koja danas ima 109 zaposlenika i 40-ak CNC strojeva za tokarenje i glodanje.

Stoga ne čudi da je, nakon nominacija na nacionalnome nivou 2018. godine, tvrtki ili preciznije – njezinu utemeljitelju – HGK Županijska komora Varaždin lani dodijelila plaketu Zlatna kuna za životno djelo.

– Ovakvo priznanje struke svakako imponira i motivira nas za još veću posvećenost rastu izvoza, s ciljem svrstavanja tvrtke Metal Obad u sam vrh djelatnosti. Ostvarenje naše vizije nemoguće je bez zapošljavanja stručnog kadra. Stoga smo proteklih godina obučavali 30-ak praktikanata po nastavnoj godini. Riječ je poglavito o polaznicima Elektrostrojarske škole Varaždin, Strojarske i prometne škole Varaždin te Srednje škole Ludbreg, a trenutno ih u našim pogonima radi 13 pod budnim okom iskusnih mentora – ističe naš sugovornik, na kojeg se nadovezala supruga Jasminka, dodavši da se pogoni prostiru na više od 3000 četvornih metara proizvodnog prostora.

– Periodično ih dograđujemo iz vlastitih financijskih izvora i već sada nam opet polako nedostaje prostora. Posla ima dovoljno, tako da smo dosad uspješno prkosili i pandemiji. Štoviše, uz spomenute usluge glodanja i tokarenja, poslovnim partnerima nudimo i ostale usluge obrade metala, poput planskog i kružnog brušenja, izrade ozubljenja i prototipa… – govori Jasminka Obad, koja je po struci magistra farmacije.

No, to joj nije nimalo smetalo da postane nezamjenjiv oslonac suprugu u nastojanju izgradnje tvrtke koja želi postati jednom od vodećih na međunarodnom tržištu u pružanju visokokvalitetnih usluga strojne obrade metala. Uostalom, stopama ovih dvoje supružnika krenula su i djeca, pa se sin Matija zajedno sa suprugom Anom između ostaloga već etablirao u međunarodnoj trgovini specijalnih alata, a kći Jelena privodi kraju studij proizvodnog strojarstva.

Višemilijunska ulaganja

Važna karika u poslovanju su njihovi dobri zaposlenici, koji svojim kvalitetnim radom doprinose razvoju tvrtke.

– Kad vam je kvaliteta prioritet, morate neprekidno razmišljati o daljnjem širenju strojnog parka, radnog prostora i ljudskih resursa. Treba znati da višenamjenski 5-osni CNC strojevi opremljeni alatom i priborom stoje više od 3,5 milijuna kuna. Svakog od njih opslužuju dva stručno osposobljena zaposlenika i da bi se amortizirao, svaki taj stroj mora biti u pogonu 24 sata, što pak podrazumijeva smjenski rad. Dosad smo za kupnju strojeva iz EU fondova povukli oko 9 milijuna kuna i uvjeren sam da ćemo uz kontinuirano usavršavanje zaposlenika u tehnološkom dijelu proizvodnje i u budućnosti zadovoljiti kriterije najzahtjevnijih klijenata – zaključio je Josip Obad.

Sponzorirani

Pretvoriti zlato u novac jednostavno je i lako

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Što učiniti kada vam hitno zatreba novac, a ne želite ili ne možete koristiti posudbu ili zajam?

Mnogi građani u takvoj situaciji odluče prodati nešto što im nije prijeko potrebno. Nekakav kućanski uređaj, fotografsku ili informatičku opremu, pribor za omiljeni hobi, bicikl ili automobil…

No, cijeli postupak  pretvaranja takvih predmeta u gotov novac može biti prilično dugotrajan i mukotrpan proces. To je posebno velik problem u slučajevima kada nam gotovina treba odmah. Nasuprot tome zlatni nakit odnosno bilo kakve predmete od zlata  moguće je prodati isti dan kada nam treba gotovina odnosno papirnati novac. Pretvaranje zlata u gotov novac koristeći otkup zlata jednako je tako brzo i jednostavno kao pretvaranje jedne valute u drugu. A vrlo često takvi predmeti ljudima i nisu prijeko potrebni, osobito ako se radi o starom, potrganom i demodiranom nakitu ili dentalnom zlatu.

Stoga oni Varaždinci kojima je žurno potreban novac, a u svome vlasništvu imaju predmete od zlata koji samo skupljaju prašinu, dolaze u poslovnicu Auro Domusa na otkup zlata.  Otkupljuju se lančići, narukvice, ogrlice, prstenje, zlatnici, zlatni satovi i pribor za jelo, zubno zlato… Otkupne cijene usklađene su s burzovnim kretanjima cijene zlata što znači da je u svakom trenutku moguće dobiti maksimalni iznos kuna za svaki gram zlata koji je donesen na prodaju. Neobavezujućoj ponudi za otkup prethodi besplatna procjena mase i čistoće zlatnog predmeta, koju u poslovnici vrše profesionalno obučeni djelatnici. Na zadovoljstvo klijenata, isplata gotovine je trenutna, na licu mjesta. Ovisno o vrijednosti zlata one se mjere u tisućama, a ponekad i u desecima tisuća kuna.

Stoga dođite u poslovnicu Auro Domusa u Varaždinu, na adresi Ivana Gundulića 7, donesite svoje zlato na besplatnu procjenu i pretvorite ga u novac! 

Zbog velikog interesa građana, Auro Domus ima i besplatni info-telefon, pa se sve informacije mogu dobiti pozivom na 0800 73 72.

Nastavite čitati

Sponzorirani

Kroz modul ISPU eEnergetski certifikat izdano više od 100.000 energetskih certifikata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u sklopu projekta “Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“, poboljšalo je i nadogradilo Informacijski sustav izdavanja energetskih certifikata (IEC) novim funkcionalnostima,  pa je tako u sustav integrirana e-usluga ISPU lokator.

Time se svi novo izdani energetski certifikati zgrada georeferenciraju, odnosno određuje im se lokacija što će omogućiti njihov prikaz na karti Geoportala ISPU. Geoportal ISPU-a centralno je mjesto za prikaz i pregled javno dostupnih prostorno-planskih i drugih prostornih slojeva, podataka i informacija iz modula ISPU-a i drugih izvora te točka pristupa modulima ISPU-a, a dostupan je putem linka https://ispu.mgipu.hr/. O važnosti ove usluge razgovarali smo s Natalijom Ceranac, voditeljicom Službe za registre, digitalnu arhivu i praćenje stanja u prostoru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Što je energetski certifikat?

Energetski certifikat je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade, izrađuju ga ovlaštene osobe za energetsko certificiranje – energetski certifikatori, a vrijedi 10 godina. Energetski certifikat sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, rok važenja i oznaku certifikata, podatke o osobi koja je izdala i izradila energetski certifikat, podatke o osobama koje su sudjelovale u njegovoj izradi, podatke o termotehničkim sustavima, energetske potrebe zgrade, podatke o korištenju obnovljivih izvora energije, prijedlog mjera, te detaljnije informacije i objašnjenje sadržaja energetskog certifikata. Zgrade se klasificiraju u jedan od ukupno 8 energetskih razreda (A+, A, B, C, D, E, F, G), gdje A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred. Energetski certifikat se odnosi na zgradu u cjelini ili na njezinu samostalnu uporabnu cjelinu.

Zašto je važan energetski certifikat?

Energetski certifikat sadrži informacije o potrošnji energije zgrade odnosno njezine samostalne uporabne cjeline te daje prijedlog ekonomski opravdanih mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade radi smanjenja potrošnje energije. Za nove zgrade daju se preporuke za korištenje zgrade vezano na ispunjenje temeljnog zahtjeva gospodarenja energijom, očuvanja topline i ispunjenje energetskih svojstava zgrade.

Što ova usluga znači za građane, a što za struku?

Informacijski sustav izdavanja energetskih certifikata (IEC) odnosno elektronička usluga eEnergetski certifikat služi za izdavanje, pohranu i kontrolu energetskih certifikata zgrada. U njemu su pohranjena izvješća o energetskim pregledima zgrada te izvješća o redovitim pregledima sustava grijanja i sustava hlađenja ili klimatizacije u zgradama, rasvjete, opskrbe vodom i dr. Sustav sadrži bazu podataka izdanih energetskih certifikata zgrada, registar osoba ovlaštenih za energetsko certificiranje i energetski pregled zgrada, osoba ovlaštenih za kontrolu te osoba koje provode program izobrazbe ovlaštenih osoba.

Na portalu ISPU građani će moći odabrati traženu zgradu na karti i prikazat će im se osnovni podaci iz energetskog certifikata, dok će ovlaštene osobe putem NIAS-a imati pristup proširenom setu podataka iz izdanih energetskih certifikata.  

Koliko trenutno imamo certifikata izdanih kroz sustav?

Kroz Informacijski sustav izdavanja energetskih certifikata izdano je više od 100.000 energetskih certifikata, prosječno se godišnje kroz sustav izda oko 20.000 energetskih certifikata te se sustav kontinuirano poboljšava i  nadograđuje. Izvadak iz Registra izdanih energetskih certifikata dostupan je na adresi https://eenergetskicertifikat.mgipu.hr.

Na koji je način financirana nadogradnja ove e-usluge?

Nadogradnja elektroničke usluge eEnergetski certifikat provodi se kroz projekt „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“, a financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija u ukupnom iznosu od 666.750,00 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje