Polazak u školu za svako je dijete važan trenutak, a ta se velika promjena odražava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece. Stoga PU varaždinska obavještava sve roditelje i sudionike u prometu kako se ponašati na prometnicama i na što valja pripaziti.

Naime, uvidom u evidencije prometnih nesreća utvrđeno je da tijekom rujna i listopada na cestama Varaždinske županije u prometnim nesrećama sudjeluje i do desetero djece i to  najčešće kao pješaci.

S obzirom i na velik broj odgojno-obrazovnih ustanova, nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano, impulzivno te u slučaju i manjeg propusta nažalost dovodi do neželjenih posljedica.

I same psihofizičke sposobnosti djece još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, skloni su  zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost.

Vezano uz navedeno, PU varaždinska poziva roditelje, posebno najmlađe djece, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozore na loše, i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje.

– Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću. A kad dijete završi s nastavom i kad ga dočekujete pred školom izbjegavajte se nalaziti na suprotnoj strani ulice – pojašnjavaju.

U želji da ova, kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece, apeliraju na vozače motornih vozila da u narednom periodu budu posebno oprezni kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta. Poseban je oprez potreban i kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila ili treba biti spreman da u svakom trenutku postoji iznenadna pojava djeteta na kolniku kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa.

– U cilju zaštite djece najavljujemo češće preventivno i represivno djelovanje policijskih službenika u zonama odgojno obrazovnih ustanova gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa tehnika: multanova-Gatzo, kamera, displej, laser i drugo – navode iz PU varaždinske.

Komentari

Komentara

loading...