Povežite se s nama

Život i društvo

Ponos Općine Visoko je novouređeni Društveni dom

Objavljeno:

- dana

U Općini Visoko trenutno su najviše ponosni na završetak rekonstrukcije i prenamjene objekta Društvenog doma u Visokom, koji je izgrađen daleke 1952. godine.

U tijeku su pripreme za provođenje tehničkog pregleda i ishođenje uporabne dozvole.

– Završena je jedna od najvećih investicija unazad više godina. Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 10 milijuna kuna. Obnovljeno je krovište, zamijenjene su instalacije, obnovljena je i fasada, koja je postala energetski učinkovita, što će značiti i uštedu energenata. Osim toga, projektom je rekonstruiran i prenamijenjen dio prostorija zgrade, koja se sastoji od suterena, prizemlja i prvog kata. U novouređenom Domu svoje će prostore naći Općina, pošta, trgovina, Turističko-kulturno informativni centar EU-a, sabirni centar za etnološku zbirku, DVD Visoko, KUD „Braća Radić“ Visoko, Praškocijeve haramije, Športsko streljačko društvo te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Također, uređena je višenamjenska dvorana. Projekt je sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, mjere 07, u iznosu od 5,4 milijuna kuna, a ostatak sredstava osiguran je u proračunu Općine – objasnio je načelnik Dragutin Mateković.

Također, oko novouređenog Doma obavljeni su radovi uređenja prilaznih površina vrijedni 357.000 kune.

Tijekom 2020. godine Općina je ulagala i u cestovnu infrastrukturu. Temeljem natječaja Ministarstva regionalnoga razvoja, Programa održivog razvoja lokalne zajednice u 2020. godini, Općina Visoko osigurala je sredstva za sufinanciranje projekta modernizacije nerazvrstane ceste Čanjevo – Presečno Visočko – Đurinovec u iznosu od 408.487 kuna, i to na dužini od 830 metara. Temeljem natječaja Ministarstva graditeljstva Općina je ostvarila sredstva za sufinanciranje projekta izgradnje sustava oborinske odvodnje kod Doma u iznosu od 154.224 kune.

Utvrda Čanjevo

Područje Općine Visoko bogato je arheološkim lokalitetima, a svakako je potrebno spomenuti utvrdu Čanjevo, koja je zaštićeno kulturno dobro, arheološki lokalitet zaštićen od strane Ministarstva kulture. Prva arheološka iskapanja počela su 2003. godine, a nastavljena su tijekom svih ovih godina te su danas pri završetku. Pronađeni su brojni i vrijedni nalazi iz različitih prapovijesnih razdoblja koji pripadaju lasinjskoj, vučedolskoj, retz-gajarskoj i vinkovačkoj kulturi te kasnom brončanom dobom. Posebno treba spomenuti nalaz brončane ruže vjetrova, dosad nezabilježene u ovim krajevima, pa i šire. Navedeni nalazi trenutno su izloženi u knjižnici OŠ Visoko.

Otkopani zidovi se odmah građevinski obnavljaju, a s obzirom na to da su arheološka iskapanja utvrde, koja se provode već 18. godinu, pri samom kraju, cilj nam je prići izvedbi projekta obnove i prezentacije.

U 2020. godini za nastavak radova na utvrdi Čanjevo dobivena su sredstva Ministarstva kulture u iznosu od 100.000 kuna, a izvedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi građevinske sanacije kamenih zidova i arheološka istraživanja u ukupnom iznosu od 124.166 kuna.

Uz sve navedene projekte, Općina je osigurala sredstva i za sufinanciranje rada svih udruga i društava koja djeluju na njezinu području. Općina pomaže i poljoprivrednicima sufinanciranjem osjemenjivanja krava i junica, a također sufinancira sterilizaciju pasa i mačaka.

Također, sufinanciraju se brojni školski programi: predškolski odgoj, škola plivanja, nagrade za učenike koji sudjeluju na natjecanjima, darovi za djecu svih uzrasta povodom dana sv. Nikole, program međunarodne ekoškole, boravak djece u vrtićima, a u 2020. godini uspjeli su osigurati i sredstva za kupnju radnih bilježnica za sve učenike od prvog do osmog razreda.

Općina osigurava i sredstva za jednokratnu novčanu pomoć za novorođenu djecu. U suradnji s Društvom Crvenoga križa Varaždinske županije kroz projekt „Zaželi II.“ Osigurana su radna mjesta za tri gerontodomaćice, a time i osigurala pomoć starijim i bolesnim mještanima.

2021. godina

Temeljem Javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja, kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice za 2021. godinu Općina je prijavila projekt travnatog igrališta za mali nogomet s potpornim zidom sa zapadne strane Doma, za što su već osigurana sredstva Ministarstva u iznosu od 300.000 kuna.

U 2021. godini planira se rekonstrukcija mrtvačnice na mjesnom groblju u Visokom, potpisan je ugovor o financiranju s iznosom potpore od 397.500 kuna, a isti je financiran putem LAG-a Prizag.

Tijekom ove godine planira se izgraditi WiFi infrastruktura u vezi inicijative WiFi4EU u vrijednosti od 111.799 kuna. Sredstva su osigurana putem vaučera iz EU fondova.

Izdana je i lokacijska dozvola za građenje građevine infrastrukturne namjene vodospremnik Visoko, te se načelnik Mateković nada će tijekom tekuće godine biti pokrenuti radovi izgradnje regionalnog vodovoda od strane Varkoma.

Unazad nekoliko godina Hrvatske vode izvode radove na uređenju vodotoka na području Općine Visoko, ove su godine izvedeni radovi na uređenju vodotoka na području naselja Kračevec u dužini od 1000 metara.

U tijeku je izvođenje radova na rekonstrukciji županijske ceste Breznica – Sudovec u vrijednosti od oko 10 milijuna kuna, financiranih od Hrvatskih cesta i ŽUC-a Varaždinske županije.

Nakon što je 2019. sanirano klizište između Kračevca i Visokog, novcem Hrvatskih voda, ŽUC-a i Općine, ove godine očekuje se sanacija klizišta u Čanjevu, a financirat će ga iste institucije.

Također, ove su godine putem Ministrastva poljoprivrede, novcem Uprave za stručnu podršku – Uprava za šume, uređene šumske prometnice Visoko – Paka i Visoko – Borenec ukupne duljine 6000 metara.

Također, na natječaj Ministrastva graditeljstva za nasipavanje kamenim materijalom prijavljeno je pet dionica nerazvrstanih cesta.

Ulaganje u kulturu

Također, od Ministarstva kulture u 2020. godini osigurana su financijska sredstva za sljedeće projekte Općine Visoko:

– Program zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara za konzervatorsko-restauratorske radove na instrumentalnom ustroju orgulja u crkvi Presvetog Trojstva u Visokom u iznosu od 200.000 kuna. Projekt je završio nakon pet godina
– Program zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara za konzervatorsko-restauratorske radove na oltaru Marijinog uznesenja u crkvi sv. Marije Magdalene u Viničnom u iznosu od 30.000 kuna, a iznos od 5000 kuna osigurala je Općina Visoko
– Program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara za izradu arhitektonske snimke postojećeg stanja crkve sv. Marije Magdalene u Viničnom u iznosu od 35.000 kuna, a iznos od 7000 kuna osigurala je Općina Visoko.

Valja napomenuti da su i za 2021. na natječaje Ministarstva kulture prijavljena četiri projekta vrijednosti veće od 4 milijuna kuna i to za radove u crkvama i daljnju zaštitu i prezentaciju utvrde Čanjevo. Očekuje se pozitivan odgovor.

Uskoro urbani trg

Vijećnicima Općine Visoko na posljednjoj sjednici Vijeća u ovome mandatu prezentirano je idejno rješenje budućega središnjeg trga u Visokom.

Bila je to jedna od dviju točaka dnevnog reda sjednice održane u nedjelju, 11. travnja, a osim vijećnika, sjednici su nazočili predsjednici mjesnih odbora i udruga s područja Općine.

Vijećnici su prihvatili Odluku o pokretanju izrade trećih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Visoko, čime će se mještanima omogućiti prenamjena zemljišta u građevinska područja, vikend i poduzetničke zone.

Idejno rješenje uređenja budućega središnjeg trga u Visokom vijećnicima je predstavila projektantica Maja Kireta, čiju su prezentaciju svi pratili s velikim zanimanjem.

– Ono što nam predstoji je uređenje trga u Visokom. Radujemo se tom projektu zahvaljujući kojem će i naš ruralni prostor dobiti urbani trg koji će, vjerujem, biti novo mjesto za druženje i okupljanje mještana – rekao je općinski načelnik Dragutin Mateković.

Prema idejnom rješenju, trg s betonskim opločnicima bit će mjesto za održavanje manifestacija i nastupa na otvorenom, imat će natkrivenu pozornicu, fontanu i klupice za odmor, uz posebno prilagođeno osvjetljenje, a načelnik Mateković objašnjava da je trg zamišljen kao spoj tradicijskih i urbanih elemenata.

– Doista se nadam da ćemo uspjeti u našoj ideji da središte događanja u Općini Visoko postane jedan tako lijepo uređen trg, a podršku u realizaciji ove ideje pružit će nam i naš saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je zadovoljan idejnim rješenjem – rekao je Mateković te dodao da je saborski zastupnik Stričak obećao i pomoć u apliciranju projekta na natječaje za sredstva Europske unije.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!