Povežite se s nama

Kultura

Posebno priznanje kreatorima „Varaždinskog muzealca“: tiskaju štivo rado čitano diljem Hrvatske!

Objavljeno:

- dana

Gradski muzej Varaždin iz godine u godinu dokazuje da ima „recept“ kako se ovakva ustanova treba predstavljati domaćoj kulturnoj javnosti, ali i onoj izvan granica Hrvatske.

Stoga nikoga ne treba čuditi da je ocjenjivački sud Hrvatskoga muzejskog društva (HMD), u okviru dodjele godišnjih nagrada i priznanja za ostvarenja u muzejskoj djelatnosti u 2017. godini, dodijelio Gradskomu muzeju Varaždin Posebno priznanje za marketinško-propagandni program za glasilo „Varaždinski muzealac“.

Svečanost dodjele održana je, u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva te uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba, u zagrebačkome Muzeju Mimara, u utorak, 30. listopada.

U ime Gradskog muzeja Varaždin Priznanje je primio ravnatelj mr. Ivan Mesek, koji je na prošlotjednoj konferenciji za medije u palači Herzer izjavio da se pokazalo kako je i u „eri elektroničkih medija objavljivanje tiskanoga glasila odlična ideja“. Potom je uputio zahvalu svim zaposlenicima Muzeja koji su dosad pripremali tekstove za „Varaždinski muzealac“.

Osebujno glasilo

Na njega se nadovezala muzejska savjetnica Spomenka Težak, koja spomenuto glasilo suuređuje od odlaska s mjesta ravnatelja Mirana Bojanića Morandinija, naglasivši dobar odaziv svih kolega iz Muzeja koji kreiraju sadržaj spomenute publikacije.

– Koliko god poneki članci izgledaju kratko, stručno su pripremljeni, što iziskuje puno truda i vremena. No, cilj je postignut i uspjeli smo „Varaždinskim muzealcem“, koji tiskamo u 1000 primjeraka, građane dodatno animirati za posjet ciklusu izložbi i predavanja „Srijeda u Muzeju“ – rekla je Težak.

Više o razlozima koji su ponukali HMD da dodijeli Priznanje GMV-u govorila je voditeljica odnosa s javnošću Anita Peričić.

– „Varaždinski muzealac“ od siječnja 2017. godine čitateljima donosi brojne informacije putem kratkih tekstova i obilja fotografija. U svom obrazloženju Priznanja, HMD navodi njegove više-manje stalne rubrike – Predmet mjeseca, Muzejske priče, Srijeda u Muzeju, Obljetnice, Vijesti i druge. Tu su i mjesečni rasporedi muzejskih događanja, predstavljanje građe iz fundusa, realizirani otkupi, donacije, priče o varaždinskim muzealcima, priče iz prošlosti i sadašnjosti Muzeja te ostale aktualnosti u njegovu radu – naglasila je Peričić, dodavši da je „Varaždinski muzealac“ registriran kao glasilo pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Godišnje se objavljuje u devet brojeva i na više od 600 adresa mjesečno se distribuira poštanskom dostavom, kao i na nekoliko stotina adresa elektroničkom poštom. U tiskanom obliku dostupan je na prijamnim prostorima za posjetitelje Gradskog muzeja Varaždin u palačama Sermage i Herzer i u Starom gradu. Znatiželjnici ga mogu pronaći i u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“, dok se u digitalnom obliku može naći na službenim mrežnim stranicama GMV-a www.gmv.hr.

Podsjećamo, idejni začetnici i prvi urednici glasila „Varaždinski muzealac“ bili su tadašnji ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini i voditeljica odnosa s javnošću u GMV-u Anita Peričić, koji su zajedno uredili prvih 12 brojeva. Od trinaestog broja (dosad ih je objavljeno 18) umjesto Bojanića Morandinija uz Anitu Peričić suurednica je muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, a suradnica Petra Marincel, dokumentaristica u GMV-u.

U svakom broju u pripremi tekstova sudjeluju i ostali djelatnici u Gradskome muzeju Varaždin. Autorica grafičkog oblikovanja do šesnaestoga objavljenoga „Varaždinskog muzealca“ bila je Tanja Bunjevac, dok je od sedamnaestog broja to Oliver Knolmajer. Dodajmo da su svi spomenuti radili, ili još uvijek rade (nadajmo se što duže!) odličan posao.

Pa tako ocjenjivački sud Hrvatskoga muzejskog društva naglašava: „dok na dnevnoj bazi raspravljamo o Uredbi o zaštiti osobnih podataka (GDPR) i o promjenama koje ona donosi u marketinškim i komunikacijskim odnosima između muzeja i publike, dok nas informatičari, PR-ovci, digitalni stručnjaci, marketingaši i ostali IT-znalci iznova oduševljavaju novim rješenjima od kojih nam zastaje dah (ali su gotovo u pravilu kratkog sjećanja; otprilike koliko traje slika ili zvuk na ekranu), Gradski muzej Varaždin odlučio je vratiti se tradicionalnijem, ali istodobno i bezvremenskom, tiskanom kanalu komunikacije.“

Tim više što Gradski muzej Varaždin brine o svim dobnim skupinama svoje publike, pa time i o čitateljima „Varaždinskog muzealca“, među kojima mnogi, a osobito oni stariji, više vole, umjesto gledanja u ekran, listati sadržaj na papiru.

Čitaj i listaj

– Uostalom, bez obzira na sve suvremene tehnološke blagodati, čvrsto vjerujemo da tiskani oblik, zbog svojih iznimnih prednosti, nikada neće posustati ili „izumrijeti“, ma kakva bila digitalna budućnost, što je ujedno poticaj i mlađim generacijama da usvajaju i njeguju i takve tradicionalne oblike primanja informacija. Prema dostupnim nam povratnim informacijama, primjerci „Muzealca“ već su postali i dio mnogih „kućnih biblioteka“ u domovima (varaždinskih) obitelji, a rado su čitano štivo i među muzealcima širom Hrvatske – zaključuju u HMD-u.

HMD je dosad GMV-u dodijelio priznanja u tri različite kategorije i zasigurno će biti prilike da nas vrijedni varaždinski muzealci opet obraduju.

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje