Povežite se s nama

U fokusu

Posvađali se oko “pravog ravnatelja” pa raspisali nov natječaj?

Objavljeno:

- dana

BIRANJE RAVNATELJA VRTIĆA NE IDE KAKO JE ZAMIŠLJENO

Na slučaju izbora intendanta varaždinskog HNK-a gradonačelnik Goran Habuš javno je priznao da smatra da treba imati utjecaja na izborima za pojedina radna mjesta po javnim natječajima. Nakon što su se kandidati javili za ravnatelja Dječjeg vrtića i trebao je biti odabran najbolji kandidat, donijeta je odluka o ponovno raspisivanju natječaja. Sve informacije kojima raspolažemo su neslužbene. Od nadleženih nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor.

Slučaj izbora intendanta varaždinskog kazališta jasno pokazuje kako gradska vlast provodi javne natječaje. Kad im ne uspije izbor njihova kandidata, onda čine sve
da ponište natječaj.
Vlast se izrazito brine za “svoje”. – Na Odboru za izbor i imenovanje predložena je nova članica Upravnog vijeća JUGS-a, članica SDP-a. Kriterij za njezin odabir, prema riječima predsjednika Gradskog vijeća Josipa Heheta (SDP), bio je: “Bila je županijska vijećnica, istekao joj je mandat ,pa je sad treba zbrinuti” – rekla je Laura Musliu (HDZ) tijekom aktualnog sata Gradskog vijeća u četvrtak. Radi se o Ivi Kapitan.

Posvađali se

Da li se zbrinjavanja određenih kandidata kao u scenariju “Iva Kapitan” ili lobiranja kao u slučaju “HNK” događa u Dječjem vrtiću Varaždin (DVV)? Vrlo vjerojatno.

Prošlog ponedjeljka na sjednici Upravnog vijeća (UV) trebalo je razmotriti kojeg kandidata za ravnatelja će se predložiti Gradskom vijeću, ali to se nije dogodilo.
Neslužbeno smo doznali da su se vladajuće stranke posvađale oko imenovanja novog ravnatelja pa će raspisati nov natječaj. Da je raspisivanje novog natječaja točna informacija potvrđuje i činjenica da je upravo to bila druga točka dnevnog reda sjednice UV-a Vrtića održanog samo tri dana nakon prve tj. u četvrtak 12. ožujka.

Vrtić se financira s 10,6 milijuna kuna iz proračuna, Upravno vijeće je javno tijelo, a svi njegovi članovi dobivaju naknadu za rad iz proračuna

Službeno nismo uspjeli dobiti nikakve informacije do danas.  Dojam da se nešto skriva dobili smo prema načinu na koji su nam svi izbjegli odgovoriti na bilo koje postavljeno pitanje u vezi natječaja. U utorak, nakon sjednice UV-a, zvali smo u Vrtić kako bismo dobili kontakt predsjednika UV-a Damira Popovića (HNS).
Djelatnica koja se javila na telefon nekoga je pitala može li dati njegov kontakt, ali taj netko je rekao da ne može i usmjerio nas da se obratimo u Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždin.

Iako se radi o ustanovi koja se financira s 10,6 milijuna kuna iz proračuna Grada Varaždina, iako je UV javno tijelo, a njegovi članovi kao i njegov predsjednik Popović dobivaju naknadu za rad iz proračuna, netko u Vrtiću, kada je čuo da zove novinar, iz nekog razloga smatrao je da u Vrtiću ne bi smjeli odavati kontakte osoba na tako važnim funkcijama kao što je predsjednik Upravnog vijeća.

Idemo dalje, pa ukrug

Pitanja o broju kandidata koji su se javili, o tome koliko je molbi razmotreno i tko je predložen za ravnatelja poslali smo u Grad s molbom da ih proslijede na tu “top
secret” e-mail adresu haenesovca Popovića (napomenuli smo i da su u Vrtiću odbili dati njegov kontakt).

Onda su iz Grada uputili na službenicu za informiranje u Vrtić. U srijedu su tamo već “promijenili ploču”, pa nam je iznimno ljubazno službenica, uz prethodnu dozvolu gospodina Popovića, dala njegovu PRIVATNU e-mail adresu. No, on je odbio odgovoriti na pitanja o natječaju za ravnatelja Vrtića u roku koji smo mu naveli u upitu i pozvao se na Pravilnik o informiranju gdje je rok za odgovor 15 dana.

Na brifingu za novinare u srijedu gradonačelnika Gorana Habuša smo pitali je li točno da je natječaj za ravnatelja poništen. On je samo slegnuo ramenima, a njegova pročelnica Branka Matavulj je ustvrdila: “Do nas još nije došla nikakva informacija o provedenom natječaju”.

Sada, kada će se raspisati nov natječaj, imaju više vremena za lobiranje.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija zaštite okoliša: otpad iz Poljane mora se ukloniti u roku 7 dana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su u srijedu obavili očevid, službenici Inspekcije zaštite okoliša naložili su da se sav odloženi miješani komunalni otpad (MKO) mora u roku od 7 dana ukloniti s prostora pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Podsjećamo, Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem dogovorio je rok da se uskladišteni MKO sanira i riješi u roku od 2 tjedna.

>>Bosilju pozlilo u Poljani, dočekalo ga 500 tona otpada više od očekivanog!

Međutim, uvidjevši da će se MKO i dalje voziti i skladištiti na pretovarnoj stanici u Puškadija je gradsku komunalnu tvrtku Čistoća d.o.o prijavio nadležnoj Inspekciji za zaštitu okoliša. Inaspekcija je izašla na teren i utvrdila da se MKO na pretovarnoj stanici ne smije skladištiti, a rok za sanaciju terena ističe idućeg tjedna.

– Temeljem članka 23.st. 5 više jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije ( općine :Beretinec,Cestica,Gornji Kneginec, Petrijanec,Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sv.Ilija,Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, te gradovi Varaždin i Varaždinske Toplice) sporazumno su osigurale zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom s Općinom Velika Trnovitica na neodređeno vrijeme. Temeljem toga sporazuma Čistoća d.o.o. i Komunalac d.o.o. Garešnica sklopili su Ugovor o odlaganju MKO postupkom D1 na odlagalište Johovača, u količini od 5000 tona godišnje. Imajući saznanja da ti kapaciteti neće biti dostatni do kraja 2021. godine i da dinamikom nisu definirane lokacije za odlaganje MKO za 22 JLS s područja Varaždinske županije, TD Čistoća d.o.o upućuje 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) upit o mogućnosti sklapanje ugovora s TD Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. za odlaganje MKO postupkom D1 na odlaglište  Piškornica, bez provedbe postupka javne nabave kako bi se osigurali kapaciteti. Iz odgovora MINGOR-a od 12. veljače 2021. kao i iz ranije zaprimljenih odgovora po tom upitu, razvidno je da sklapanje ugovora a bez postupka javne nabave nije moguće. Odgovor se nalazi u privitku zapisnika – piše u zapisniku Inspekcije.

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je najavio kako će „sankcionirati odgovorne u Čistoće za nesklapanjem Ugovora s Piškornicom i za nastali problem sa zbinjavanjem MKO“. Koga će to Bosilj sankcionirati, potpuno je nejasno.

Kazneno djelo?

Naime, Uprava TD Čistoća d.o.o.sazvala je i održala 17. veljače 2021, godine izvanrednu Skupštinu Društva vezano uz navedenu problematiku.

– U ovaj zapisnik prilažemo Zapisnik sa izvanredne Skupštine Društva i Izvješće Uprave o problematici. Temeljem odluke Skupštine TD Čistoća d.o.o. upućen je 8. ožujka 2021. godine upit Skupštini Društva Piškornica d.o.o. vezano uz dogovor o prihvatu miješanog komunalnog otpada na odlagalište Piškornica. Odgovor Piškornice d.o.o. nalazi se u privitku Zapisnika, iz kojeg je vidljivo da ne postoji mogućnost prihvata otpada s njihove strane. Obzirom na negativan odgovor o prihvatu otpada na odlagalište Piškornica, svih 15 JL-ova iz Varaždinske županije uputilo je 14. travnja 2021. godine zahtjev MINGOR-u  za sastanak vezano na tu problematiku. Kako usprkos WEB sastanku i mail korespodenciji nije postignut napredak u rješavanju problema odlaganja MKO s područja 15 JLS-ova iz Varaždinske županije, ponovno je poslan zahtjev za izdavanje naloga od strane MINGOR-a koji definira mjesto za odlaganje miješanog komunalnog otpada s područja Varaždinske županije sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, čl. 26. stavak 10 i članak 32, stavak 1. točka 5… Inspektorica u ovaj Zapisnik određuje rok od 7 dana uklanjanje navedene nepravilnosti i usklađenje s Dozvolom za gospodarenje otpadom. Stranka je o poduzetim mjerama dužna inspektoricu pisano obavijestiti u roku od 7 dana po potpisivanju ovoga zapisnika. Ako osoba nad kojom je proveden nadzor ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u zadanom roku inspektor rješenjem naređuje otklanjanje nedostatka i poduzima druge radnje za koje je ovlašten u slučaju utvrđivanja prekršaja ili kaznenog dijela. U Zapisnik je direktor Čistoće, Davor Skorza dodao da će TD Čistoća u navedenom roku pokušati otkloniti otpad sukladno zakonskim propisima ali problem će i dalje ostati ukoliko se ne postupi određenom članku 32.stavka 1 podstavka 5 odnosno članka 26 stavka 10 Zakona o održivom gospodarenju otpada – ističe se u Zapisniku kojeg je uz Davora Skrozu potpisala i viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček.

Prema svemu napisanom, napominje Franjo Puškadija, nitko nema apsolutno pravo govoriti o tome da nije znao, ali isto tako da nitko nije htio pomoći u rješavanju problema.

– I sad su se našli „najkompetentniji“ platforma Budimo grad i udruga Varaždinsko smeće iz čijih redova pojedinci pozivaju javno na linč dosadašnju vlast, MO Poljana Biškupečka i direktora Skrozu. Zanimljivo je da je upravo novozaposlena u Gradu Varaždinu PR stručnjakinja Vesna Haluga predsjednica Skupštine Piškornica -sanacijsko odlagalište d.o.o koje nije htjelo izmijeniti ugovor u kojem se od strane TD Čistoća tražilo povećanje kapaciteta i oglušilo se na mailove i pozive iz TD Čistoća! Zanimljivo je i da je Vjeran Strahonj,a kao član NO TD Čistoća sve to dobro znao, pa prešutio, odnosno samo svoje subjektivno mišljenje je iznio. Zanimljivo je i da Haluga u PR-ovskom priopćenju gradonačelnika Bosilja, u svezi rješavanja problema veliča upravo ulogu udruge Varaždin bez smeća a ne dobronamjernost Bosilja da održi, konačno nakon 8 dana sastanak sa MO Poljana. Naš odbor i dalje poziva sve uključene strane na zajednički konsenzus oko rješavanja nakupljenog MKO i da u ovoj temi nema politički obojenih strana – naglašava Puškadija.

Gradonačelniku bitniji produženi vikend pa otišao na more…

I dodaje:

– Morali smo javnost i mještane obavijestiti o nekim igrama koje je očito ipak netko drugi inscenirao a ne bivši gradonačelnik Ivan Čehok. Sve je vidljivo iz Zapisnika više inspektorice koji smo dobili na uvid. Još jednom napominjem da nije MO dopustio skladištenje MKO i nikad ni neće. Za vrijeme gradonačelnika Čehoka MKO se nije skladištio u pretovarnoj stanici već se isti dan odvozio. Spletom okolnosti, davnih godina je MO Poljana Biškupečka bila u prostornom planu Grada i Županije oderđena kao deponija. Od predviđene deponije uspjeli smo ju ipak prenamijeniti samo u pretovarnu stanicu i mi kao MO nismo to dopustili 1997. godine, a nećemo ni sad. Doista Vas molim da ne nasjedate raznim fake/lažnim Facebook profilima u dezinformiranju. Nažalost, dok birokracija i novi prozvani spasitelji uživaju u produženom vikendu, mi u Poljani Biškupečkoj smo osuđeni na smrad – zaključuje predsjednik MO Poljana Biškupečka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!