Povežite se s nama

Život i društvo

Povećava se broj praznika za sve učenike u Varaždinskoj županije

Objavljeno:

- dana

U osnovnim i srednjim školama u Varaždinskoj županiji će u novoj školskoj godini 2019./2020. nastava početi 9. rujna 2019. godine te završiti 17. lipnja 2020., odnosno 22. svibnja 2020. za učenike završnih razreda srednje škole.

U svim školama će jesenski, zimski i proljetni odmor za učenike biti realiziran po istom modelu.

Odluku o tome su danas, 7. lipnja, na sastanku u Županijskoj palači donijeli osnivači škola, a to su Varaždinska županija, Grad Varaždin i privatni osnivači.

Na sastanku su bili zamjenik župana Tomislav Paljak, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Županije dr. Miroslav Huđek, v.d. pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Grada Draženka Dević te predstavnici četiri privatne škole, Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin, Privatne varaždinske gimnazije s pravom javnosti, Srednje škole u Maruševcu i Katoličke osnovne škole Svete Uršule.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je osnivačima škola dostavilo četiri modela realizacije odmora, u kojima je broj radnih dana jednak, no s različitim terminima odmora za učenike. Novost je što je Ministarstvo u novoj školskoj godini uvelo i jesenski odmor za učenike u svim školama.

Varaždinska županija kao osnivač 33 osnovne i 13 srednjih škola te Grad Varaždin kao osnivač sedam osnovnih škola su, sukladno uputi Ministarstva, pribavili mišljenja svih školskih ustanova.

– Budući da se većina škola izjasnila za „model 4“, danas smo donijeli jedinstvenu odluku da će svi primjenjivati upravo ovaj model realizacije odmora. Na sastanku su se i predstavnici privatnih osnivača izjasnili da će primjenjivati isti model. Jako smo zadovoljni što smo odmah postigli jedinstveni stav, što je važno s obzirom da će to, primjerice, olakšati organizaciju prijevoza učenika, a i organizaciju same nastave s obzirom da pojedini učitelji rade u više škola – rekao je zamjenik župana Paljak.

Time će u svim školama u Varaždinskoj županiji u novoj školskoj godini 2019./2020. jesenski odmor za učenike početi 30. listopada i trajati do 31. listopada, a nastava će početi 4. studenoga. Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 23. prosinca 2019. godine i traje do 3. siječnja 2020. godine, dok nastava počinje 7. siječnja 2020.

Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 24. veljače i završava 28. veljače 2020., a  nastava počinje 2. ožujka. Proljetni odmor za učenike počinje 9. travnja i završava 10. travnja, dok nastava počinje 14. travnja 2020.

Život i društvo

“Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, jer su nam bolesnici na prvom mjestu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na pandemiju i tešku situaciju s koronavirusom u Općoj bolnici Varaždin, kao i obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, podršku djelatnicima bolnice došao je pružiti Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva čestitao je kolegicama i kolegama iz OB Varaždin njihov dan.

– Došao sam iskazati potporu kolegicama i kolegama u varaždinskoj Bolnici koji stvarno požrtvovno rade svoj posao na dobrobit naših građana. Ova pandemija pokazala je koliko su bitne medicinske sestre, a kolegice i kolege u Varaždinu i u Novom Marofu i Klenovniku stvarno su preuzeli veliki teret i podnijeli veliku žrtvu u ovoj borbi s pandemijom COVID-a – rekao je Gazić i podsjetio kako Varaždinska županija, koja je donedavno imala najveće brojke, još uvijek ima velik broj zaraženih i hospitaliziranih, te da takvu situaciju kolegice i kolege s velikom profesionalnošću nose na svojim leđima.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava na dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale 12. svibnja.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u OB Varaždin, Anica Sekovanić istaknula je kako će sestre u varaždinskoj Bolnici skromno obilježiti taj dan zbog aktualne situacije s koronavirusom kada su druženja ograničena.

SONY DSC

– Čitavo vrijeme borbe protiv COVID-a na ispomoć su nam dolazile i sestre iz drugih ustanova, iz Varaždinskih Toplica, Zagreba, Knina, Virovitice, Koprivnice, Siska, bolnice Magdalena kojima smo zahvalni na pomoći. Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, imamo veliki broj i prekovremenih sati i neiskorištenih godišnjih odmora, jer su nam bolesnici na prvom mjestu. Varaždinske medicinske sestre su uz bolesnika 24 sata na dan, a najveća im je nagrada njihov osmijeh i ozdravljenje – rekla je Sekovanić.

Upozorila je kako nedostaje zdravstvenog kadra te zahvalila nezdravstvenom kadru koji je također dao velik doprinos u borbi protiv COVID-a.

Glavni tehničar službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, Ivan Tuk, složio se da će i ove godine obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva proći u znaku COVID infekcije.

U Službi za Plućne bolesti i TBC Klenovnik zbrinjavaju se pacijenti oboljeli od Covida-19 kao i ostali bolesnici oboljeli od kroničnih bolesti o kojima skrbi stotinjak medicinskih sestara i tehničara.

U Općoj bolnici Varaždin rade i druge djelatnosti, od palijativnog dijela bolnice, produženog liječenja, polikliničkog dijela, hemodijalize, unatoč koronavirusu, a najveći teret ove krize, nose medicinskih sestara i to rade vrlo uspješno.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ne zaboravite kišobran: očekuje nas nekoliko kišnih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj danas, 12. svibnja, biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u drugom dijelu dana.

Prema pisanju DHMZ-a, najviša temperatura zraka kretat će se između 18 i 20 °C.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavit će se i u danima koji su ispred nas.

Povremeno će biti kiše, lokalno moguće i pljuskova praćenih grmljavinom, no veseli podatak da neće biti hladno, dnevna temperatura će biti iznad 15 °C. Prema prvim prognozama, kiša će padati i u dane vikenda.

Sunčanije vrijeme bez kiše očekuje se tek u idućem tjednu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!