Povežite se s nama

U fokusu

Predrag Raos hospitaliziran: Sve mi to “namješta” poznanik iz Varaždina, koji nad mnom hoće “preuzeti brigu”

FOTO: Facebook

Objavljeno:

- dana

Kada je u utorak na Facebooku osvanula objava pjesnikinje i spisateljice Dorte Jagić da su socijalna skrb, policija i vatrogasci izveli Predraga Raosa iz njegove kuće na Hvaru, dignula se poveća prašina o tome što bi moglo stajati iza svega, piše Slobodna Dalmacija.

Ovaj naš poznati pisac i prevoditelj posljednjih se dvije godine potpuno povukao u osamu na ovom hrvatskom otoku, nije niti izlazio iz kuće, pisalo je na postu, sve potrebno nosila mu je prijateljica. 

z Društva hrvatskih književnih prevodilaca, čiji je bio član, poručili su da ni s njima nije u kontaktu. Zadnji su se put čuli prije otprilike dvije godine pa ne znaju što se dogodilo.

Jučer je stiglo objašnjenje – Predrag Raos odvezen je na odjel intenzivne njege u splitsku bolnicu na Firulama u vrlo lošem fizičkom stanju. Nepokretan, anemičan i oslabljen stigao je u bolnicu. Hospitalizirali su ga prisilno, jer zbog loših iskustava njegovih prijatelja u medicinu i liječnike nije imao puno povjerenja i radije se liječio sam. Splitski liječnici smatraju kako je to ipak bilo za njegovo dobro jer mu je stanje bilo vrlo kritično, a uvjeti u kojima je živio nezadovoljavajući.

Raos pak ima drugačije objašnjenje.

– Sve mi to “namješta” poznanik iz Varaždina, koji nad mnom hoće “preuzeti brigu” iako u životu funkcioniram normalno i imam pomoć dviju žena koje brinu o meni. Strah me je da mi se možda ne sprema oduzimanje poslovne sposobnosti, što bi onda imalo konkretne posljedice za mene i moju imovinu – objašnjava.

Više pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnicima DM-a božićnica od 11.000 kuna, a lijepu svotu dobit će i radnici jedne tvrtke za prodaju keramike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama, piše Šibenski.

Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosa, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je Vlada povećale limite na neoporezivi dio ovih naknada.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna!

Pozamašnom božićnicom oduševila je i domaća tvrtka Fero-Term, koja se u proteklih 30 godina od male zagrebačke obiteljske tvrtke prometnula u tržišnog lidera u prodaji keramike, kupaonske i sanitarne opreme koja zapošljava 650 ljudi. Vlasnici tvrtke, obitelj Gudeljević, nagradit će sve svoje zaposlenike božićnicom od 5.000 kuna!

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna. Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će “svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama”.

Više pročitajte na Šibenskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje