Povežite se s nama

Život i društvo

Preminuo Vilim Šagi, trener, osnivač i počasni predsjednik STK-a „MGK Drava“ Žabnik

Objavljeno:

- dana

– Danas, 7. ožujka, nakon duge i teške bolesti preminuo je trener, osnivač, dugogodišnji i počasni predsjednik našeg stolnoteniskog kluba Vilim Šagi – objavili su iz STK-a „MGK Drava“ Žabnik na Facebook profilu Kluba.

Vilim Šagi bio je veliki stolnoteniski entuzijast.

Još 1955. dao je izgraditi prvi stolnoteniski stol od dasaka električnog mlina koji se rastavljao za pod u vatrogasnom domu u Žabniku.

Uključio se s ekipom u županijsku ligu još u vrijeme studentskih dana. Završio je školu na Badiji za trenera stolnog tenisa. Izborio se sa STK-om „Drava“ Žabnik za ulazak u II. Hrvatsku ligu – muški.

Bio je glavni nositelj izgradnje stolnoteniske dvorane u Žabniku. Kao dipl. ing. građevinarstva pribavio je svu potrebnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu. Dobio je pomoć od mnogih poslovnih partnera. Uspio je uz samodoprinos (sela Žabnik) sagraditi dvoranu u koju su utrošena 8733 dobrovoljna sata članova kluba, od kojih je Vilim Šagi imao 1123 sata.

Nakon useljenja u novu dvoranu počelo se raditi s najmlađim kategorijama i postizati lijepe rezultate. Stolnotenisku dvoranu krase pehari (više od 200) s raznih ekipnih natjecanja diljem Republike Hrvatske, koji su osvojeni pod vodstvom Vilima Šagija.

Godine 1999. Klub je sudjelovao na dječjoj olimpijadi u Njemačkoj, u Dusseldorfu, gdje je osvojeno čak pet odličja.

Igralo se u II. Hrvatskoj ligi, I. Hrvatskoj ligi i tri godine u Superligi.

Prema ukupnom bodovanju u svim kategorijama, STK „MGK Drava“ Žabnik je bila na prvom mjestu u Hrvatskoj 2002. Mlađe kadetkinje su bile pet puta zaredom prvakinje Hrvatske. Najmlađi kadeti 2018. godine postali su prvaci Hrvatske.

Dužnost predsjednika kluba STK „MGK-Drava“ Žabnik obnašao je od 1992. do 2021.

Prošle godine proglašen je od članova kluba počasnim predsjednikom, a od Općine Trnovec Bartolovečki dobio je Nagradu za životno djelo.

– Hvala mu na svemu! – poručuju iz Kluba.

Sprovod će biti u četvrtak, 9. ožujka, s početkom u 14 sati na groblju u Bartolovcu.

Život i društvo

Srednja škola Novi Marof: Besplatni udžbenici i prijenosno računalo, europski projekti, mobilnosti…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dragi budući srednjoškolci!

Obrazovni programi u Srednjoj školi Novi Marof su Opća gimnazija, Ekonomist i Tehničar za računalstvo.

U Srednjoj školi Novi Marof nastava se odvija samo u jutarnjoj smjeni u suvremeno opremljenim učionicama i s primjenom novih tehnologija. Svaki učenik prilikom upisa dobiva besplatne udžbenike i besplatno prijenosno računalo za olakšanu komunikaciju i mogućnost rada iz vlastitog doma. Time vam svima pružamo jednaku šansu i potrebne uvjete za učenje.

Isto tako učenici imaju mogućnost organizirane prehrane i prijevoza, a organiziramo i besplatne pripreme za državnu maturu. Posvećujemo se svakom učeniku, nudimo mogućnost uključivanja u razne izvannastavne aktivnosti te u zanimljive fakultativne predmete. Također, u sklopu naše Škole djeluje i Centar izvrsnosti za komunikaciju koji je dobio certifikat “Europske točke darovitosti”.

Učenici uspješni na natjecanjima

Srednja škola Novi Marof nije samo obrazovna institucija, nego i zajednica ljudi koji u njoj provode veliki dio svog vremena i koja čini važan dio njihovog života. Brojni učenici postižu izuzetne rezultate na raznim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, državnoj maturi te ostvaruju visoki postotak upisa na prvi izbor željenog fakulteta.

Škola mogućnosti, izbor budućnosti!

Srednja škola Novi Marof aktivnim angažmanom na različitim projektima, ulaganjem u opremljenost i osuvremenjivanjem nastavnih metoda priprema učenike za daljnji životni put, bilo da je riječ o upisu na fakultet ili ulasku u svijet rada.

Više o svemu možete pročitati na našoj internetskoj i Facebook stranici.

Želimo vam puno uspjeha oko odabira, upisa i tijekom srednjoškolskog obrazovanja!

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje