Povežite se s nama

Novosti

Pri razvodu više niste sami

Objavljeno:

- dana

Obiteljski centar Varaždinske županije počinje provoditi nove programe za partnere koji se ra

I dok će centri za socijalnu skrb i dalje posredovati pri razvodu, Obiteljski centar će provoditi savjetodavni i terapijski rad s ciljem da djeca i roditelji to teško razdoblje prođu sa što manje posljedica.

Zašto djeca misle da je razvod katastrofa? Kako i nakon razvoda biti dobar roditelj? Odgovore na ta pitanja u Varaždinskoj županiji, a i u ostalim dijelovima Hrvatske, bračni partneri prije, a ni nakon razvoda dosad nisu mogli dobiti. 

No to više neće biti tako. Obiteljski centar Varaždinske županije, čiji je ravnatelj prije nešto više od mjesec dana postao Dubravko Šokčević, za 30-ak dana počinje s provođenjem triju programa namijenjenih partnerima koji se razvode, ali i djeci koja vrlo teško prebrode to zbunjujuće, teško i tužno razdoblje.

Jedinstveni 

Novi ravnatelj Dubravko Šokčević, diplomirani defektolog – socijalni pedagog

Time će se početi ostvarivati najavljene dopune Zakona o socijalnoj skrbi kojima će obiteljski centri blisko surađivati s centrima za socijalnu skrb. 
 
– Mnogima nije bilo jasno što obiteljski centri rade i koja je njihova uloga u društvu. Sada su pod nadležnošću Ministarstva socijalne politike i mladih, a upravo novim zakonom najavljene su neke nove javne ovlasti.  Jedna od njih je savjetodavno-terapijski, individualni, partnerski i grupni rad prilikom brakorazvodnih parnica. Centar za socijalnu skrb i dalje će posredovati prilikom razvoda, a stručni djelatnici Obiteljskog centra bavit će se savjetodavnim i terapijskim radom. Primjerice, roditelji koji se razvode, a imaju maloljetnu djecu, u centru za socijalnu skrb idu na tzv. posredovanje, između ostalog i s ciljem zaštite djece i mladeži. Budući da je poznato da svaki razvod boli, naš zadatak je da pomognemo i roditeljima i djeci da to razdoblje prođu sa što manje posljedica – rekao je Dubravko Šokčević, diplomirani defektolog – socijalni pedagog, koji se specijalizirao za savjetodavnu psihoterapiju.
 
Nove programe, među kojima su i oni trenutno jedinstveni u Hrvatskoj, predstavili su građanima tijekom Špancirfesta. 
 
Da je savjetodavni i terapijski rad itekako potreban kad su u pitanju brakorazvodne parnice, jasno je iz podatka Državnog zavoda za statistiku da je prošle godine u Varaždinskoj županiji bilo 199 razvoda, samo sedam manje nego godinu dana ranije.
Osobe koje sada prolaze kroz brakorazvodnu parnicu ili razmišljaju o razvodu, u Obiteljskom centru od listopada će moći pohađati trening pod nazivom “Reformuliranje ljubavi”.
 
– Riječ je o strukturiranom treningu koji se odvija kroz osam edukacijsko-savjetodavnih radionica, a daje odgovore na pitanja kako se oporaviti nakon gubitka partnera i uključiti u život, kako poboljšati ljubavni život i otkriti zablude koje ga upropaštavaju te kako kroz konkretne korake unijeti željene promjene – pojašnjava Šokčević.

Sukobi i djeca

Svaki razvod jako boli. U Varaždinskoj županiji prošle godine bilo je 199 razvoda braka 

Drugi iznimno važan program je onaj pod nazivom “Razvod – a što s djecom?” – Razvod braka je najčešće popraćen konfliktnim odnosima među partnerima. I dok se razvodom braka rješavaju neka pravna pitanja, dogodi se da roditelji zaborave biti roditelji. Često, roditelji svoje osjećaje prema bivšem partneru prenose i na odnos roditeljstva te donedavne svađe u partnerskom odnosu zamjenjuju svađama vezanim uz odgoj i skrb djeteta. U takvom odnosu najviše biva povrijeđeno dijete – upozoravaju u Obiteljskom centru u brošuri za građane.
 
Ravnatelj Šokčević ističe da je cilj tog programa pomoći partnerima koji su se već odlučili razvesti da razvod bude što bezbolniji za njihovu djecu. A djeca i mladi se mogu uključiti u program “Jačanje dječjeg samoupozdanja i samopoštovanja”, kao i u već postojeći program škole kontrole ljutnje “Srdit – ljut. No taj program je prilagođen i odraslima.
 
Svi programi su besplatni i dobrovoljni. – Važno je da ljudi znaju da kod nas mogu dobiti stručnu pomoć i da im nudimo programe koji uvelike mogu poboljšati kvalitetu njihovog života, ali i života njihove djece. Isto je tako važno napomenuti da cilj programa nije samo rješavanje psiholoških problema, nego učenje te osobni rast i razvoj – istaknuo je Šokčević. Zainteresirane građane poziva da im se jave i uključe u neki od ponuđenih programa.

Kako postaviti granice i sačuvati si živce?

Osim savjetodavno-terapijskog rada pri razvodima, Obiteljski centar Varaždinske županije započet će individualni i grupni rad s  maloljetnim počiniteljima prekršajnih i kaznenih djela, koji su u takozvanom predpripremnom postupku pri Državnom odvjetništvu. – Preuzet ćemo sve  maloljetne počinitelje kaznenih djela kojima je izrečena mjera upućivanja za savjetovalište za mlade. S njima će naši stručni djelatnici raditi individualno i grupno. U tu svrhu smo priremili nekoliko programa, primjerice asertivni trening “Kako iz agresivnosti u asertivnost” te trening emocionalne pismenosti  – pojašnjava ravnatelj Dubravko Šokčević.
 

Za roditelje je pripremljen trening  “Mala škola za velike roditelje”

Nerijetko je uzrok problematičnog ponašanja ljubavni problem pa će provoditi program “Što mladi misle o ljubavi”.  
No u Obiteljskom centru su svjesni koliko je važan rad s roditeljima pa su pripremili i trening za uspješnije roditeljstvo “Mala škola za velike roditelje” koji će se odvijati putem četiri do šest radionica. Kako djetetu postaviti granice, koje su laži korisne, a koje nisu, zašto su prve tri godine života najvažnije, samo su neke od važnih tema koje će se obrađivati.
 
 – Program Male škole prilagođen je roditeljima koji imaju djecu vrtićke dobi te djecu nižih razreda OŠ, a roditeljima tinejdžera ponuđen je i trening koji će im sačuvati živce. Upravo tako se i zove. “Kako tinejdžerima postaviti granice i pri tome si sačuvati živce”, novi je program našeg Centra. Ponuđen je svima koje ove tema zanima – ističe ravnatelj.
 
Ove jeseni počet će provoditi i trening emocionalne pismenosti, a na njemu će plaznici moći naučiti kako da emocije rade za njih, a ne protiv njih. 
 
– U ovom trenutku jako nam je važna podrška svih institucija s kojima surađujemo i s kojima ćemo blisko surađivati. Ugodno sam iznenađen dobrodošlicom, podrškom lokalnih medija, suradnjom s lokalnim centrom za socijalnu skrb te dosadašnjom suradnjom sa Županijom. To su dobri temelji za ostvarivanje zajedničkog cilja, a to je podizanje kvalitete života građana županije – ističe Šokčević.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje