Piše: Janja Kovač, kustosica Muzeja Međimurja Čakovec

Muzej kojim nastavljamo put po svjetskim muzejima je palača u gradu Palmi de Mallorci. Palma (obično se koristi samo ovako skraćen naziv grada) je glavni grad otoka Mallorca i Baleara.

Raj za željne zabave

Ovo se otočje smjestilo u Sredozemnome moru na istočnoj obali Španjolske. Uz Mallorcu, Baleari se sastoje od Menorce, Formentere i, možda najpoznatijeg otoka, Ibize. Otočje je u turističkim krugovima poznato kao odredište za mlade željne zabave i dobrog provoda. Rijetko se spominje kao odredište koje može nešto ponuditi turistima u potrazi za kulturnim sadržajem. S takvom slikom Mallorce, za posjet ovom otoku namijenila sam samo dva dana na svom putovanju. Na kraju su to ispala dva zaista sadržajima ispunjena dana.

Glavni grad Balearskog otočja Palma de Mallorca, osim noćnog života, znatiželjnim posjetiteljima nudi i kulturnu baštinu

Kulturni biseri

Palma radoznalim posjetiteljima nudi nekoliko kulturno-turističkih bisera: gotičku katedralu, ulice prošarane zgradama građenima u stilu katalonske secesije, čije je prepoznatljivo ime Antoni Gaudí, gradsku arhitekturu koja se oslanja na vodene površine savršeno ukomponirane u zelenilo… No, moju je pozornost ukrala kraljevska palača La Almudaina.

Radna soba koju koristi aktualni španjolski kralj tijekom ljetnih mjeseci kad boravi u palači kao jednoj od svojih ljetnih rezidencija

Utvrda koja nadgleda grad

La Almudaina se nalazi pored gradske katedrale, koja svojim mnogobrojnim gotičkim stupićima dominira vizurom Palme. Palača kao da ostaje u njezinoj sjeni. Potpuno neopravdano! Katedrala i palača zauzimaju najviše mjesto na ulazu u grad s morske strane. Nadvisuju luku i pružaju izvanredan pogled na morsku pučinu.

Pogled iz palače na pučinu

La Almudaina

Ovaj strateški položaj korišten je od prapovijesti. Zasad najstariji dokumentirani nalazi utvrde datiraju iz vremena rimske vladavine, koje se poklapa s prvim stoljećima poslije Krista. Pad Zapadnoga Rimskog Carstva i prodor Vandala na područje Španjolske u 5. stoljeću donosi razaranje palače. Ponovno su je kao obrambenu utvrdu počeli graditi islamski osvajači: sultani malih nezavisnih sultanata koji su došli iz sjeverne Afrike i zagospodarili cijelim Pirinejskim poluotokom, pa i Balearskim otočjem. Trajna uspomena na to razdoblje je ime same palače: „Almudaina“ je iskrivljeni oblik arapske riječi za utvrdu, a „la“ je određeni član.

Unutarnje dvorište zatvoreno je četirima krilima palače i kolonadama

Palača dobiva svoj sjaj

Krajem 13. stoljeća dolazi kraj i njihovoj vladavini te se uspostavlja Kraljevstvo Mallorca na čelu s kraljevima iz kuće Aragona (pokrajina u središnjoj Španjolskoj). Pod najznačajnijim vladarima ovoga kratkotrajnoga kraljevstva (Ivan II., Sancho i Ivan III.) La Almudaina postaje njihova kraljevska rezidencija. Sukladno tomu, ulažu se velika sredstva u njezinu dogradnju i uređenje u luksuznu palaču.

Oltar kapele svete Ane

Carska palača

U 16. stoljeću palača dobiva svoj posljednji veliki dodatak. Car Karlo V. Habsburg, car Svetoga Rimskog Carstva Njemačkog Naroda, nalaže da se palači dogradi drugi kat. Uz tek manje promjene u unutarnjem uređenju, La Almudaina je i u 21. stoljeću kraljevska rezidencija. Tijekom ljetnih mjeseci povremeno je koriste članovi španjolske kraljevske obitelji za ceremonijalna primanja. La Almudaina jedna je od najzanimljivijih, a ujedno i manje poznatih atrakcija glavnoga grada Balearskog otočja.

Muzej u duhu vremena

Iako je službeno rezidencija španjolske kraljevske obitelji, palača je otvorena javnosti kao muzej. Ono što je iznimno zanimljivo jest to da u svojim pojedinim dijelovima prezentira različita povijesna razdoblja kroz koja je prošla. To se najbolje vidi na arhitekturnim elementima koji se jasno isprepliću na neočekivanim mjestima. Najbolji je primjer toga središnja ceremonijalna dvorana, koja je u jednom trenutku pregrađena, i to po visini. Od uobičajeno visoke srednjovjekovne dvorane, koju su nosili istaknuti gotički lukovi, nakon jednog požara stvorene su dvije prostorije, odnosno dva kata. Izvrsno koncipiran audiovizualni vodič ukazuje na te promjene i na elemente koji svjedoče tomu (poput presječenih lukova).

Unutar utvrde smješten je Muzej lijepih umjetnosti.

Muzej bez predmeta

Ono što me najviše iznenadilo u ovome muzeju je iznimno malen broj predmeta koji bi se mogao očekivati s obzirom na veličinu objekta. To nije slučajno. Manjak namještaja, osobnih predmeta i povijesnih dokumenata svjesna je odluka kustosa da se palača prikaže u duhu svog vremena. Kraljevi i plemići srednjega i ranoga novog vijeka voljeli su luksuz kao i njihovi današnji potomci, no luksuz je tada bio nešto drugo. Prije svega, to su bile tapiserije!

Luksuz na neočekivanome mjestu

Kamene zidove La Almudaine krase tapiserije fascinantnih dimenzija kao gotovo jedini ukras. Većina izloženih tapiserija su ručno izrađene i uvezene iz Flandrije, pokrajine u današnjoj Nizozemskoj. Koliko su flandrijske tapiserije bile skupocjene, svjedoči želja španjolskih kraljeva da istu vještinu razviju na svom tlu. Na Balearskom otočju razvijen je specifičan način izrade, tj. vezanja čvorova tapiserija. U palači je izložena (samo) jedna tapiserija, izrađena u radionici u Madridu, koja je nastala prema onima iz Flandrije. Jedna od tih tapiserija izložena je u središnjoj svečanoj dvorani kao ponos otoka.

Prostorija koju danas koristi španjolska kraljica za ceremonijalna primanja

Praktične informacije

Kako doći do Palme de Mallorce?

La Almudaina se nalazi na otoku Mallorci, u njezinu glavnom gradu Palmi de Mallorci. Najbrži način dolaska na otok je avionom iz Barcelone ili Madrida. Karte su povoljne i u jednom smjeru stoje tek stotinjak kuna. Drugi način je dolazak trajektom iz Barcelone. Putovanje traje oko šest sati, a preporučila bih ga ako idete svojim autom. Hrvatskim državljanima nije potrebna putovnica (samo osobna karta) ni viza. U Španjolskoj se koristi euro kao valuta. Službeni jezici na otoku su španjolski i katalonski, a engleski govore gotovo svi.

Kako doći do La Almudaine?

Grad Palma ima dva centra: jedan je niz noćnih klubova, a drugi je uzvisina na kojoj se nalaze palača i katedrala. Oba se centra nalaze uz obalu, kojom se proteže šetnica u dužini od nekoliko kilometara. U kojem god dijelu bili smješteni, predlažem da pješačite. Pogotovo ako ste jutarnji tip poput mene, pa možete uživati u miru i tek pokojem prolazniku jer se ovaj otok ne budi prije 10 sati. Šetnica je opremljena i izvrsnom biciklističkom stazom. Ako ste iskusan biciklist, predložila bih vam da iznajmite bicikl i njime prokrstarite gradom i ostatkom otoka. Podalje od šetnice infrastruktura više nije toliko dobra, a unutrašnjost otoka može biti i malo zahtjevniji zalogaj. Za otkrivanje neturističkih mjesta, kojih itekako ima, predlažem auto, uz napomenu da je cestovna infrastruktura tipična otočna – ne baš najbolja.

Kada ići?

Preporučujem ožujak-travanj-svibanj i rujan-listopad, s obzirom na iznimno visoke temperature koje vladaju ovim otočjem u ljetnim mjesecima. Ja sam bila u veljači i iskoristila niže cijene letova i smještaja. Imajte na umu da se tada ne možete kupati, a nije naodmet imati slojevitu odjeću.

Karte: karta za odraslu osobu stoji 8 eura, djeca i umirovljenici plaćaju reduciranu kartu. Audiovizualni vodič je uračunat u cijenu. Karte možete kupiti na ulazu u Muzej ili preko interneta. Po mom iskustvu nije potrebna rezervacija preko interneta jer nema velikih gužvi.

Savjeti za kraj: za obilazak izdvojite oko sat, sat i pol vremena. Izvan sezone nema gužve i boravak u palači je iznimno ugodan. Kad kraljevski par boravi u njoj, zatvorena je za javnost, dok ostatak godine funkcionira kao muzej. Slikanje je dozvoljeno i ne naplaćuje se dodatno. Audiovizualni vodiči su izrazito korisni i informativni, besplatni i jednostavni za korištenje. Toplo preporučujem! Obratite pozornost na predivno izrađene tapiserije iz flandrijskih i madridskih radionica. S terase se pruža najljepši pogled na luku i otvoreno more, što je ujedno i najbolje mjesto za spektakularne fotografije.

Komentari

Komentara