Povežite se s nama

U fokusu

Reforma “na ispitu”: nastavnici povijesti i sindikat ogorčeni, a ravnatelji poručuju da se mora odnekud početi

Objavljeno:

- dana

– Dokument strukovnog kurikuluma koji je 27. kolovoza dostavljen školama ne predviđa povijest kao jedan od obveznih općeobrazovnih predmeta.

Ako je riječ o važećem kurikulumu, riječ je o velikoj izmjeni s ozbiljnim posljedicama za učenike i nastavnike. Držimo nedopustivim da učenici nakon završene osnovne škole ostanu bez ijednog nastavnog predmeta koji bi im omogućio da se na znanstvenim osnovama upoznaju s društvenim fenomenima i njihovom povijesnom pozadinom te steknu osnove političke i građanske pismenosti. Ovakva promjena važna je i za egzistenciju nastavnika koji su dosad izvodili nastavu povijesti – navodi se u dopisu Hrvatske udruge nastavnika povijesti (HUNP) upućenom ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i njezinim pomoćnicima Momiru Karinu i Vladimiru Prskalu, koji je zadužen upravo za strukovno obrazovanje.   

Vjeronauk važniji?

Ove je jeseni, kao što je i najavljivano, u odabranim hrvatskim školama krenulo se s reformom obrazovnog sustava. Uz eksperimentalni program „Škola za život“,  u srednjim školama u Hrvatskoj počela je eksperimentalna provedba dualnog obrazovanja u trogodišnjim strukovnim školama za zanimanja prodavač, kozmetičar, dimnjačar i staklar. U ovu provedbu uključene su i tri srednje škole iz Varaždinske i Međimurske županije: Ekonomska i trgovačka škola Čakovec i Srednja škola Ludbreg u kojoj se školuju prodavači te Strukovna škola Varaždin sa smjerom kozmetičar.

Prema novoj koncepciji  trogodišnjeg strukovnog obrazovanja usmjerenoj na tržište rada, povijest, biologija i geografija više ne ulaze u općeobrazovni blok predmeta, u kojem ostaju samo hrvatski jezik, matematika, informatika, strani jezik, a kao izborni vjeronauk.

Predsjednica HUNP-a Dea Marić navodi da članove Udruge najviše brine interes učenika.

– Držimo da učenici tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja imaju prava dobiti osnovna znanja o društvu i njegovu razvoju kroz povijest. Bez toga neće biti politički niti građanski pismeni – rekla je Marić.

U HUNP-u kažu da je trenutno ugrožena satnica manjeg broja nastavnika koji su o novoj situaciji u školama doznali uoči samog početka nastave.

– Po završetku ovog pilot-projekta bit će pogođen puno veći broj nastavnika povijesti. Nadamo se da će Ministarstvo u tom slučaju imati na umu položaj svih nastavnika te domisliti primjerene mehanizme njihova zbrinjavanja – poručila je.

„Na nogama“ je i Hrvatski sveučilišni sindikat, u kojem su „izbacivanje“ povijesti nazvali „ekstremno šokantnim i opasnim“.

– Početkom školske godine nastavnicima povijesti šturo je objašnjen ovaj model, bez ključnih stavki koje objašnjavaju ovakav jednostrani potez. Ne postoji detaljno objašnjenje odgojno-obrazovnih ciljeva i ishoda koji stoje iza ove odluke, ne postoje procjene poslodavaca o ključnim kompetencijama koje učenik mora steći, nije transparentan popis škola koje su ušle u eksperimentalni program dualnog obrazovanja ni broj učenika koji pohađaju nastavu po pojedinom programu kako bismo dobili uvid u relevantni uzorak na temelju kojeg će biti procijenjena uspješnost eksperimentalnog programa. Također, ne postoji popis  gospodarskih subjekata koji su preuzeli obvezu obrazovanja. Riječ je o robotizaciji obrazovnog sustava koje će biti lišeno humanističke dimenzije – upozoravaju u dopisu Hrvatskog sveučilišnog sindikata kojeg potpisuje predsjednica Vlatka Vukelić.

Dodatnu zbrku i ogorčenja nastavnika povijesti stvorila su i dva kurikuluma. Prema HUNP-u, Ministarstvo je školama poslalo jednu verziju kurikulumu u lipnju, koji uključuje povijest kao općeobrazovni predmet, te drugu verziju uoči samog početka nastave u kojem povijesti nema.

Važniji „Dobar dan!“

Ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković Kukolić kaže da nije istina da su o svemu doznali nekoliko dana prije početka nastave.

– O nastavnom programu smo obaviješteni odmah nakon Nove godine. Znali smo kakav će biti nastavni program, ali nismo o tome smjeli govoriti jer je sve još bilo u reviziji. Razumijem profesore povijesti i geografije, ali smatram da djeca u strukovnim zanimanjima neće biti zakinuta za općeobrazovne predmete. Osobno mi je žao, ali djeca koja su u osnovnoj školi učila hrvatsku i svjetsku povijest ne trebaju učiti detalje o povijesti i u srednjoj u strukovnim zanimanjima. Osobno smatram da je puno bolje da prodavači uče komunikacijske vještine, „Dobar dan!“ i „Izvolite“, ili da frizeri znaju sve tehnike šišanja, umjesto da uče detalje o, primjerice,  Prvom svjetskom ratu. Stoga ovakav način rasterećivanja strukovnog obrazovanja na način da djecu ne opterećuju stvarima koje im neće biti važne za buduće zanimanje podržavam – istaknula je Vinković Kukolić.

Ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec navodi da su promjene u strukovnom obrazovanju bile nužne i potrebne.

– Važno je naglasiti da ovim promjenama nitko neće biti zakinut za obrazovanje, ali isto tako je važno reći da treba razlikovati obrazovanje od interesa. Učenje se danas ne svodi samo na nastavnika i knjigu, tako da ako nekoga zanima povijest, informacije koje ga zanimaju može potražiti na drugim mjestima – istaknula je Vinković Kukolić.

Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg, koja je također uključena u eksperimentalno provođenje dualnog obrazovanja, kaže da se uvijek zalagao za to da trogodišnja zanimanja imaju više prakse i stručnih predmeta.

– To ne znači da učenicima ne treba opće obrazovanje koje uključuje predmete poput povijesti ili geografije. Meni je jasno da se nastavnici boje otkaza, ali reforme moraju od nekud početi. Nadam se da će i ostala trogodišnja zanimanja, poput strojara, bravara i slično isto doživjeti promjene u tom smislu – rekao je Zdelar.

Kao u Europi

Ravnatelji tvrde da su promjene napravljene na temelju stvarnih potreba poslodavaca.

– U Hrvatskoj imamo puno stranih trgovačkih lanaca koji su imali primjedbe na kadar koji dolazi iz obrazovanja i u tom smislu eksperimentalni program je dobar. Poslodavci trebaju ljude koji znanju raditi, trebaju majstore, a danas bi svi samo studirali. Zato nam se događa da hotelijeri postavljaju pločice, a građevinski tehničari rade u trgovinama. Eksperimentalni program je napravljen po uzoru na zapadnoeuropske zemlje gdje je obrazovni sustav napravljen na način da djeca imaju praksu i stručne predmete. Ne vidim problem zašto tako ne bi bilo i kod nas – zaključila je Vinković Kukolić.

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

U fokusu

Josip Pokorny: “Zašto nova gradska vlast zaobilazi Savjet mladih Grada Varaždina?“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko vijeće Grada Varaždina kao radno tijelo oformilo je peteročlani Odbor za mlade, minorizirajući pritom ulogu aktualnog Savjeta mladih Grada Varaždina. Smatra to Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Štoviše, pita se kako je moguće da je osnovan Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina, a nitko iz predsjedništva Savjeta mladih Grada Varaždina nije službeno kontaktiran i obaviješten prije samog osnivanja tog tijela?

I dodaje:

– Savjet mladih jest zakonski regulirano tijelo koje savjetuje tijela Grada te pomaže u kreiranju politika usmjerenim prema mladima. Ispostavlja se da se osnivanjem Odbora za mlade želi minorizirati uloga Savjeta, a samim time i mladih u društvu. Dakle, novoosnovani Odbor je tijelo koje služi pukom stvaranju funkcija koje će ući u životopis novoizabranim odbornicima. Znakovito je da nitko iz Savjeta mladih Grada Varaždina nije punopravni član novoosnovanog Odbora s pravom glasa osim gospodina Lukavečkog, koji nije član Odbora ispred Savjeta mladih, već ispred kluba zastupnika SDP-a – ukazuje Pokorny.

Po njemu, čini se da će šikaniranje „nepodobnih“ ljudi iz Savjeta mladih biti stalna praksa.

– Od početka mandata nove gradske vlasti, predstavnici Savjeta mladih Grada Varaždina nisu imali niti jedan službeni sastanak o aktualnim problemima mladih s novom gradskom upravom, a vidimo da novoosnovani Odbor za mlade već licitira s pozamašnim financijskim sredstvima – zaključuje Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje