Povežite se s nama

Život i društvo

Robotičari briljirali u Portugalu, a mentor Ivica Kolarić istaknuo: „To je vrhunski rezultat o kojem smo mogli samo sanjati“

Objavljeno:

- dana

Čak osam medalja, četiri zlata i četiri srebra, osvojilo je sedmero polaznika Centra za nove tehnologije Varaždinske županije – programa za robotiku na Europskom prvenstvu u robotici – Euro RoboCupu, koje je od 1. do 4. lipnja održano u Guimarãesu u Portugalu. 

Dvije medalje, zlatnu i srebrnu osvojio je Luka Kolarić, učenik 8. razreda VI. OŠ Varaždin.

Zlatne medalje osvojili su Juraj Kolarić, učenik 2. razreda Elektrostrojarske škole Varaždin, Gabrijel Kraljić, učenik 5. razreda VI. OŠ Varaždin, i Nikša Vaupotić, učenik 5. razreda IV. OŠ Varaždin. Srebrne medalje osvojile su Antonela Nikolić, učenica 8. razreda III. OŠ Varaždin, Barbara Prutki, učenica 8. razreda I. OŠ Varaždin, i Mirta Obelić, učenica 8. razreda V. OŠ Varaždin. Njihovi mentori su prof. Ivica Kolarić, Ivan Kolarić i prof. Jelka Hrnjić.

Čestitke su učenicima i mentorima na današnjem prijemu u Županijskoj palači uputili su zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek. Učenicima su uručene i novčane nagrade za posebna postignuća na međunarodnom natjecanju, osvajačima zlatnih medalja po 5.000 kuna, a osvajačima srebrnih medalja po 3.000 kuna.

– Čestitam vama i vašim mentorima na odličnim rezultatima na Europskom prvenstvu u robotici. Prošle godine smo ovdje u Palači također upriličili prijem, tada oduševljeni jednom srebrnom medaljom, a sada je vas ovdje čak sedmero s osvojenih osam medalja. Ovo je doista fantastičan uspjeh, o kojem se vjerojatno malo tko usudio i sanjati, a ostvaren je u međunarodnoj konkurenciji više od 900 učenika iz Europe okupljenih u više od 150 ekipa. Ponosni smo na vas, jer ste odlični promotori Varaždinske županije. Još ste jednom potvrdili  kvalitetu obrazovnog sustava Županije i rada u Centrima izvrsnosti, a mi vam možemo poručiti da ćemo i dalje ulagati u razvoj sustava. Čestitam od srca vama, kao i vašim roditeljima – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Danas svjedočimo još jednom izvrsnom rezultatu. Čestitke prvo idu našim učenicima, kao i njihovim mentorima te roditeljima, bez čije potpore bi se ovo teško ostvarilo. Zadaća našeg Upravnog odjela i Županije je osigurati materijalne uvjete i opremu, a upravo to i činimo kako bi svi učenici koji imaju izvanredna znanja i vještine, to mogli i pokazati te nas uspješno predstavljati na globalnoj razini – rekao je pročelnik dr. sc. Huđek.

U Portugalu je Varaždinsku županiju predstavljalo ukupno 14 učenika, a njih čak sedmero je među tri najbolja u Europi, napomenuo je prof. Ivica Kolarić, mentor i voditelj Programa za robotiku u Centru izvrsnosti za nove tehnologije. 

– Jako puno smo radili. Plod našeg rada je vidljiv kroz ovih osam medalja koje smo osvojili. To je vrhunski rezultat, o kojem smo mogli samo sanjati i, daj Bože, da nam se ponovi. Svega ne bi bilo da nije bilo Centra izvrsnosti Varaždinske županije koji nam je omogućio da s ovako velikim brojem učenika sudjelujemo na Europskom natjecanju. Hvala Varaždinskoj županiji, pročelniku dr. sc. Huđeku i zamjenici župana Silviji Zagorec na podršci i ovom prijmu – rekao je Ivica Kolarić, koji je u posljednjih deset godina s učenicima osvojio više od 110 Oskara znanja.

„Srebrna“ Antonela Nikolić je priznala da medalju nije očekivala. 

– Ovo mi je zaista začuđujuće budući da sam tek ove školske godine krenula na robotiku. Uspjeh me je iznenadio i poboljšao mi je cijelu godinu. Shvatila sam da se sav trud isplatio, da su se isplatili svi sati koje smo proveli u učionici radeći na robotu i programu – rekla je Antonela i otkrila da će dobivenu nagradu iskoristiti za kupnju 3D printera ili na opremu. 

Nakon što je lani osvojio srebrnu medalju, Juraj Kolarić se u Portugalu okitio zlatom.

– Ne znam kako opisati taj osjećaj. Nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, dođemo u Portugal i uzmemo skoro sva prva mjesta, stvarno je neopisivo. Nadam se da će ponoviti na sljedećem natjecanju u Bankoku u Tajlandu – rekao je Juraj.

OSVAJAČI MEDALJA NA EUROPSKOM PRVENSTVU U ROBOTICI U PORTUGALU 20222.

DVIJE MEDALJE, ZLATO I SREBRO, osvojio je:

  • Luka Kolarić, učenik 8. d razreda VI. OŠ Varaždin: zlatnu medalju osvojio je u kategoriji „Rescue Simulation“ – SuperTeams-kategorija (timovi Hrvatska i Slovenija), dok je srebro osvojio u pojedinačnoj konkurenciji (Hrvatska). Njegova mentorica je prof. Jelka Hrnjić.

ZLATNE MEDALJE osvojili su:

  • Juraj Kolarić,učenik 2. f razreda Elektrostrojarske škole Varaždin, u kategoriji „Rescue Junior Line“ (mentor prof. Ivica Kolarić),
  • Gabrijel Kraljić, učenik 5. b razreda VI. OŠ Varaždin u kategoriji „Soccer Entry“ (Hrvatska) (mentor Ivan Kolarić), i
  • Nikša Vaupotić, učenik 5. a razreda IV. OŠ Varaždin, u kategoriji „Soccer Entry“ (mentor Ivan Kolarić).

SREBRNE MEDALJE u kategoriji „Rescue Maze Entry“ osvojili su:

  • Antonela Nikolić, učenica 8. a razreda III. OŠ Varaždin,
  • Barbara Prutki, učenica 8. c razreda I. OŠ Varaždin, i
  • Mirta Obelić, učenica 8. a razreda V. OŠ Varaždin.

Mentor učenicama je prof. Ivica Kolarić.

Život i društvo

Varaždinci će u petak uživati u atraktivnim preletima Kanadera, očekuje se pojačana buka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da se u petak, 14. lipnja, provodi međuresorna vježba „Sigurnost 24“ i na području Varaždinske županije, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske potvrđeno je da će na varaždinskom aerodromu privremeno bazirati protupožarni avioni Canadair CL-415, a možda i helikopter Mi-171Sh.

>>Varaždin je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ovo je godina velikog jubileja: već 160 godina pomažu svima kojima je potrebno

Riječ je o međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja se održava s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu.

Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, znatiželjnicima će se u petak omogućiti da  s terase kafića (odnosno s prostora izvan sigurnosne ograde) fotografiraju, prate polijetanje, slijetanje i druge operacije protupožarnih zrakoplova.

Inače, spomenuta vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, s tim da će se na varaždinskom Kapucinskom trgu simulirati požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja.

– Na području Varaždinske županije u petak, 14. lipnja održat će se drugi dio vježbe Sigurnost 24 te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.  Tijekom provedbe ove vježbe na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, stoga molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz MORH-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marković: Smjer u kojem idemo je da biciklisti budu ravnopravni s automobilima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na poziv i na trošak Udruge Odraz, koja je zadužena za koordinaciju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, boravio je na studijskom putovanju u belgijskom gradu Sint-Niklaas (Sveti Nikola) te uključio Varaždin u projekt unapređenja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza te drugih oblika urbane mobilnosti i komunalnog održivog razvoja.

Tijekom boravka u Belgiji razgovarao je s gradonačelnikom Sint-Niklaasa Lievenom Dehandschutterom, a zamjenik gradonačelnika Carl Hanssens organizirao je stručno razgledavanje grada u cilju upoznavanja s projektima poboljšanja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza. Zajedno s predstavnikom Udruge Odraz Goranom Lampeljom, koji je također iz Varaždina, imao je prilike vidjeti i upoznati se s detaljima modernih rješenja.

-Belgijski grad Sint-Niklaas ima oko 80.000 stanovnika, pa iako je nešto veći usporediv je s Varaždinom. Možemo puno naučiti od njih, od njihovih dobrih praksi, ali i nekih loših koje mi možemo izbjeći. Grad je pun zelenila, vodi se puna briga o uređenju ulica kroz primjenu svih smjernica održivog razvoja. Biciklisti su ravnopravni s automobilima i to je smjer u kojem ćemo i mi ići kako bi što više naših sugrađana išlo pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Automobili nam sve više stvaraju gužve zbog kojih smo svi nervozni. Nije cilj zabraniti automobile, ali trebamo raditi na alternativnim rješenjima i time potaknuti promjene. Naravno, dug je put do toga da postanemo kao oni, ali to je jedini ispravan put – izjavio je Miroslav Marković po povratku sa studijskog putovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje