Povežite se s nama

Život i društvo

Robotičari briljirali u Portugalu, a mentor Ivica Kolarić istaknuo: „To je vrhunski rezultat o kojem smo mogli samo sanjati“

Objavljeno:

- dana

Čak osam medalja, četiri zlata i četiri srebra, osvojilo je sedmero polaznika Centra za nove tehnologije Varaždinske županije – programa za robotiku na Europskom prvenstvu u robotici – Euro RoboCupu, koje je od 1. do 4. lipnja održano u Guimarãesu u Portugalu. 

Dvije medalje, zlatnu i srebrnu osvojio je Luka Kolarić, učenik 8. razreda VI. OŠ Varaždin.

Zlatne medalje osvojili su Juraj Kolarić, učenik 2. razreda Elektrostrojarske škole Varaždin, Gabrijel Kraljić, učenik 5. razreda VI. OŠ Varaždin, i Nikša Vaupotić, učenik 5. razreda IV. OŠ Varaždin. Srebrne medalje osvojile su Antonela Nikolić, učenica 8. razreda III. OŠ Varaždin, Barbara Prutki, učenica 8. razreda I. OŠ Varaždin, i Mirta Obelić, učenica 8. razreda V. OŠ Varaždin. Njihovi mentori su prof. Ivica Kolarić, Ivan Kolarić i prof. Jelka Hrnjić.

Čestitke su učenicima i mentorima na današnjem prijemu u Županijskoj palači uputili su zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek. Učenicima su uručene i novčane nagrade za posebna postignuća na međunarodnom natjecanju, osvajačima zlatnih medalja po 5.000 kuna, a osvajačima srebrnih medalja po 3.000 kuna.

– Čestitam vama i vašim mentorima na odličnim rezultatima na Europskom prvenstvu u robotici. Prošle godine smo ovdje u Palači također upriličili prijem, tada oduševljeni jednom srebrnom medaljom, a sada je vas ovdje čak sedmero s osvojenih osam medalja. Ovo je doista fantastičan uspjeh, o kojem se vjerojatno malo tko usudio i sanjati, a ostvaren je u međunarodnoj konkurenciji više od 900 učenika iz Europe okupljenih u više od 150 ekipa. Ponosni smo na vas, jer ste odlični promotori Varaždinske županije. Još ste jednom potvrdili  kvalitetu obrazovnog sustava Županije i rada u Centrima izvrsnosti, a mi vam možemo poručiti da ćemo i dalje ulagati u razvoj sustava. Čestitam od srca vama, kao i vašim roditeljima – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Danas svjedočimo još jednom izvrsnom rezultatu. Čestitke prvo idu našim učenicima, kao i njihovim mentorima te roditeljima, bez čije potpore bi se ovo teško ostvarilo. Zadaća našeg Upravnog odjela i Županije je osigurati materijalne uvjete i opremu, a upravo to i činimo kako bi svi učenici koji imaju izvanredna znanja i vještine, to mogli i pokazati te nas uspješno predstavljati na globalnoj razini – rekao je pročelnik dr. sc. Huđek.

U Portugalu je Varaždinsku županiju predstavljalo ukupno 14 učenika, a njih čak sedmero je među tri najbolja u Europi, napomenuo je prof. Ivica Kolarić, mentor i voditelj Programa za robotiku u Centru izvrsnosti za nove tehnologije. 

– Jako puno smo radili. Plod našeg rada je vidljiv kroz ovih osam medalja koje smo osvojili. To je vrhunski rezultat, o kojem smo mogli samo sanjati i, daj Bože, da nam se ponovi. Svega ne bi bilo da nije bilo Centra izvrsnosti Varaždinske županije koji nam je omogućio da s ovako velikim brojem učenika sudjelujemo na Europskom natjecanju. Hvala Varaždinskoj županiji, pročelniku dr. sc. Huđeku i zamjenici župana Silviji Zagorec na podršci i ovom prijmu – rekao je Ivica Kolarić, koji je u posljednjih deset godina s učenicima osvojio više od 110 Oskara znanja.

„Srebrna“ Antonela Nikolić je priznala da medalju nije očekivala. 

– Ovo mi je zaista začuđujuće budući da sam tek ove školske godine krenula na robotiku. Uspjeh me je iznenadio i poboljšao mi je cijelu godinu. Shvatila sam da se sav trud isplatio, da su se isplatili svi sati koje smo proveli u učionici radeći na robotu i programu – rekla je Antonela i otkrila da će dobivenu nagradu iskoristiti za kupnju 3D printera ili na opremu. 

Nakon što je lani osvojio srebrnu medalju, Juraj Kolarić se u Portugalu okitio zlatom.

– Ne znam kako opisati taj osjećaj. Nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, dođemo u Portugal i uzmemo skoro sva prva mjesta, stvarno je neopisivo. Nadam se da će ponoviti na sljedećem natjecanju u Bankoku u Tajlandu – rekao je Juraj.

OSVAJAČI MEDALJA NA EUROPSKOM PRVENSTVU U ROBOTICI U PORTUGALU 20222.

DVIJE MEDALJE, ZLATO I SREBRO, osvojio je:

  • Luka Kolarić, učenik 8. d razreda VI. OŠ Varaždin: zlatnu medalju osvojio je u kategoriji „Rescue Simulation“ – SuperTeams-kategorija (timovi Hrvatska i Slovenija), dok je srebro osvojio u pojedinačnoj konkurenciji (Hrvatska). Njegova mentorica je prof. Jelka Hrnjić.

ZLATNE MEDALJE osvojili su:

  • Juraj Kolarić,učenik 2. f razreda Elektrostrojarske škole Varaždin, u kategoriji „Rescue Junior Line“ (mentor prof. Ivica Kolarić),
  • Gabrijel Kraljić, učenik 5. b razreda VI. OŠ Varaždin u kategoriji „Soccer Entry“ (Hrvatska) (mentor Ivan Kolarić), i
  • Nikša Vaupotić, učenik 5. a razreda IV. OŠ Varaždin, u kategoriji „Soccer Entry“ (mentor Ivan Kolarić).

SREBRNE MEDALJE u kategoriji „Rescue Maze Entry“ osvojili su:

  • Antonela Nikolić, učenica 8. a razreda III. OŠ Varaždin,
  • Barbara Prutki, učenica 8. c razreda I. OŠ Varaždin, i
  • Mirta Obelić, učenica 8. a razreda V. OŠ Varaždin.

Mentor učenicama je prof. Ivica Kolarić.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje