Povežite se s nama

Međimurje

Učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec – s puževima u Stuttgart

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Lucija Marković i Eva Perčić, kojima je mentorica Željka Kadi, sa svojim istraživačkim radom “Mjere za suzbijanje španjolskih puževa” predstavit će se na međunarodnome natjecanju International Conference of Young Scinetists (ICYS) u Stuttgartu. Lucija i Eva na tom će natjecanju predstavljati Hrvatsku!

Djevojke su se za puževe odlučile zbog velike štete koju ova invazivna vrsta ovih narančasto-smeđih puževa nanosi povrću i voću u međimurskim vrtovima. Svoje istraživanje su provele opažajući kretanje puževa u odabranim uvjetima u zadanom vremenu unutar terarija u biološkoj učionici u školi.Na djevojke je ponosna ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Bosiljka Vinkolić, a podršku mladim ekonomisticama dao je međimurski župan Matija Posavec.

Djevojke su opažale kretanje puževa u odabranim uvjetima u zadanom vremenu unutar terarija

– Lucija i Eva, vi ste primjer koliko je važno stvarati uvjete koji su temelj kvalitetnog obrazovnog sustava u Međimurju. Uloga lokalne vlasti je i dalje ulagati u adaptaciju i razvoj svih škola Međimurja – rekao je Posavec, koji je iskoristio priliku pa pozvao izvrsne učenike da se jave za stipendije Zakladi “Dr. Vinko Žganec”, kojom Županija pomaže sve one učenike i učenice koji se žele usavršavati u obrazovanju. Podršku djevojkama dao je i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, koji ne sumnja u njihov uspjeh.

– Vjerujem da će djevojke postići izvanredne rezultate na ovom međunarodnom natjecanju, a koliko god mi sredstava osigurali u proračunu, uvijek se događaju ovakve stvari kad imate djecu koja su kroz godinu ostvarila zapažene rezultate i moraju ići dalje na natjecanje. Zbog toga smo i mi u Gradu Čakovcu krajem 2015. osnovali Zakladu “Dr. Ivan Novak”, koja financira nadarene i talentirane učenike – rekao je Kovač.

Razmjena iskustava

Inače, ovo međunarodno natjecanje održava se od 1994., a ideja je potekla iz Budimpešte te je zamišljeno kao konferencija za razmjenu iskustava među učenicima koji u svojim školama rade na različitim projektima iz prirodnih znanosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mursko Središće ima drugi najljepši vrtić u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Facebook izboru najljepšeg vrtića  sudjelovalo je 40 vrtića iz 41 gradova i općina iz čitave Hrvatske, a slike vrtića kroz ovaj su izbor postigle ukupni doseg od preko 730 tisuća FB korisnika.

Gledano po kategorijama, ‘srebro’ u kategoriji malih gradova osvojio je DV Maslačak iz Murskog Središća koji je osvojio 894 lajkova na stranici Gradonačelnik.hr, preko 1.800 na svim objavama, a vidjelo ga je preko 30 tisuća FB korisnika. Danas, 28. kolovoza 2024. godine ravnateljica DV Maslačak Ivana Maltarić i gradonačelnik Dražen Srpak preuzeli su Priznanje za 2. mjesto po izboru korisnika Facebook-a za najljepši dječji vrtić u Hrvatskoj – kategorija mali gradovi koje im je uručio predstavnik društva Gradonačelnik.hr Ivan Todorić.

Ističemo kako su krajem 2022. godine Gradu Mursko Središće odobrena novčana sredstva u iznosu od 649.810,81 eura putem Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv, NPOO.C3.1.R1-II.01 za dogradnju Dječjeg vrtića “Maslačak” Mursko Središće za još četiri skupine. Dogradnjom će se osigurati dovoljni kapaciteti za svu djecu, vjerojatno za minimalno deset i više godina unaprijed.  Početkom srpnja gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je ugovor o izvođenju radova na dogradnji Dječjeg vrtića “Maslačak” Mursko Središće u vrijednosti od 1.746.263,39 eura pa je stoga vidljivo da Grad Mursko Središće mora osigurati preostalih milijun eura no svakako će tražiti sufinanciranje tog dijela od strane Republike Hrvatske. Trenutno se vrše pripremne radnje za dogradnju dječjeg vrtića te sami radovi kreću kroz koji dan, dok se završetak istih očekuje krajem školske godine – lipanj 2025. godine. 

Nastavite čitati

Međimurje

U subotu zanimljiv 18. Susret starih traktora u Selnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već 18. Susret starih traktora u Selnici održat će se u subotu, 31. kolovoza.

Okupljanje traktorista je u 10:30 sati u središtu Selnice, a polazak je u 12.

Traktori će se moći vidjeti na ruti Selnica – Praporčan – Frkanovec – Zebanec Selo. Završetak je predvečer na nogometnom igralištu NK Zebanec uz podjelu priznanja i nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje