Povežite se s nama

U fokusu

Skandal na “bregu”: ugledan varaždinski liječnik zbog svađe s vlasnicima apartmana napao njemačke turiste

Objavljeno:

- dana

Supružnici Tietz, Benjamin i Ladavan, su u rujnu 2014. godine za 60.000 eura kupili dvojni objekt na Varaždin Bregu. Nijemac i Tajlanđanka su se odlučili skrasiti u Hrvatskoj i baviti se turizmom, vjerujući da su vinogradarski okoliš i mir zagorskog brijega dobri aduti za privlačenje gostiju.

Puno su puta bili u Toskani i nisu vidjeli po čemu je talijanski vinorodni kraj atraktivniji od ovoga zagorskog, pa su, ohrabreni, u međuvremenu kupili još dvije kuće u susjedstvu. Prva dva objekta su preuredili i dobili apartman s četiri zvjezdice i studio apartman s tri zvjezdice i registrirali Apartmane Vineyard. Dosad su ukupno u svoju hrvatsku avanturu uložili nešto više od milijun kuna.

Biznis su uredno prijavili, redovno plaćaju porez i sve namete, varaždinski su kraj upisali u relevantne svjetske turističke brošure, njihovi su gosti većinom stranci na proputovanju i recenzije su odlične.

Ipak, nije prošlo ni tri godine, a poduzetnici su požalili svaku lipu uloženu u Varaždinsku županiju.

Nakon što su mislili da je hrvatska birokratska procedura najgore što ih može snaći u Lijepoj Našoj, uvjerili su se da ni domaće pravosuđe nije na višemu nivou, a zagorski jal ih je gotovo dotukao. U doslovnom i prenesenom smislu.

Umjesto turista, glavni akteri u njihovoj poduzetničkoj priči postali su policajci, suci, odvjetnici i pripadnici njemačke tajne policije.
Sve je počelo prošlog proljeća u travnju, kulminiralo u rujnu i nastavilo se zadnjih mjeseci, a konac se ne nazire.

20 centimetara

Dvadesetak centimetara je bilo presudno da svađa susjeda na Varaždin Bregu umalo završi tragedijom. Ugledni varaždinski internist dr. Stjepan Šimunić, koji je odlaskom u mirovinu iz Opće bolnice Varaždin otvorio privatnu ordinaciju, osuđen je za fizički napad na oca vlasnika apartmana, Nijemca Klausa Petera Tietza, koji je u apartmanu boravio kao gost.

Dr. Šimunić ga je 13. rujna 2017. godine napao lopatom, zamahnuo prema glavi, ali je ovaj postavio ruku i zadobio „samo“ ozljedu podlaktice. Za sve je krivo pitanje vlasništva nad 20 centimetara između dviju parcela.

U presudi varaždinskoga Prekršajnog suda piše: „Stjepan Šimunić je došao na vrt susjeda Klausa Petera Tietza (Tietz senior nije susjed, nego je došao u posjet sinu, op. a.) gdje je razbacao tegle sa cvijećem i raskopao povrće, da bi nakon Tietzevog upozorenja, istog fizički napao držeći u rukama lopatu na način da je prema istom zamahnuo i udario ga po lijevoj podlaktici…“

U obrazloženju presude se na nekoliko gusto ispisanih stranica opisuje problem spornih centimetara međe između dviju parcela, koji je sucima iznosio dr. Stjepan Šimunić.
U napadu na njemačke državljane je sudjelovala i Šimunićeva kći Aleksandra, umirovljena medicinska sestra stara 46 godina. Ona se okomila na Tietzevu suprugu Angelu Mariju Gertrude Tietz. „Ona je vikala, galamila i vrijeđala riječima ‘trotovi glupani’ susjede da bi potom gospođu Tietz fizički napala na način da ju je sa svojim rukama uhvatila za ruke te savinula lijevu šaku i pritom ju naguravajući po dvorištu.

Kad je Klaus Peter Tietz krenuo u obranu supruge, 1-okr. Stjepan Šimunić je došao za njim u njegovo dvorište i pokušao ga udariti po leđima, no ovaj se uspio izmaknuti i rukama uhvatiti dršku lopate. Stjepan Šimunić je i dalje nastavio sa fizičkim nasrtajem i naguravanjem Klausa Petera Tietza, prilikom čega je ovaj zadobio povrede u vidu crvenila lijeve podlaktice“, piše u Presudi varaždinskoga Prekršajnog suda.


Dr. Stjepan Šimunić snimljen mobitelom dok je u vrtu Tietzovih uništavao biljke

Ozljeda Klausa Petera Tietza je sanirana u Općoj bolnici Varaždin.
O napadu je izviješteno i Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Zagrebu, ataše je zatražio službeno očitovanje o slučaju, a supružnicima Tietz javila se i njemačka tajna služba Bundeskriminalamt, koja je stavila svoje službenike na raspolaganje u slučaju potrebe psihološke pomoći.

Njemačke marke

Osim što su njegovi roditelji proživjeli vrlo stresnu situaciju kao gosti u stranoj zemlji, Tietz je šokiran kaznom koju su dobili napadači.

– Liječnik Stjepan Šimunić, koji je nakon počinjene materijalne štete oca napao lopatom i pitaj Boga kako bi to završilo da on nije podmetnuo ruku, dobio je kaznu od 300 kuna, a što je, piše u presudi „u protuvrijednosti 40,90 eura, a što je 80 DEM“. Njemačke marke??? Pa koji sud još izriče kaznu u nepostojećoj valuti?

Jednaku kaznu je dobila i njegova kći. Budući da su njih dvoje uhićeni u 12. 41, a u pritvoru su ostali do 19.15 sati, što im se obračunalo kao jedan dan zatvora koji vrijedi istih 300 kuna, nitko nije platio ništa. Ja to ne razumijem i sve mi se čini da Hrvatska zaista ima problema s pravosudnim sustavom – govori Benjamin Tietz. Njegov je otac privatnom tužbom od okrivljenika zatražio povrat novca za bolničke troškove.

Inače, Tietzovi su nakon prvog spočitavanja o navodno uništenom zidiću koji dijeli dvije parcele ponudili susjedu da organiziraju sanaciju i podijele račun, međutim, on je to odbio, pa su, kažu, odlučili „ići službenim putom“.

Podrum apartmana s četiri zvjezdice pretrpio je veliku štetu zbog poplave koja je uzrokovana direktnim usmjeravanjem oborinskih voda na njihovo imanje.
Napetost među susjedima se ne smiruje, a prije desetak je dana iznova intervenirala i policija.

Svaku od situacija BenjaminTietz ima snimljenu na svome mobilnom telefonu. Tako je snimio trenutak kad mu liječnik govori da će završiti 20 centimetara ispod zemlje, kad njega „tjera“ u Njemačku, a njegovu suprugu na Tajland, kad ih je napao zbog nadzorne kamere postavljene iznad vrata apartmana tako da se vidi sporni dio zemljišta.

Zbog te su kamere Šimunići ovih dana pozvali policiju, smatrajući da im narušava privatnost. Policija se po dolasku mogla uvjeriti da je riječ o lažnoj kameri, postavljenoj kako bi uplašila potencijalne provalnike.

Prozvanog dr. Šimunića pitali smo da nam iznese svoju stranu priče i dogovorili se za termin, međutim, kad smo nazvali za susret javila se njegova supruga i rekla da putuju pa njezin suprug nema vremena za razgovor.

Ipak, u inicijalnom telefonskom razgovoru liječnik nije negirao spor sa susjednima, više ga je iznenadilo što će priča završiti u novinama. Na pitanje zašto se ne pokuša mirno dogovoriti sa susjedima kaže da ne može jer oni „ne znaju ni riječ hrvatskog“.

Međutim, kako saznajemo, njegova kći, drugookrivljena Aleksandra, tečno govori njemački.
Susjedi, očito je, ni doslovno ni figurativno ne mogu pronaći zajednički jezik, pa među njima danas posreduju policija, sud, njemačko veleposlanstvo i tajna policija.

Dva postupka u tijeku

Od Odvjetničkog društva Sevšek & Partneri d.o.o. primili smo informaciju da su, vezano uz opisane incidente, trenutno u tijeku dva postupka. Postupak uređenja međe pokrenut je kako bi se riješilo pitanje gdje je meda među susjednim parcelama, dok je Klaus Peter Tietz pokrenuo postupak radi naknade troškova liječenja i nastale neimovinske štete, koji se vodi pred Općinskim sudom u Varaždinu.

Također, vezano uz kazne izrečene u DM, obavještavaju nas da se u opisanom slučaju primjenjivao Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira iz 1990. godine, sa zadnjim izmjenama iz 1994. godine, te da su stoga i kazne propisane u DM, kao i da će se navedeni zakon nastaviti primjenjivati u postojećem obliku do donošenja novog zakona ili izmjena postojećeg.

Ako su doista bila izrečene prijetnje smrću, kako se navodi u članku, a o čemu ovo odvjetničko društvo nije bilo obavješteno, otvorena je mogućnost obraćanja Općinskom državnom odvjetništvu, kako bi se navedene prijetnje prijavile.

U fokusu

Ravnatelj Hitne neće podnijeti ostavku: “U Nastavnom zavodu sve je po Zakonu i pravilnicima …“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca. U svojem osvrtu na nastalu situaciju u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, danas je ravnatelj Mladen Smoljanec na konferenciji za medije ustvrdio da nezadovoljnici iznose neistine.

>>Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

– Nastavni zavod za hitnu medicinu je isplatio dodatak/nagradu za rad u vrijeme COVID-19 prema Odluci Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima, objavljenoj u Narodnim novinama 9. prosinca 2020 godine, gdje u stavku II. izrijekom stoji da se posebna naknada iz točke I. spomenute Odluke isplaćuje radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenim jedinicama koje pružaju skrb oboljelima od bolesti COVID-19. Svi zaposlenici su primili naknadu prema toj odluci. Radnici našeg Zavoda su nezadovoljni jer su čuli da se u drugim zavodima naknada isplaćivala bez obzira na vrijeme provedeno u radu s COVID-19 oboljelima. Kao ravnatelj sam odgovoran za zakonitost rada ustanove i tako sam postupio sukladno odluci. Ako je netko radio jedan sat s COVID-19 oboljelom osobom, obračunat mu je dodatak za taj jedan sat, a ne za cijeli dan, kao što zaposlenici smatraju da imaju pravo – ističe Smoljanec.

Sanitetski prijevoz

Međutim, sindikalisti koji zastupaju zaposlenike, prozvali su ga za nezakonite radnje i mobbing prema zaposlenicima.

– Sva radna mjesta unutar Zavoda su sistematizirana sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Tako su određeni i koeficijenti. I ravnatelji kao i svi ostali zaposlenici imaju pravo i dužnost usavršavati svoje znanje. Slijedom toga je i smjernica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj ravnatelji (dužnosnici) pored plaće smiju primiti, između ostalog, edukaciju povezanu s obnašanjem dužnosti – tvrdi ravnatelj Zavoda koji je za Regionalni tjednik komentirao posljedice svojih spornih odluka sanitetskom prijevozu.

– Što se tiče prijedloga odluke o vožnji sestara/tehničara u stražnjem dijelu vozila, pripremali smo je kako bismo zaštitili prava pacijenata. Naime, primali smo usmene i pisane primjedbe pacijenata i njihovih obitelji da se sestre/tehničari ne voze s pacijentima u stražnjem dijelu vozila, kao to nalaže Pravilnik o sanitetskom prijevozu. Svima nam je jasno da medicinska sestra ima važnu ulogu u vozilu, jer inače bi bio dovoljan vozač. Ona je u vozilu da pomogne pacijentu, da skrbi o tom pacijentu i zato sva vozila imaju posebno sjedalo za sestru/tehničara u stražnjem dijelu. lako je ova odluka naišla na negodovanje radnika Zavoda, pozdravljena je od strane pacijenata – rezolutan je Smoljanec.

Napomenuo je i da imaju odredbu u podzakonskom propisu, a i uputu Ministarstva zdravstva o plaćanju u slučaju kada se vozilom saniteta prevozi pacijent s liječnikom iz jedne bolnice u drugu. Nas je zanimalo i je li točna informacija da ukoliko zaposlenici u sanitetskom prijevozu posao odbiju, dobivaju prijetnje disciplinskim mjerama?

– Za svaku disciplinsku mjeru koja se eventualno izreče, provede se propisani postupak u kojem i djelatnici moraju napisati svoje očitovanje, koje se također uzima u obzir. Mi smo tu radi pacijenta – nije u redu da zdravstveni radnik napusti radno mjesto prije završetka radnog vremena bez opravdanog razloga – veli ravnatelj Zavoda čiji djelatnici imaju ugovor na varaždinskoj adresi Franje Galinca 4.

A prava drugih?

Tu je sjedište Nastavnog zavoda, a rade po potrebi posla i rasporedu u svim Ispostavama (Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Ivanec).

– Uvijek sam poštivao i poštivat ću sva prava djelatnika, ali potrebe pacijenata su na prvom mjestu, jer zbog njih smo i svi dobili posao u Nastavnom zavodu. Svi djelatnici u Nastavnom zavodu imaju identičnu radno zaštitnu odjeću i obuću i nitko osim jednog gospodina nikada nije imao primjedbe. U krajnjem slučaju, radno zaštitna obuća i odjeća je propisana Procjenom rizika. Svatko ima pravo na prosvjed i tražiti svoja prava, no, naravno, mora pritom voditi brigu i o pravima drugih. Također, i o  mjestu i načinu prosvjeda – zaključio je Mladen Smoljanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca.

Prosvjed se održao ispred varaždinskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, a potom i ispred zgrade Varaždinske županije.

Kako doznajemo iz Varaždinske županije, za najavu prosvjeda saznali su prvo na društvenim mrežama.

– Tek potom smo u četvrtak, 16. ožujka, zaprimili dopis Hrvatskog sindikata hitne medicine kojim to potvrđuju te traže razgovor sa Županom. To je ujedno prvi i jedini dopis koji nam je od njih upućen. Na njihov zahtjev smo odgovorili čim smo dobili kontakt podatke. Naime, sjedište navedenog sindikata je u Vinkovcima, a na dopisu nisu bili navedeni adresa, brojevi telefona ili e-mail adresa. Predsjedniku Sindikata predložili smo termin sastanaka sa županom u ponedjeljak, 20. ožujka, u 10.30 sati, što je i prihvaćeno. Također, Varaždinska županija je ranije, u ponedjeljak, 13. ožujka, zaprimila i dopis drugog sindikata „Zajedno“, koji je zatražio inspekcijski nadzor u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije – ističu iz Županije.

Posla za DORH i INSPEKCIJE

Dodaju i da je temeljem njihovog dopisa, Ministarstvo zdravstva zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
– Odmah po zaprimanju dopisa sindikata “Zajedno”, 13. ožujka 2023., zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o navodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o ustanovama. Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu, može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu), ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja – ukazuju iz Županije te napominju da, kada je u pitanju nadležnost Varaždinske županije kao osnivača, samo u prošloj godini je za Zavod za hitnu medicinu izdvojeno dva milijuna kuna (265.445 eura). Time su nabavljena četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, kao i medicinska oprema, defibrilator, EKG, prijenosni aspirator, motorola stanica za komunikaciju s timovima na terenu, torbe za hitnu medicinsku službu i drugo.
– U ovoj godini bit će uloženo još više sredstava, 390.471 euro. Nabavit će se pet novih vozila za sanitetski prijevoz, već su nabavljena dva aspiratora i jedan defibrilator, a uz to će biti nabavljena i druga medicinska te radna i zaštitna oprema – tvrde u Županiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje