GibiGib

GROBNICA POZNATOG SKLADATELJA MOGLA BI BITI PRODANA

Već 10 godina nitko nije plaćao grobnu naknadu za grobnicu poznatog Varaždinca Vjekoslava Rosenberga – Ružića i ona se prema Zakonu može smatrati napuštenom.

– Nepoznati korisnik. Molimo Vas javite se u Upravu groblja – bijela je naljepnica na crnom mramornom nadgrobnom spomeniku jednog itekako poznatog korisnika. Tamo leži Vjekoslav Rosenberg-Ružić, Varaždinac – profesor glazbe, skladatelj i svojedobno direktor Državne glazbene akademije. Za njegov grob nitko ne plaća grobnu naknadu već 10 godina pa su u Upravi Parkova koji upravljaju grobljem odlučili naći tog neplatišu. – Praksu stavljanja natpisa provodimo više
od 15 godina uoči Svih svetih jer pretpostavljamo da će obitelji tijekom posjeta groblju uočiti natpise te doći u Upravu groblja radi sređivanja evidencija. Na varaždinskom i biškupečkom groblju ima 4% takvih nepoznatih korisnika – objašnjava rukovoditeljica groblja Romana Brkić Knežević.

Na groblju ima 4% nepoznatih korisnika

Istina je, za Rosenberg-Ružića nitko ne plaća grobnu naknadu. Tko zna da li ima nekog živućeg rođaka i tko je i kad stavio taj jedan jedini crveni lampaš sa električnim blickavim svjetlom na njegov grob. Parkovi mogu prema Zakonu u grobljima, jasno piše, nakon 10 godina neplaćanja naknade i ako je prošlo 30 godina od zadnjeg ukopa u grobnicu to mjesto smatrati napuštenim i – preuzeti ga, voditi brigu o njemu i u krajnjoj liniji – što im je isto tako dopušteno Zakonom – preseliti posmrtne ostatke Rosenberga – Ružića u zajedničku grobnicu i grobnicu skladatelja prodati nekom drugom, nekome kome će plaćati grobnu naknadu na prestižnom mjestu na varaždinskom groblju, spomeniku kulture.

Nema popisa

No, taj isti Zakon o grobljima štiti značajne osobe. “Grobovi u kojima su pokopani posmrtni ostaci značajnih povijesnih osoba, ne mogu se smatrati napuštenim, već je o njima dužno brinuti se mjerodavno tijelo jedinice lokalne samouprave. O značenju osobe mišljenje daju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatski institut za povijest” – stoji u Zakonu.
Međutim od Grada Varaždina nije došao nikakav odgovor da li nešto misle poduzeti u vezi groba Rosenberg-Ružića i imaju li kakav popis “značajnih Varaždinaca”. U varaždinskom Konzervatorskom odjelu rekli su “da se brinu o izgledu epitafa i grobnica” u smislu da li se uklapaju u izgled groblja, dok su u varaždinskoj podružnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ostali zbunjeni samim našim upitom da li ih je itko ikad kontaktirao o relevantnosti nekog varaždinskog pokopanog velikana.

Od Parkova, kao ni od koga drugoga nismo uspjeli ni dobiti neku vrstu popisa tih zaslužnih Varaždinaca. Jedino se varaždinski Gradski muzej brine za svoje “zaslužne” mrtve. Čak i plaćaju grobnu naknadu.

– Trenutno brinemo o dva mjesta, u kojima su sahranjeni profesori Mira Ilijanić i Krešimir Filić, zaslužne osobe u kulturnom i društevnom životu Varaždina, a posebno u djelovanju muzeja – kaže ravnatelj muzeja.

– Trenutno brinemo o dva mjesta, u kojima su sahranjeni profesori Mira Ilijanić i Krešimir Filić, zaslužne osobe u kulturnom i društevnom životu Varaždina, a posebno u djelovanju muzeja – kaže ravnatelj muzeja Miran Bojanić Morandini. Vijence kaže, na Sve svete polažu i na njihove grobove, ali i na grob utemeljitelja Arheološkog odjela Stjepana Vukovića, utemeljitelja Entomološkog odjela Franju Košćeca i slikara – donatora Pavla Vojkovića.
Pitanje je tko plaća grobne naknade za ostatak zaslužnih kojih ima, a koji sigurno nemaju obitelj– poput npr. Ivana Padovca, kako mu na grobu piše – glazbotvorca. Po logici u kojoj se muzej brine za mrtve muzealce grobnu naknadu za glazbenike bi trebao plaćati Koncertni ured. – Prvi glas o tako nečem. Mi svake godine polažemo vijence na Padovčev grob. Ako treba položit ćemo i na grob Rosenberga-Ružića – kaže ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik. Nadamo se da će Ružićev grob tamo i ostati.

Grobnice se na aukcijama prodavale i za 8000 eura?!
Grobnica Rosenberg-Ružića vjerojatno se neće prodati – nadamo se. No, što je s onih ostalih četiri posto grobnica i grobnih mjesta na varaždinskom i biškupečkom groblju? Da, Zakon o grobljima dopušta da one koje se smatraju napuštenima budu prodane, no varaždinsko groblje je spomenik kulture. U Parkovima su samo dostavili odgovor da se trenutno ništa ne prodaje no da ukoliko će to dogoditi “sve se odvija sukladno propisima Republike Hrvastke”. Kod grobova i grobnica postoji i jedna bitna i velika razlika. Grobovi se ne smatraju nekretninama dok se grobnice smatraju i zbog toga se mogu nasljeđivati. No, na varaždinskom groblju one su se već prodavale i to na licitacijama na kojima se nije postizala mala cijena – oko 8 000 eura na starom dijelu, kako nam je rekao jedan od Varaždinaca u “pogrebnom biznisu”. Jedna od tih prodanih napuštenih grobnica je i ona obitelji Bauer prodana obitelji preminulog Ivana Biškupa (spomenik Bauerima je ostao), a navodno je upravo je za to mjesto kraj glavnog ulaza plaćena vrlo visoka cijena. – U doba kad sam ja bio direktor nismo prodavali grobnice. To je dosta osjetljivo pitanje. Za vrijeme bivše uprave prodano je navodno dvanaest grobnica. Ne znam da li se radilo o javnim natječajima ili aukcijama. Do sada nismo na nadzornim odborima razgovarali o tome, ali sigurno ćemo potegnuti to pitanje – rekao nam je bivši direktor Parkova i član nadzornog odbora Parkova Josip Ljubomir Brdar.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Komentari

Komentara