Povežite se s nama

U fokusu

Smeće se odvozi u čak pet županija: od Krapine i Karlovca, pa do Vukovara

Objavljeno:

- dana

SMEĆE NA REVIZIJI

Komunalni otpad prikupljen u domaćinstvima i tvrtkama u Varaždinskoj županiji trenutno se odlaže na četiri odlagališta u županiji, ali i na čak šest odlagališta diljem Hrvatske.

Od 28 općina i gradova u Varaždinskoj županiji, njih 17 otpad odlaže na službenim odlagalištima u županiji: Čretu, Gornjem Vratnu, Jerovcu i Meki. Smeće iz preostalih 11 općina i gradova – Varaždina, Trnovca Bartolovečkog, Petrijanca, Vinice i Svetog Ilije, Varaždinskih Toplica, Breznice, Brezničkog Huma, Gornjeg Kneginca, Martijanca i Visokog – odvozi se na odlagališta Ilovac u Karlovačkoj županiji, Gorjak u Krapinsko-zagorskoj županiji, Johovača u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Doroslov i Belišće u Osječko-baranjskoj županiji te Petrovačka dola u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

To su podaci iz Izvješća o obavljenoj reviziji učinkovitosti gospodarenja otpadom na području Varaždinske županije Državnog ureda za reviziju, koji je isti posao obavio i u preostalim hrvatskim županijama te Gradu Zagrebu.

 

Neusklađenost: u planu Grada MBO postrojenje u Brezju, a u planu Županije na Motičnjaku

Revizori su isto tako utvrdili da stanje na terenu nije usklađeno s planovima gospodarenja otpadom grada Varaždina i Varaždinske županije. Županijski plan donesen je 2008., a plan Grada 2009.
– U planu gospodarenja otpadom grada Varaždina navodi se da se do odabira županije o načinu zbrinjavanja komunalnog otpada (regionalni centar ili županijski centar), kao tehnologija gospodarenja otpadom odabere baliranje i privremeno skladištenje (što se provodi od 2005. na lokaciji Brezje). (…) Proizlazi da je planovima gospodarenja otpadom na području Varaždinske županije planirana izgradnja dva pogona za mehaničko-biološku obradu otpada (planom Grada Varaždina i Varaždinske županije) na području grada Varaždina (lokacija Motičnjak i Brezje II). Navedeno nije bilo u skladu s odredbama Zakona o otpadu kojima je propisano da planovi gospodarenja otpadom gradova i općina moraju biti usklađeni sa županijskim planom gospodarenja otpadom – navedeno je u izvješću.

Mijenjali mišljenje

Županija je pokrenula izmjene Plana, ali ih nije provela u djelo zbog donošenja novog zakona. Revizori su utvrdili da su u posljednjih 11 godina mijenjali mišljenje.
– Unatoč radnjama koje su poduzimane od 2003. za zbrinjavanje otpada na regionalnoj osnovi, Županija se donesenim Planom gospodarenja otpadom u ožujku 2008. opredijelila za sustav gospodarenja otpadom putem županijskog centra za gospodarenje otpadom, da bi se u ožujku 2009. ponovo vratila konceptu zbrinjavanju otpada na regionalnoj osnovi – naveli su.

Prije pet godina su zajedno s Međimurskom, Koprivničko-križevačkom i Krapinsko-zagorskom županijom osnovali Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica.
Vlada je u lipnju taj projekt, čija se vrijednost procjenjuje na 760 milijuna kuna, proglasila strateškim projektom Republike Hrvatske. Između 2017. i 2019. godine sav otpad iz Varaždinske županije tamo bi se trebao zbrinjavati zajedno s otpadom iz još tri županije sjeverne Hrvatske.

Otpad iz Varaždina i četiri općine se u Brezju balirao od 2005. godine, pa sve do listopada prošle godine

U Piškornici će, prema planovima, biti izgrađeno postrojenje za mehaničko-biološku obradu. Gledaju li se planovi gospodarenja otpadom Grada Varaždina i Županije, u planu je izgradnja još dva postrojenja za mehaničko-biološku obradu i to u Varaždinu – u Brezju i na Motičnjaku. Kao što je poznato, izgrađena je samo MBO tvornica u Brezju, a otpad iz Varaždina se tamo ne zbrinjava. Do kolovoza prošle godine baliran je na odlagalištu u Brezju, a od tada se odvozi izvan županije. Istovremeno, sanacija tog odlagališta nije počela.
Iako je još uvijek dio županijskog plana, od izgradnje MBO postrojenja na Motičnjaka se odustalo, jer se Županija opredijelila za regionalni način gospodarenja otpadom. Tako se izgradnja MBO postrojenja sada planira u Piškornici. Ni to nije bez mane: revizori su utvrdili da je planirani kapacitet tog postrojenja znatno veći od količina otpada koje se godišnje proizvedu na sjeveru Hrvatske.
Prema podacima resorne agencije, godišnje se u četiri županije proizvede 101.381 tona otpada, od čega su na odlagališta predane 84.043 tone. Planirani kapacitet postrojenja je obrada 150.000 tona otpada godišnje. – Upitna je iskorištenost kapaciteta predloženog postrojenja za mehaničko-biološku obradu – naveli su revizori. Predložili su da se to preispita jer je količina proizvedenog otpada značajno manja od kapaciteta postrojenja.

“Nisu se štitili interesi građana”

“Zbrinjavanje komunalnog otpada za područje grada Varaždina nije provođeno na način da se vodilo računa o zaštiti interesa građana”, navedeno je u Izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti gospodarenja otpadom na području Varaždinske županije.
– Do vremena obavljanja revizije (lipanj 2014.), problem trajnog zbrinjavanja baliranog otpada nije riješen. Fond se u srpnju 2014. očitovao da je načelno spreman i suglasan sufinancirati projekt zbrinjavanja ovog otpada do 60 posto opravdanih troškova zbrinjavanja otpada ako se dokaže primjena prvenstva gospodarenja otpadom, pri čemu će se ostvariti najbolji ishod za okoliš – naveli su.

Od tada do ovog mjeseca novosti nije bilo: gradonačelnik Goran Habuš je već nekoliko puta ponovio da Grad čeka laboratorijske nalaze o stanju bala, nakog čega bi pristupili izradi Plana zbrinjavanja koji bi onda dostavili Fondu.
Državni revizori su predložili da se uz “maksimalni angažman svih relevantnih i stručnih institucija i tijela pronađe rješenje za rješavanje problema baliranog komunalnog otpada”. Napomenuli su da pritom “treba voditi računa o rizicima za okoliš, klimu i ljudsko zdravlje te troškovima zbrinjavanja”.
Komunalni otpad iz varaždinskih domaćinstava u Brezju se balirao do 1. kolovoza prošle godine, a iz četiri općine – Trnovca Bartolovečkog, Petrijanca, Vinice i Svetog Ilije – do 14. listopada 2013.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje