Povežite se s nama

Život i društvo

SUPERNOVA donira opremu i uređaje bolnicama u Varaždinu i Koprivnici

Objavljeno:

- dana

S dubokom zahvalnošću, velikom podrškom i maksimalnim poštivanjem aktualne situacije pune izazova, trgovački centri Supernova Koprivnica i Varaždin donirali su Općoj bolnici T. Bardek u Koprivnici i Službi za kirurške bolesti Opće bolnice u Varaždinu opremu u punoj vrijednosti od gotovo 50.000 kuna.

Ravnatelju koprivničke bolnice Mati Devčiću, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenje te subspec. intenzivne medicine, uručeni su profesionalni oksimetri ― uređaji za mjerenje zasićenosti kisikom u krvi. Također, pročelnik Marko Hlebar, dr. med., spec. opće kirurgije, ortopedije i traumatologije te subspec. traumatologije, preuzeo je za potrebe operacijske dvorane na odjelu kirurgije dva TV-uređaja, četiri klimatizacijske jedinice i više od pet stotina zaštitnih maski te dezinfekcijskih sredstava, koje je donirala Farmacia, dok su svi uređaji kupljeni isključivo u trgovinama Farmacia i Elipso u sklopu shopping centra. Donaciju je u ime Supernove predala upraviteljica Patricija Tkalčec, univ. spec. oec., mag. germ., mag. croat., prof.

Veliko srce SUPERNOVE

Od početka svojeg djelovanja 2008. godine Supernova Varaždin i Koprivnica aktivno podupiru gospodarski razvoj svoje lokalne zajednice, bilo da je riječ o mogućnostima zapošljavanja, humanitarnim aktivnostima i/li podržavanjem dobrotvornih projekata. Posebno je istaknuta 2012. godina, kada je tada šesteročlana grupacija trgovačkih centara darovala dječje igračke i odjeću u vrijednosti od 1,3 milijuna HRK lokalnim dječjim ustanovama i Caritasu.

Supernove Varaždin i Koprivnica vjerno sponzoriraju Motomrazove, Biciklijadu i športske klubove, podupiru rad udruge za savjetovanje i udruge za djecu s teškoćama u razvoju Uz tebe sam, udruge Crveni nosevi (klaunovidoktori), zatim akcije gradskog društva Crvenog križa, jednako kao i angažman socijalne samoposluge Kruh sv. Antuna. Prošle godine udruzi osoba s invaliditetom Bolje sutra i udruzi za pomoć osoba s intelektualnim teškoćama Latice darovana je vrijedna donacija od više od 100 komada namještaja, koje su udruge iskoristile za opremanje svojih novih prostora.

Kao još jedan primjer društveno odgovornog poslovanja godine 2018., povodom 10. obljetnice djelovanja lanca trgovačkih centara, naročito je pozitivno ostala zapamćena donacija u vrijednosti od više od 20.000 kuna Odjelu za neonatologiju i JIL novorođenčad Opće bolnice u Varaždinu. Supernova Varaždin i Supernova Koprivnica stoga nastavljaju poduzimati mjere za pozitivan utjecaj na razvoj lokalne zajednice ne samo za vrijeme božićnih blagdana, već i tijekom cijele godine.

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Županiji o energetskoj samodostatnosti škola i zaštiti okoliša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija nastavlja s programima digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je osnivač i to zahvaljujući programu „Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno“ koji je predstavljen na kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Kako je istaknuo pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek riječ je o smjernicama za primjenu digitalnih tehnologija kao i za primjenu obnovljivih energija i zaštite okoliša u osnovnim i srednjim školama vodeći se pritom Nacionalnom razvojnom strategijom RH do 2030. godine, energetskom i digitalnom tranzicijom, stručnim analizama Instituta za razvoj poslovnog upravljanja – IMD i Svjetskog gospodarskog foruma –WEF.

– Varaždinska županija ima sposobnost digitalizacije osnovnih i srednjih škola, kao i sposobnost uvođenja globalnih mjerila za digitalizaciju. Prioritet digitalizacije i tehničkih standarda je STEM područje. Stoga su naši ciljevi određivanje tehničkih standarda opremanja digitalnim tehnologijama, daljnje uređenje prostora u cilju interaktivnosti s digitalnom opremom, podizanje sigurnosnog standarda u školskim prostorima, pokretanje razvojnih programa korištenjem digitalnih tehnologija te stvaranje sustava jednakih šansi i globalne konkurentnosti – prezentirao je pročelnik Huđek okupljenim ravnateljima te naglasio kako će digitalizacija doprinijeti efikasnosti školskog sustava, dati poticaj mjerama održivog razvoja školstva, važnost novih tehnologija u opremanju škola, kao i mogućnost formiranja zelenih praktikuma i radionica.

Što se tiče „zelenih“ smjernica Varaždinskoj županiji je za cilj uvođenje obnovljivih izvora energija i zaštite okoliša u školski sustav, uključenje u razvoj energetskih projekata, proizvodnja energije čime bi se doprinijelo racionalizaciji potrošnje energije, uvođenju izvrsnosti poslovanja školskog sustava, kao i doprinošenju njegovoj stabilnosti, dok će se financijski potencijal proizvedene energije preusmjeriti u razvoj.

– Zelene energije imaju značajnu ulogu na stabilnost poslovanja školstva. Čak je izvrsnost poslovanja školstva moguće prikazati modelom energije jer upravo zelene energije doprinose mjerenju uspjeha poslovanja na uravnotežen način. Uštede koje će se postići kroz proizvodnju energije omogućit će nam također pokretanje razvojnih programa, što je Varaždinskoj županiji od izuzetne važnosti, kao i postizanje sposobnosti poticanja mjera održivog razvoja i zaštite okoliša – naglasio je pročelnik Huđek.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se svim ravnateljima na uspješnom završetku još jedne školske godine, koja unatoč brojnim izazovima, bilježi sjajne rezultate, prvenstveno po pitanju sudjelovanja učenika na raznim natjecanjima, te osvajanju brojnih nagrada i priznanja. Osvrnuo se i na proteklih 20-ak godina ulaganja u obrazovanje.

– Varaždinska županija osnivač je 47 obrazovnih ustanova – riječ je o 33 osnovne škole, 13 srednjih škola te jednom učeničkom domu. 2001. godine u svim tim našim osnovnim i srednjim školama bilo je svega 20-ak informatičkih učionica i isto toliki broj informatičara. Danas u našim školama ukupno imamo 4801 računalo, 126 nastavnika informatike i 124 informatičke učionice. Niti jedna škola tada nije proizvodila vlastitu energiju, odnosno imala krovnu mrežnu elektranu ili dizalicu topline. Danas 19 naših škola proizvodi vlastitu energiju, odnosno 40 posto obrazovnih ustanova je na obnovljivim izvorima energije. Kako smo svjedoci sve veće neizvjesnosti vezane uz rast cijena energenata – ovakve smjernice, odnosno program jedino su rješenje. Varaždinska županija će i dalje, kroz ovakav program, ulagati u opremanje svojih škola, projekte obnovljivih izvora energije kako bi škole bile energetski samodostatne. Naravno samim time doprinosit ćemo i zaštiti okoliša – zaključio je župan Stričak.

Na kolegiju je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec koja je ravnatelje upoznala s provođenjem projekta županijske riznice u osnovnim i srednjim školama te zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje