Povežite se s nama

U fokusu

TPV 2 među prva četiri projekta koji će sufinancirati iz fonda EU

Objavljeno:

- dana

EU FONDOVI

Bez kvalitetnih projekata ne može se ništa dobiti iz strukturnih fondova EU, niti bilo kojih drugih, no nisu to baš svi shvatili u Hrvatskoj, naglasio je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, prigodom predstavljanja prva četiri nacionalna ugovora za korištenje strukturnih fondova EU potpisana na temelju natječaja Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014. – 2020 te natječaja Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Mjesto novih vrijednosti

Od četiriju ugovora ukupne vrijednosti 224 milijuna kuna, najviše pozornosti izaziva najvredniji ugovor zahvaljujući kojem 180 milijuna kuna iz strukturnih fondova EU ide bespovratno za razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci. Zbog toga se vodila i polemika između Jutarnjeg lista i ministra Željka Jovanovića, kao i rektora Sveučilišta u Zagrebu Alekse Bjeliša.

U to se uključilo i Sveučilište u Rijeci čiji je rektor Pero Lučin u srijedu još jednom ustvrdio da je novac dobiven zahvaljujući boljoj pripremljenosti projekata, a ne kršenju procedura ili pogodovanju.
– Ministar Jovanović se vjerojatno mora svaki dan nositi s time da nekima nije jasna važnost kvalitete projekata. No ovog što se zadnjih dana pojavljivalo u javnosti, bit će još. Hrvatska mora sazrijevati, a to je proces iz kojeg moramo svi naučiti. Naše institucije moraju puno brže i bolje raditi, a sveučilišta moraju voditi u tome. Mi smo tako radili i zato smo uspjeli. Jako mi je drago da je prepoznat naš prvi, ali ne i jedini projekt. Očekujem da će i naši kolege s drugih institucija isto tako navaliti i da ćemo zajednički uspjeti izgraditi istraživačku infrastrukturu koja je Hrvatskoj potrebna zbog konkurentnosti i izlaska iz krize – naglasio je Lučin dodavši da je na projektu radilo 50 ljudi s riječkog sveučilišta te još 50 iz Ministarstva.

Proizvesti znanje koje će angažirati poduzetnike

Podsjetio je kako je u Rijeci izgrađen kampus, i to njegova prva faza, kao i da su pozvali istraživače, od kojih je u osam godina došlo gotovo 60 ljudi, uglavnom hrvatski znanstvenici koji su vani stekli napredne kompetencije, a nešto i stranih.
– Očekujem povećanje njihovog broja jer sada nabavljamo i vrijednu opremu zahvaljujući kojoj ćemo biti u stanju proizvesti znanje koje će angažirati poduzetnike iz našega kraja i Hrvatske, ali i cijelog svijeta koji će htjeti s nama raditi. Ovo je samo jedan projekt u kojem se fokusiramo na napredne tehnologije, i to napredno računanje koje je bitno za niz područja, zatim opremu za biotehnologiju zasada za stvaranje novih lijekova, a očekujemo da ćemo se izboriti i za opremu koja će pomoći razvoju biotehnologije u prehrani. Razvijamo i infrastrukturu vezanu za okoliš i održivi razvoj, a imamo ideja za napredne zdravstvene servise koji se mogu povezati s turističkim sektorom. Rijeka može biti mjesto stvaranja novih vrijednosti. To je zadaća sveučilišta i to mi radimo – naglasio je rektor riječkog Sveučilišta čestitajući svima koji su sudjelovali na projektu vrijednom više od 180 milijuna kuna.

Milijuni za laboratorije

Tim novcem, kako je naglasila prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, unaprijedit će se istraživačka infrastruktura istraživačkih centara i laboratorija koji djeluju u kampusu, odnosno unaprijediti i uvođenje novih tehnologija, a sve u cilju povećanja istraživačkih kapaciteta te postizanja izvrsnosti i doprinijeti smanjenju regionalne nejednakosti znanstveno-obrazovne i istraživačke infrastrukture.
– Dosta je bilo polemika ovih dana oko projekta. No prijavili smo se na javni poziv još 2009. s projektom Centra za matematičko modeliranje, a zatim smo taj projekt proširili s još tri centra i laboratorijem – napomenula je prorektorica.

15 milijuna kuna za dokumentaciju novog TPV-a

Zahvaljujući bespovratnom novcu iz strukturnih fondova EU, Centar za visokopropusne tehnologije u biomedicini dobiva 47 milijuna kuna za opremu šest laboratorija za istraživanja koja će se primijeniti kod razvoja lijekova i drugog. Opremu vrijednu 54 milijuna dobivaju i laboratoriji centra na Građevinskom fakultetu, dok će se 30 milijuna utrošiti za opremu pet laboratorija Centara za mikro- i nanoznanosti te tehnologije, a 48 milijuna odlazi za četiri laboratorija Centra za napredno računanje i modeliranje koji će biti servis svim ostalim centrima na Sveučilištu u Rijeci, pa i šire.

Što će raditi FER i TPV

Na natječaju Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014. – 2020 tri projekta dobila su ukupno 44 milijuna kuna za izradu dokumentacije. Govoreći o projektu „Inovacijski centar” prof. dr. Mislav Grgić, prodekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, podsjetio je da je FER lani donio strategiju svog razvoja u kojoj se, uz ostalo, naglašava potreba jačanja gospodarstva kroz inovacije.
– Primarna svrha osnivanja Inovacijskog centra je premošćivanje jaza između znanstvene i istraživačke zajednice te gospodarstva. Za podizanje konkurentnosti potrebno je imati infrastrukturu na kojoj će se stvarati inovacije pogodne za komercijalizaciju. Centar će imati šest odjela, i to za energetiku, IT, biomedicinsko inženjerstvo, transportni sustavi, robotika te tehnologije naprednih komponenata – pojasnio je Grgić.

Nešto više od 15 milijuna kuna odobreno je za izradu dokumentacije nužne za izgradnju 40 milijuna eura vrijednog novog varaždinskog tehnološkog parka o kojem je govorio Andrija Petrović, direktor Tehnološkog parka Varaždin.
Projekt „Centar za translacijska medicinska istraživanja TransMedRi“ predstavio je prof. dr. sc. Bojan Polić, prodekan za znanstveno-istraživačku djelatnost, koji je naglasio da zdravstvo i zdravstveni turizam okosnica razvoja riječke regije.

Novi tehnološki park imat će 13 laboratorija

Predstavljajući projekt TPV – CKOIE Petrović je ukazao da je Tehnološki park Varaždin institucija koja je na „drugoj strani“ procesa transfera znanja i tehnologija, budući da na dnevnoj bazi surađuje s poduzetnicima. Postoji od 2002. godine, a već četiri godine punopravni je član Međunarodnog udruženja znanstvenih i tehnoloških parkova. – Godišnji rast tvrtke TPV je 25 posto.

Postigli smo samoodrživost te transfer tehnologija i znanja iz vlastitih sredstava kroz razne natječaje poput PoC-a. Sredstvima dobivenim na natječaju izradit ćemo potrebnu dokumentaciju do „prve lopate“. Naš cilj je da novim parkom višestruko povećamo postojeće pokazatelje. Danas imamo infrastrukturu od 3500 kvadrata, a u budućnosti želimo 21 tisuću.

Smatramo da možemo sa sadašnjih 35 stanara doći na 220, koji će otvarati nova radna mjesta, odnosno povećati ukupni prihod sa sadašnjih stotinjak na oko 400 milijuna kuna. Želimo imati 13 laboratorija, a danas imamo tek jedan, bez opreme, pa ne možemo spajati poduzetnike s akademskom zajednicom – ukazao je Petrović.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Na sjeveru zemlje policija oduzela više od 100 vozila, a među njima i Porsche Cayenne vrijedan oko 100.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU međimurska

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama 2019. policiji je omogućeno da privremeno ili trajno oduzme vozilo ljudima koji grubo krše prometne propise.

Prema podacima MUP-a u Hrvatskoj je od tada privremeno zaplijenjeno više od 1100 vozila, a čak 215 ih je trajno oduzeto višestrukim počiniteljima teških prometnih prekršaja.

Privremeno oduzeta vozila čuvaju se u prostorima policijskih uprava diljem zemlje. Troškove čuvanja snosi počinitelj. Trajnim oduzimanjem ona postaju vlasništvo države. Takvo vozilo može biti prodano, može biti dodijeljeno određenom tijelu državne uprave ili to vozilo može biti uništeno, saznaje se od MUP-a. Ako se takav vozač zatekne u prometu, policija protiv njega podnosi optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu te predlaže trajno oduzimanje vozila. Krajnju odluku o počinjenom prekršaju, kao i odluku o postupanju s privremeno oduzetim vozilom, donosi sud.

Cilj te mjere je da se recidiviste odvrati od ponovnog počinjenja najtežih prometnih prekršaja. I struka smatra da to daje rezultate.

Provjerili smo kakva je situacija s oduzetim vozilima na području Policijske uprave varaždinske i Policijske uprave međimurske.

Na području Policijske uprave međimurske u razdoblju od 2019. do 2023. godine, sukladno spomenutoj odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ukupno je oduzeto 38 vozila, dok je u 2023. godini oduzeto 12 vozila. Tijekom 2023. godine, od ukupno oduzetih 12 vozila, a radilo se o 11 osobnih automobila i jednom motociklu, trajno je oduzeto jedno vozilo, za četiri vozila još uvijek se čeka odluka suda. Sedam je vozila vraćeno vlasnicima. Za privremeno oduzeta vozila, a koja su nakon provedenog postupka vraćena vlasnicima, postupak je najmanje trajao dva mjeseca, a najduže 12 mjeseci.

Tijekom 2023. godine vozila su se oduzimala zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje (četiri slučaja), upravljanje nakon ukidanja vozačke dozvole (četiri slučaja) i vožnje pod zabranom (tri slučaja).

– Ne postoji neka maraka vozila koja bi se izdvajala po brojnosti oduzimanja, dok je najvrjednije privremeno oduzeto motorno vozilo Porsche Cayenne, proizveden 2021. godine, vrijedan oko 100.000 eura. Spomenuti Porsche privremeno je oduzet u ožujku 2022. godine u Čakovcu od 28-godišnjeg vozača, koji je njime upravljao u vrijeme dok mu je zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova u razdoblju od dvije godine, rješenjem nadležne policijske uprave ukinuta i oduzeta vozačka dozvola. Vozač je uhićen, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, uz optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona sigurnosti prometa na cestama, doveden je dežurnom sucu Općinskog suda u Čakovcu, Prekršajni odjel. Nakon saslušanja sudac je 28-godišnjem vozaču odredio zadržavanje te je predan u varaždinski zatvor. Porsche Cayenne je nakon provedenog postupka vraćen vlasniku, konkretno jednoj od registriranih leasing kuća u Republici Hrvatskoj – pojasnili su za Regionalni tjednik iz PU međimurske.

Varaždinska županija

Od 2019. godine na području Policijske uprave varaždinske ukupno su 64 vozila oduzeta privremeno, a četiri trajno. Tijekom 2023. godine oduzeto je 36 vozila/osobnih vozila, od čega je sud u jednom slučaju donio odluku o trajnom oduzimanju vozila. U slučajevima privremenog oduzimanja vozila kao sredstva počinjenja prekršaja, sud je dužan donijeti odluku u roku od 15 dana.

Na području Policijske uprave varaždinske vozila su najčešće privremeno oduzeta od vozača koji su već najmanje dva puta pravomoćno kažnjeni za sljedeće prekršaje: upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanje prije stjecanja prava te upravljanje u vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Osam najtežih prekršaja

Policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču (povratniku u počinjenju prometnih prekršaja) koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju za počinjenje prekršaja opisanih u članku 229. stavku 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Radi se o osam najtežih prekršaja za koje je detektirano da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u cestovnom prometu, a to su:

  1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
  2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
  3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
  4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
  5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
  6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
  7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
  8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.
    Ako se takav vozač zatekne u prometu, policija protiv njega podnosi optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu te predlaže trajno oduzimanje vozila. Krajnju odluku o počinjenom prekršaju, kao i odluku o postupanju s privremeno oduzetim vozilom, donosi sud.

Nastavite čitati

U fokusu

Bilić: Pozivam sve saborske zastupnike sa sjevera da radimo za interese ovoga kraja i ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Besplatni vrtići, brza pruga i sigurnije ceste, razvoj varaždinskog aerodroma, domovi za starije, bolje obrazovanje i zdravstvo bez politike. To su prioriteti za koje ću se zalagati u ovom sazivu Sabora jer smatram da je to moja dužnost i obaveza, poručio je saborski zastupnik i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Danas je održana konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora, a zastupnik Nezavisne platforme Sjever Dubravko Bilić poručuje da od svih saborskih zastupnika očekuje da se manje bave politikanstvom, a više projektima koje su predstavljali u programima svojih stranaka.

-Nažalost smo u zadnjih nekoliko saziva Sabora imali prilike gledati više besmislica i svađa, galame i sramotnih istupa, a manje konkretnih stvari. Stoga nikoga ne bi trebalo čuditi što ljudi ne da nemaju razumijevanja i interesa za politiku, nego osjećaju otpor – rekao je Bilić. Dodaje kako od svih saborskih zastupnika očekuje da se drže onoga za što su danas prisegnuli.

-Danas smo svi prisegnuli da ćemo svoju dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da ćemo se držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te se zauzimati za napredak države. Očekujem od saborskih zastupnika, posebice onih sa sjevera Hrvatske, da se zajedno bavimo projektima u svrhu napretka, te da u ovom sazivu Sabora prioritet bude ono što ljudima ovdje stvarno treba. Stoga sve pozivam da radimo u interesu ovoga kraja i ljudi sa sjevera Hrvatske. Sjever više od dva desetljeća čeka Podravsku magistralu, zaobilaznice i brze ceste od Čakovca, preko Varaždina do Ivanca, čekamo brzu prugu… Čekamo i da nas netko ozbiljno shvati – rekao je Bilić. Na kraju ističe da od projekata za koje se zalagao u kampanji neće odustati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje