Povežite se s nama

Novosti

Čehok: Temelj svih optužnica protiv mene je proizvoljnost vještaka

Objavljeno:

- dana

Bivši varaždinski gradonačelnik i saborski zastupnik

Temelj svih optužnica protiv mene nesređenost je postupka procjene nekretnina i  proizvoljnost vještaka, čije se procjene vrijednosti jedne te iste nekretnine kreću u rasponu od jedan do pet, što govori o kaosu koji tu vlada, veli Ivan Čehok, bivši saborski zastupnik i varaždinski gradonačelnik, koji se već dulje vrijeme pita kako je  moguće da se procjene ovlaštenih procjenitelja toliko razlikuju i gdje je tu pravna sigurnost građana, baš kao što je to ovih dana učinio predsjednik RH Ivo Josipović nakon što je predsjednik Vlade razriješio dužnosti ministra financija jer je država na ime duga od privatne tvrtke uzela zemljište po dvojbenoj cijeni.

– U slučaju tvrtke Spačva, kako vidimo, bilo je nekoliko procjena zemljišta koje se bitno razlikuju. Prve procjene od šest milijuna kuna napravili su 2011. vinkovački poreznici i Erste nekretnine. Nakon toga stalni sudski vještak, kojeg je angažiralo poduzeće, vrijednost zemljišta procjenjuje na 33 milijuna kuna, a sudski vještak kojeg je angažirala bivša čelnica Porezne uprave na 27 milijuna. Vidjet ćemo kome će se tu prikloniti vještak USKOK-a koji u mojem slučaju ide ne samo protiv poreznika, nego čak i DORH-a – tvrdi Čehok.

Potkrepljujući svoju tvrdnju, bivši varaždinski gradonačelnik iznosi detalje vezene uz procjenu vrijednosti nekretnine u Brezju koju je Grad Varaždin dobio od države, a zatim je zamijenio s T7 VIS-om koji je tu izgradio MBO postrojenje. Samo je tom zamjenom gradski proračun oštećen za tridesetak milijuna kuna,  tvrdi u prvoj optužnici USKOK, što Čehok odlučno poriče.

Grad Varaždin, kako podsjeća, dobio je od Vlade RH početkom 2008. godine zemljište površine 250.000 kvadrata u Brezju, točnije tamo gdje je odložen varaždinski otpad u balama.  

– Prije darivanja poreznici su procijenili da je vrijednost kvadrata zemljišta u Brezju između 10 do 50 kuna, ovisno o položaju, a u odluci o prijenosu vlasništva bez naknade navedena je ukupna vrijednost zemljišta od 7,7 milijuna kuna. U pravnom mišljenju Državno odvjetništvo se očitovalo da nema zapreke za sklapanje takvog ugovora, čime je potvrđena utvrđena vrijednost – naglašava Čehok.

Pet mjeseci nakon toga Grad Varaždin i Varteks načelno dogovaraju zamjenu nekretnina pri čemu bi tekstila tvrtka mijenjala svoje zemljište u Biškupcu za gradsko zemljište od 148.000 kvadrata u Brezju.

– Zbog ove planirane zamjene tražio sam novu procjenu, unatoč tome što je već postojala procjena vrijednosti zemljišta na koju je i DORH stavio pečat. Sudski vještak procijenio je da 148 tisuća kvadrata vrijedi 13,5 milijuna kuna, čime je vrijednost zemljišta višestruko povećana u odnosu na onu iz odluke o darivanju zemljišta –  upozorava Čehok naglašavajući da osobno nikada nije razgovarao s vještakom.

Nakon što je propala planirana zamjena zemljišta s Varteksom, Grad Varaždin 2009. kreće u zamjenu zemljišta s T7 VIS-om.

– I prije toga sam zatražio procjenu vrijednosti koja je utvrđena na gotovo isti iznos, a i porez je razrezan na 13,5 milijuna kuna. Usprkos svemu tome, dakle i procijeni vrijednosti zemljišta koju je potvrdio DORH, USKOK u optužnici govori o višemilijunskoj šteti. To temelji na procjeni vještaka koji je vrijednost zemljišta 2012. godine procijenio na 28 milijuna kuna. Tu valja istaknuti da je USKOK prije tog angažirao i drugog vještaka čija je procjena bila otprilike ista kao i ona prvotna, pa je zbog toga izdvojena iz spisa i naručena je nova, osjetno viša procjena – tvrdi Čehok dodajući da je time prekršeno načelo „in dubio pro reo“.

 Drugi vještak, smatra Čehok, napravio je bitne propuste kod procjene vrijednosti zemljišta u Brezju površine oko 150 tisuća kvadrat.

– Primjerice, navodi da postoji pristupni put da njega iako postoji zapisnik iz 2009. godine u kojem jasno stoji da je tamo samo kukuruzište. Uostalom, Grad Varaždin je Com-promu za potrebe izgradnje tvornice prodao komunalno opremljeno zemljište uz samu prometnicu za 20 eura po kvadratu, a USKOK-ov vještak tvrdi da je osjetno vrednije bilo udaljenije, komunalno neopremljeno zemljište s arheološkim nalazištem, koje je i često poplavljeno zbog izlijevanja Plitivice – upozorava Čehok koji vjeruje da će na sudu uspjeti dokazati proizvoljnost u radu vještaka, a time i kako nije kriv.

Dvojbi ima i kod novije, druge optužnice protiv Čehoka. Tu ga SKOK, uz ostalo, tereti da je 2003. pogodovao Zagorje-Tehnobetonu kod prodaje zemljišta bivše vojarne na kojem su izgrađeni POS stanovi, i to tako da je nakon otvaranja podnesenih ponuda zatražio da se dostave nove ponude u kojima će cijena četvornog metra biti znatno niža od prvotne.  Postoji, međutim, zapisnik s otvaranja ponuda iz kojeg se jasno vidi tko je sve dao ponude i koja je ponuda odabrana i zašto.  Zapisnik su potpisali predstavnici Zagorje-Tehnobetona i Coning Inženjeringa, koji su za kvadrat ponudili 41 eura, kao i predstavnici tvrtki Stanoing i Metor, koji su ponudili 38 eura za kvadrat. USKOK, očigledno, ne vjeruje  tom dokumentu, već svjedoku ili svjedocima. Među potonjim je Eduard Brumen, suvlasnik i bivši direktor Stanoinga. On, međutim, u ovom trenutku ne želi govoriti ništa javno jer smatra da je pravo mjesto za to sud, a ne mediji.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje