Povežite se s nama

Život i društvo

Tulum u Ludbregu: S punim rukama cvijeća na koncert Dražena Zečića

Objavljeno:

- dana

Flora Mundi 2017.

Prvi vikend svibnja, od 5. do 7., održava se najveća cvjetna priredba u Županiji – Flora mundi u Ludbregu.

Ludbreški sajam cvijeća prošle godine je posjetilo 38 tisuća ljudi, a ove godine se očekuje još više posjetitelja. Program će, najavljuju iz Grada i Udruge cvjećara,  biti bogatiji nego inače.

Pozornica događanja je uobičajeno središnji gradski trg, koji će po prvi put biti popunjen pagodama zbog bolje preglednosti izloženog.

Trg će i dalje biti otvoren za različite programe – promenadni koncert puhačkog orkestra i njihovih gostiju iz Tržiča, nastup mažoretkinja s legendom o Ludbergi, nedjeljni nastup Charlija i gostiju –  i ponovno će se  popuniti prostori u parku, ispred zgrade grada. Bit će tu prostor za dječju igru. U dvorcu Batthayny je na programu izložba bonsaija i čajeva, a ugostiteljski sadržaji će se preseliti  u ulicu Matije Gupca i ispred učilišta u veliki šator Vrhunac programa je veliki, besplatni koncert  Dražena Zečića.

Najveća promjena je u režimu prometa: zatvoriti će se ulica prometnicu od svetišta do malog kružnog toka, a ulica Ivana Gundulića bit će rezervirana za parkiranje vozila izlagača-cvjećara.

Gradonačelnik Dubravko Bilić moli za razumijevanje ukoliko bude malo prometne gnjavaže i buke. – Sajam cvijeća je druga najvažnija turistička manifestacija i zajedno učinimo sve da oni koji dođu u naš Ludbreg iz njega odnesu pune ruke cvijeća, ali i dobrih dojmova – veli.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Državni zavod za statistiku na presici govorio o padu broja katolika: Građani su trebali pažljivije pročitati pitanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lidija Brković, Foto: ec.europa.eu

Državni zavod za statistiku službeno je predstavio konačne rezultate Popisa stanovništva. Konferenciju za medije otvorila je glavna ravnateljica DZS-a, Lidija Brković.

Rekla je da je cilj ove konferencije razjasniti pojedine nejasnoće koje su se pojavile kada je DZS prije tri tjedna objavio rezultate popisa stanovništa, dodajući kako su kontrolori obilazili domove stanovnika da bi provjerili već obavljeno samopopisivanje, piše telegram.hr.

U Varaždinskoj županiji čak je 12 % manje katolika nego prije 10 godina, a u Međimurju 16 %

Zbrku su, podsjetimo, stvorili rezultati popisa prema religiji, kad je otkriveno da je broj katolika dramatično pao. Kasnije se ispostavilo da je pad ipak manji; došlo je, naime, do propusta prilikom sastavljanja upitnika u popisu.

No, na današnjoj presici čelni ljudi DZS-a pogrešku nisu priznali. “Pored pitanja, bilo je i metodološko objašnjenje, trebali su samo pročitati”, kazali su. “Pitanja o vjeri bila su jasno postavljena. Bilo je to potpuno otvoreno pitanje o kojem su se građani sami izjašnjavali, sami su i upisivali odgovor na ovo pitanje. Tijekom popisivanja na terenu popisivač ni u kojem slučaju nije smio sugerirati odgovor. Osoba se mogla slobodno izjasniti, odgovori su se tako i bilježili”, naglasila je Brković.

“Podaci o vjeri ne validiraju se s drugim podacima. U popisu 2011. bilo je pitanje poluotvorenog tipa” naglasila je Brković. Na presici je nekoliko puta ponovljeno kako su “građani trebali pažljivije pročitati pitanja”.

Nastavite čitati

Život i društvo

Proširuje se javna rasvjeta na području Grada Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na cijelom području Grada Lepoglave, uz rekonstrukciju dijela niskonaponske mreže, provodi se proširenje i obnova javne rasvjete koju financira Grad Lepoglava.

Nedavno su završeni 216.079 kuna vrijedni radovi na proširenju javne rasvjete na području Mjesnog odbora Zlogonje gdje je niskonaponska mreža proširena s 25 novih električnih stupova na koje je postavljeno 14 novih LED lampi javne rasvjete. Obnovljena je javna rasvjeta u Mjesnom odboru Kamenica, uz prilaznu cestu prema kameničkoj osnovnoj školi gdje su, uz obnovu kandelabera, postojećih devet lampi javne rasvjete zamijenjene novim led rasvjetnim tijelima. Vrijednost navedenih radova iznosila je 74.374 kuna.

Proširenje javne rasvjete Grad Lepoglava provodi i na područjima drugih gradskih mjesnih odbora, a prema predloženim planovima i programima mjesnih odbora. Za te je potrebe Grad Lepoglava nabavio nova LED rasvjetna tijela u vrijednosti od 75.000 kuna dok će radovi njihova postavljanja iznositi 41.093 kune.

– U skladu s potrebama, koje putem mjesnih odbora iskazuju sami građani, proširujemo i obnavljamo javnu rasvjetu na cijelom gradskom području povećavajući tako sigurnost građana, posebice u prometu. Proširenje i obnovu javne rasvjete izvodimo postavljanjem novih led rasvjetnih tijela koja su energetski i, u konačnici, financijski isplativija, ekološki prihvatljivija te daju kvalitetnije osvijetljene – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Zahvaljujući ugovorima koje je Grad Lepoglava unaprijed sklopio, cijena troška električne energije za javu rasvjetu neće mijenjati, odnosno povećavati do kraja godine pa tako, što se troškova tiče, do kraja godine neće biti potreba za redukcijama u sustavu javne rasvjete na području Grada Lepoglave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje