Povežite se s nama

U fokusu

U Bisagu u Općini Breznica uloženo 490.000 kuna u uređenje dionice županijske ceste

Objavljeno:

- dana

U općini Breznica, u Bisagu, danas je svečano obilježen završetak radova na dionici županijske ceste Bisag – Sudovec.

Još je prilikom obilježavanja Dana Općine Breznica, 22. srpnja, župan Varaždinske županije Radimir Čačić obećao je uređenje i asfaltiranje prometnice koja je važna za mještane Općine.

To se i dogodilo – Županijska uprava za ceste asfaltirala je prometnicu dugu 1,1 kilometar.

Ukupna vrijednost investicije je 490.000 kuna te ju je u cijelosti financirala Županijska uprava za ceste.

– Ove godine je Varaždinska županija na području Općine Breznica uložila gotovo milijun kuna. Naime, sa 100.000 kuna je financirala i uređenje pristupnog puta i parkirališta uz Dom zdravlja Breznica, što je ukupno gotovo 30% proračuna Općine Breznica. To ulaganje je provedeno s Općinom Breznica i susjednim općinama Visoko i Breznički Hum. U sklopu EU projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji, koji se financira EU sredstvima, ordinacije opće medicine u Breznici će krajem ove ili početkom sljedeće godine dobiti medicinsku opremu vrijednu 450.000 kuna – rekao je župan Čačić.

Istaknuo je da je ovo ozbiljan pomak u odnosu na dosadašnje godine.

– Potrebe doista postoje, posebno kad je u pitanju infrastruktura, no budžet ŽUC-a je skroman, a tu nema mogućnosti povlačenja EU novca. Međutim, pokušavamo napraviti sve što obećamo i to u najkraćem mogućem roku – naglasio je župan Čačić.

Načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot nije skrivao zadovoljstvo.

– Zadovoljan sam sa svim što je odrađeno na području Općine Breznica. Moram zahvaliti županu Čačiću, jer je obećanje održano brže nego što smo se nadali. Isto tako, nadam se da ćemo se češće susretati u ovoj Općini nakon sličnih odrađenih projekata – rekao je načelnik Krobot.

Županijska uprava za ceste samo je u prvih osam mjeseci ove godine u Općinu Breznica investirala 855.000 kuna, dok je u prošloj godini taj iznos bio gotovo upola manji.

– Kao što smo i najavili, promijenili smo način rada ŽUC-u te stojimo na raspolaganju svim stanovnicima Županije. Određujemo prioritete i ulažemo u ceste ovisno o financijskim mogućnostima, te se nadam da će svi biti zadovoljni – naveo je Nenad Koščak, predsjednik Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste i županijski vijećnik.

Na obilježavanju završetka radova u Bisagu je bio i županijski te općinski vijećnik Kristijan Hublin.

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati