Povežite se s nama

Kultura

U Centru Ivan Rabuzin izložba tradicijskih svadbenih buketa mladenki

Objavljeno:

- dana

U organizaciji pučkog otvorenog učilišta Novi Marof i Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa” gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u kulturnom Centru Ivan Rabuzin predstavlja II. Festival kinča i Izložbu tradicijskih svadbenih buketa mladenki naziva „Fijole, fijole, rožice rumene, fijole, fijole, bele i črlene”.

Idejni začetnik ovog festivala je Tibor Martan, dipl. etnolog, a priča je pokrenuta lani s ciljem promocije tradicijskog nakita i drugih ukrasa napravljenih od krep papira.

– Kinč je arhaičan način izrade cvijeća koji brojne udruge čuvaju od zaborava, a nalazi se na listi zaštićenih kulturnih nematerijalnih dobara sjeverozapadne Hrvatske – ističe Martan, i dodaje da je upravo stoga važno tu vještinu izrade pokušati prenijeti na mlađe naraštaje.

Na Festivalu kinča sudjeluju i na Izložbi radove izlažu dramska družna „Ozana” iz Visokog,  udruga umirovljenika „Prigorčica” iz Breznice, udruga umirovljenika i starijih osoba iz Ljubešćice, udruga žena Sveti Ilija iz Doljana, udruga žena Ključ iz Novog Marofa, KUD „Kraljica mira” iz Podruta, udruga „Žene iz centra svijeta” Ludbreg, kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa” Mađarevo iz Novog Marofa, etnografska skupina OŠ Bisag, učenička Zadruga „Veselko” OŠ Tužno, udruga žena „Preslica” iz Sračinca, Marija Siročić iz Ivanca, učenička zadruga „Vrijedne ruke” iz Brezničkog Huma, potom KUD „Florijan Andrašec” iz Dekanovca u Međimurju, zatim udruga umirovljenika Podravske Sesvete i Jelka Rep iz Podravskih Sesveta u Koprivničko-križevačkoj županiji, Ana Čižmek iz Svetog Križa Začretja u Krapinsko-zagorskoj županiji, te udruga „Osebunjek” Vrbovec, kulturna uduga Sveti Martin Vrbovečka Dubrava i Dražen Milenković iz Vrbovečke Dubrave u Zagrebačkoj županiji.

Stručni je sud ovogodišnjeg Festivala kinča u sastavu Renata Horvatić, Kristina Vlahinja, Nikolina Falat, i prof. Ivana Gabričević najboljim sudionicima proglasio KUD iz Dekanovca, brezničkohumsku učeničku zadrugu „Vrijedne ruke”, visočku dramsku družinu Ozana, te žensku udrugu Preslica iz Sračinca, kojima su uručene simbolične nagrade – zbirke poezije pjesnika Ružice Kišur, Ljiljane Meštrić, Snježane Sić, Zdenke Maltar i Josipa Šafranca.

Izložba u Centru Rabuzin ostaje za razgled otvorena do 25. studenoga, nakon čega će biti dostupna u virtualnom obliku na internetu.

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Koncertnu dvoranu ispunili zvuci tradicionalne glazbe mađarske pjevačice Márte Sebestyén

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 27. lipnja, Varaždin je bio domaćin završnoj manifestaciji mađarskog predsjedanja Višegradskom skupinom te je na svečanom koncertu „U srcu Europe“ ugostio Mártu Sebestyén, mađarsku folklornu pjevačicu, skladateljicu i dobitnicu Grammyja, jednu od najpoznatijih mađarskih glazbenih zvijezda, te njezin ansambl.

Veleposlanik Republike Mađarske, Njegova Ekselencija Csaba Demcsák u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako smo svjedoci vremena u kojoj nam je više nego ikad potrebno jedinstvo, razumijevanje i tolerancija među narodima i državama te kako glazba može spojiti ljude kroz univerzalni jezik umjetnosti.

Gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj podsjetio je kako je Varaždin nekoć bio glavni grad Hrvatske i kako mu ova bogata povijest omogućuje da uspješno ispunjava svoju misiju zbližavanja zemalja i pojedinaca putem kulture.

Gradonačelnik je napomenuo kako mu je iznimna čast što može najaviti skupinu mađarskih renomiranih umjetnika koji će svojim nastupom istovremeno obilježiti prošlost i najaviti novo doba Višegradske skupine.

Saborski zastupnik i gradonačelnik grada Novi Marof Siniša Jenkač kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića naglasio je kako hrvatska Vlada podržava ovakve sveobuhvatne kulturne manifestacije koje spajaju ljude te je zaželio svim predstavnicima Višegradske skupine nastavak ove uspješne suradnje.

Márta Sebestyén najpoznatija je predstavnica mađarske folklorne glazbe, pravi diplomat mađarske kulture, a gotovo da nema države u kojoj nije predstavljala mađarsku kulturu, bilo samostalno ili s kolegama glazbenicima.

Predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Márta Sebestyén i prijatelji predstavili su ne samo mađarske, nego i nekoliko tradicionalnih hrvatskih folk pjesama.

Prisutni članovi Višegradske skupine, članovi diplomatskog zbora, saborski zastupnici i uzvanici uživali su u večeri ispunjenoj zvucima tradicionalne glazbe.

Koncert je organizirao Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb, uz suradnju Koncertnog ureda Varaždin, Grada Varaždina i HNK Varaždin, pod pokroviteljstvom Nacionalnog kulturnog fonda Mađarske (NKA).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje